Linkuri accesibilitate

Cronologie | Ce s-a întâmplat la Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon” din Capitală, unde în patru zile au murit 17 pacienți


17 pacienți de la Terapie Intensivă au decedat în perioada 4-7 aprilie, la spitalul Sf Pantelimon din București.
17 pacienți de la Terapie Intensivă au decedat în perioada 4-7 aprilie, la spitalul Sf Pantelimon din București.

Acuzațiile grave ale unei asistente de la secția ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” - conform cărora au murit 17 pacienți la începutul lunii aprilie din cauza neadministrării de noradrenalină suficientă - sunt acum pe masa Ministerului Sănătății, Parchetului și Colegiului Medicilor.

Europa Liberă a spus cap la cap faptele de la Spitalul „Sf. Pantelimon” și le redă mai jos cronologic:

Joi, 11 aprilie 2024, cetățeanul.ro publică un articol în care citează „personal medical din spital”, care spune că „pacienții sunt omorâți la ATI”.
În perioada 4-7 aprilie (în patru zile) – 17 pacienți de la ATI au decedat, arată documentele date presei de medicii ATI de la spital.
Totul a pornit de la o sesizare făcută directorului de îngrijiri al spitalului: Camelia Stamatoiu a informat în scris managerul spitalului că o asistentă de la ATI a sunat-o în ziua precedentă și i-a spus că, în perioada 4-7 aprilie, la secția de Terapie Intensivă au murit circa 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament.
Tot joi, conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate.
În același timp, spitalul a informat Ministerul Sănătății, care a sesizat Corpul de Control.
Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei desfășoară o anchetă cu privire la acuzațiile aduse secției ATI, în urma unei plângeri făcute de medicul Camelia Stamatoiu în aceeași zi în care a informat în scris managementul.
Dintre cei 17 pacienți decedați care erau grav bolnavi, cel mai tânăr avea 49 de ani, cu diabet și mai multe accidente vasculare ischemice, și era internat în spital din decembrie 2023.
Ceilalți pacienți decedați au stat între câteva ore și două-trei săptămâni.
Cel mai în vârstă pacient decedat avea 92 de ani.
Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, există stocuri de noradrenalină fiole. Aceste stocuri pot fi verificare la secțiunea SER public de pe site-ul Ministerului Sănătății.
Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală are 525 de paturi în total, dintre care 25 de paturi în secția ATI. La ATI lucrează 13 medici. În spital sunt 650 de medici, iar anual spitalul îngrijește 25.000 de pacienți.

Corpul de Control al Ministerului Sănătății, poliștii și procurorii de la secția „Omoruri” de la Poliția Capitalei au ridicat vineri fișele pacienților decedați în perioada 4-7 aprilie la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală.

Pe lângă documentele medicale, procurorii au ridicat și imaginile de pe camerele de luat vederi de pe holurile de la etajul 2 - acolo unde se află secția ATI.

Managerul Spitalului „Sf Pantelimon”, Bogdan Socea, a declarat vineri după vizita la spital a ministrului Alexandru Rafila că „până în momentul de față nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secția ATI”.

„Fiecare deces este important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit, analizează situaţia cu cât mai mare rapiditate, miercuri (17 aprilie) vom avea raportul final”, a declarat Bogdan Socea.

Cum se calculează mortalitatea într-un spital

Managerul a spus că nu au fost sesizări anterioare la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secția ATI.

Socea a declarat că mortalitatea spitalului se face pe întreg spitalul, nu numai pe secția ATI, unde sunt aduși și pacienții care sunt internați pe secțiile medicale.

„Orice caz grav de pe orice secție ajunge în terapie și decedează într-un interval de timp. Deci raportarea aceasta nu se face la 25 de paturi cât sunt la ATI, ci la 525 de paturi cât are acest spital de urgență, unul din cele mai mari spitale de urgență”, spune Bogdan Socea.

Întrebat dacă au fost reclamații din partea rudelor celor 17 pacienți decedați, Socea a spus că nu și că decedaților nu li s-a făcut necropsie la cererea familiilor.

Spitalul va publica raportul final al comisiei interne pe 17 aprilie.

„Nu vrem să ne antepronunţăm, comisia va elabora raportul final. Familiilor le transmitem condoleanţe, ne pare rău de aceste decese. Ceea ce s-a delimitat până acum este că aceste decese nu puteau fi evitate. (…) Analizăm fiecare deces în parte. Nu au fost plângeri până în momentul de faţă”, a mai declarat Bogdan Socea.

Alexandru Rafila a primit o scrisoare în 4 aprilie de la un medic ATI

Tot vineri, ministrul Sănătății a spus că pe 4 aprilie a primit o scrisoare de la un medic ATI - Antoaneta Elena Voicu, fostă șefă de secție - în care aceasta semnala că a fost mustrată de managerului spitalului cu privire la comportamentul ei și în care se plângea că nu ar mai putea concura pentru postul de șef de secție în caz că s-ar organiza, pentru că nu ar avea șanse.

Ministrul a spus că a trimis Corpul de Control la Spital pentru aceste sesizări pentru data de 12 aprilie, dar - între timp - Corpul de Control a venit în aceeași zi și pentru reclamațiile privind morții în număr mare de la ATI.

Alexandru Rafila a declarat vineri că i se pare intolerabilă periclitarea încrederii în personalul medical din cauza unui interes personal, așa cum pare că s-a întâmplat la Spitalul „Sf Pantelimon”.
Alexandru Rafila a declarat vineri că i se pare intolerabilă periclitarea încrederii în personalul medical din cauza unui interes personal, așa cum pare că s-a întâmplat la Spitalul „Sf Pantelimon”.

Rafila a declarat că vrea ca la mijlocul săptămânii viitoare să fie finalizate concluziile atât din partea Corpului de control, cât şi din partea comisiei de la spital.

„Nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia”, a spus Alexandru Rafila.

„Spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea sta la baza unor situaţii care sunt din punctul meu de vedere intolerabile şi cred că aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se derulează în paralel, ale ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi cea internă de la spital”, a spus ministrul Rafila.

Colegiul Medicilor din București face anchetă proprie

O cercetare procedurală paralelă cu privire la situația de la „Sf. Pantelimon” este făcută și de departamentul de jurisdicţie profesională de la Colegiul Medicilor din București.

„Vreau să precizez faptul că un reprezentant al Colegiului Medicilor din municipiul Bucureşti (...) participă la acţiunile derulate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi de Comisia Internă de anchetă a Spitalului Pantelimon”, a declarat Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din București.

Vineri, Europa Liberă a stat de vorbă cu șefa secției ATI de la Spitalul „Sf, Pantelimon”, medicul anestezist Florina Pompilian, care a declarat că dozele de noradrenalină sunt prescrise de medicul curant și pot fi ajustate pe parcursul zilei de către același medic sau de către medicul de gardă.

Video | Ancheta de la Spitalul Pantelimon. Șefa secției de terapie intensivă: Acuzațiile sunt nefondate!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00

„Toată medicația este specificată în foaie, prescrisă de medicul curant al bolnavului. Administrarea este făcută de către asistentă. Asistenta este cea care prepară soluția conform indicațiilor și există «cearșafuri», cum le zicem noi, de evoluție a pacientului. Acolo este absolut tot – ce doză, la ce oră, cum a crescut sau a scăzut doza”, a explicat medicul anestezist.

Despre numărul mare de decese în câteva zile, medicul spune că 17 bolnavi decedați în doar patru zile este o rată a mortalității mare, însă nu nemaiîntâlnită.

„Anul trecut, cam prin aceeași perioadă, a existat un număr maxim de decese - nouă într-o zi. Mai mare decât acum. Deci nu este prima dată. [...] Un număr de decese de cinci sau de șase pe zi au mai fost”, a spus Florina Pompilian.

„Sunt niște acuzații nefondate, eu refuz să cred că în echipa mea sau în toată țara asta sau în lumea asta există un singur medic anestezist care în mod deliberat scoate o substanță. Nu pot să accept așa ceva. Sigur, este ancheta în desfășurare, dar nu pot să cred așa ceva”, a răspuns medicul cu privire la acuzațiile care se aduc medicilor.

Ce este noradrenalina

Noradrenalina este o substanță medicamentoasă, numită de specialiști vasopresor, care ajută organismul slăbit să își mențină tensiunea arterială la o valoare normală astfel încât să rămână în viață.

Medicul curant prescrie medicamentul după niște protocoale pe kilogram/corp, dar asistenta este cea care prepară soluția și o administrează pacientului și scrie pe foaia de observație ce doză i-a dat pacientului, la ce oră, cum a crescut sau a scăzut doza.

Europa Liberă a intrebat la Agenția Națională a Medicamentului dacă există o lipsă a acestui medicament de pe piață. În prezent, 758 de medicamente lipsesc din farmacii și spitale, după cum a scris Europa Liberă AICI.

Președintele Răzvan Prisada spune că, în prezent, există stocuri de Noradrenalină fiole. Stocurile pot fi consultate și la secțiunea SER public de pe site-ul Ministerului Sănătății.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG