Parchetul European a deschis anul trecut 215 dosare cu privire la fraudarea fondurilor europene în România. Prejudiciul estimat este de 1,87 miliarde de euro.
În total, cu tot cu anchetete de dinainte de 2023, în România sunt deschise 260 de dosare cu privire la fraudarea fondurilor comunitare, în valoare de 1,97 miliarde de euro.
Anul trecut, în cele 22 de state semnatare ale acordului de înființare a EPPO au fost deschise 1.315 investigații, care duc numărul cazurilor în derulare la peste 1.900. Foarte multe dintre anchete au de altfel o dimensiune transfrontalieră, explică Parchetul European.
Datele apar în raportul instituției pe 2023, publicat pe 1 martie anul acesta.
Peste 40% dintre investigațiile active în România vizează fraude legate de cheltuieli privind de achiziții fictive („non-procurement expenditure fraud”), în timp ce 30% din cazuri sunt pentru cheltuieli de fraudare ale unor achiziții efectuate.
Alte fraude anchetate de procurorii europeni vizează venituri din TVA, respectiv non-TVA, corupție, sau dobândirea de foloase necuvenite.
29 de persoane au fost deja inculpate în România în dosarele realizate de EPPO, iar Parchetul European a înregistrat deja șapte condamnări definitive, în urma acordurilor de recunoaștere a vinovăției, și nu are nici o achitare.
Ca domenii, cele mai multe investigații active (88) sunt legate de fraude în programele de dezvoltare urbană și regională, urmate de cele din agricultură și dezvoltare rurală (52), respectiv angajare, coeziune socială și incluziune (30), în timp ce 54 de investigații sunt încadrate la alte categorii.
Una din investigațiile deschise de Parchetul European vizează subvențiile din bani europeni solicitați pentru recoltarea de stuf în Delta Dunării, a confirmat recent procurorul șef al instituției, Laura Codruța Kövesi.
Anchetele EPPO din România se bazează în cea mai mare parte pe rapoarte și plângeri ale unor autorități naționale, peste 330 de astfel de documente fiind transmise procurorilor. Au fost primite sesizări și de la agenții europene, respectiv de la terțe părți.
Cele mai mari fraude investigate la nivel european sunt în Italia, unde sunt aproape 620 de investigații active, cu o valoare estimată a fraudelor de 7,38 miliarde de euro.
Acestea reprezintă aproape jumătate din totalul fraudelor rezultate din investigațiile active la nivel european, estimate la 19,2 miliarde de euro. Aproape 60% din aceste investigații sunt legate de fraudarea transfrontalieră privind TVA-ul.
„Acest tip de fraudă implică adesea organizații infracționale sofisticate și sunt aproape imposibil de descoperit dintr-o perspectivă pur națională”, transmit reprezentanții instituției europene.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.