Linkuri accesibilitate

Percheziții la angajați ai Spitalului „Sf. Pantelimon” în cazul deceselor suspecte. Ministrul Sănătății cere conducerii să demisioneze


Intrarea în Spitalul clinic de urgență „Sfântul Pantelimon” din București.
Intrarea în Spitalul clinic de urgență „Sfântul Pantelimon” din București.

Procurorii și polițiștii fac miercuri dimineață percheziții la domiciliile unor angajați ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti în dosarul deschis după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile. Decesele sunt considerate suspecte după ce un angajat al spitalului a reclamat nereguli în administrarea unui medicament în luna aprilie.

Patru cadre medicale de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti au fost duse la audieri în dosarul morţilor suspecte, deschis în urma sesizării unui angajat.

Potrivit acestuia, unele cadre medicale ar fi scăzut intenționat rata de administrare a noradrenalinei -un medicament utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale - pentru pacienții de la terapie intensivă (ATI), motiv pentru care 17 oameni au murit în decurs de patru zile (4-7 aprilie).

Printre cei vizați de percheziții sunt inclusiv medici ai spitalului.

Cele patru cadre medicale au fost duse la audieri la Serviciul Omoruri al Poliției București, precizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti într-un comunicat.

Ministrul Sănătății cere demisii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat miercuri demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”, Bogdan Socea, respectiv Mihai Cornel Dimitriu.

Rafila invocă „funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare”.

„Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgență este esențial pentru reușita reformelor și investițiilor derulate de Ministerul Sănătății, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, spune ministrul, potrivit unui comunicat de presă furnizat după anunțul perchezițiilor.

În acest dosar penal, care vizează infracţiunea de omor, au mai avut loc audieri de martori, iar o asistentă medicală a fost reţinută pentru mărturie mincinoasă, ulterior fiind pusă în libertate, potrivit News.ro.

De asemenea, Antoaneta Elena Voicu, medicul ATI care a cerut verificări cu privire la morțile suspecte, a fost concediată, a relatat PressHub.ro în luna iunie.

Patru anchete au fost deschise în urma sesizării, inclusiv cea penală. Celelalte au fost administrative.

De exemplu, Colegiul Medicilor din Bucureşti a prezentat pe 1 mai rezultatul anchetei, iar concluziile au fost că în toate cele 17 cazuri de deces nu a existat vreo abatere de la protocoale sau că cineva ar fi făcut un act deliberat de a suprima viaţa unui pacient.

Ce este noradrenalina

Noradrenalina este o substanță medicamentoasă, numită de specialiști vasopresor, care ajută organismul slăbit să își mențină tensiunea arterială la o valoare normală astfel încât să rămână în viață.

Medicul curant prescrie medicamentul după niște protocoale pe kilogram/corp, dar asistenta este cea care prepară soluția și o administrează pacientului și scrie pe foaia de observație ce doză i-a dat pacientului, la ce oră, cum a crescut sau a scăzut doza.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG