Linkuri accesibilitate

Percheziţii ale Parchetului European la locuințele unor funcţionari publici şi la sediul AJOFM Botoșani


Procurorii Parchetului European (EPPO) realizează percheziții la domiciliile unor funcționari publici și la sediul genţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Botoșani, într-un dosar de fraudă de 160.000 de euro.

Conform unui comunicat EPPO, pechezițiile vizează locuințele unui funcţionar public, trei foşti funcţionari publici şi ale altor şase persoane suspectate de implicare în activități ilegale și, de asemenea, la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Botoşani.

Perchezițiile au loc și la sediul a cinci organizaţii care au primit fonduri europene pentru a stimula integrarea pe piața muncii a tinerilor.

Douăzeci de persoane, atât suspecţi, cât şi martori, vor fi audiate la poliție.

Potrivit anchetei, în perioada 2018 - 2021, suspecţii au obţinut mai multe granturi legate de proiecte care ar fi urmat să sprijine tinerii să-şi sporească posibilităţile de angajare, să-şi facă stagii de practică sau cursuri care să-i ajute să se integrezepiaţa muncii.

Granturile au fost toate finanţate din Fondul Social European (FSE), iar suma totală obţinută a fost de 160 000 de euro.

Se presupune că suspecţii au depus documente cu date incorecte la AJOFM Botoşani pentru a obține fondurile nerambursabile.

Procurorii EPPO suspectează că funcționarii AJOFM au ajutat organizaţiile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul formării profesionale să completeze cererile pentru granturi şi, în final, să beneficieze de ele.

Însă, conform probelor obținute de procurori, deși banii au fost obținuți, proiectele nu au fost realizate iar cursurile pentru stimularea capacităţii de angajare a tinerilor nu au avut de fapt loc.

Potrivit unui raport din luma martie, în total, EPPO are 260 de investigații în curs în România, cu un prejudiciu total de aproape 2 miliarde de euro.

Parchetul European (EPPO) a mai transmis că a deschis în 2023, în România, 215 dosare de fraudare a fondurilor europene, cu un prejudiciu total estimat la 1,87 miliarde de euro.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG