Linkuri accesibilitate

Percheziții la Parlamentul European într-un dosar privind presupuse interferențe rusești și corupție


O mașină de poliție este parcată în fața clădirii Parlamentului European în timpul unor percheziții ale poliției belgiene legate de presupuse interferențe rusești și corupție la Bruxelles. 29 mai 2024.
O mașină de poliție este parcată în fața clădirii Parlamentului European în timpul unor percheziții ale poliției belgiene legate de presupuse interferențe rusești și corupție la Bruxelles. 29 mai 2024.

Procurorii belgieni au percheziționat casa și birourile unui angajat al Parlamentului European, într-un dosar legat de presupuse interferențe rusești și corupție. Potrivit unor surse citate de AFP, ținta raidurilor este fostul asistent al europarlamentarului de extremă dreaptă Maximilian Krah.

Procurorii belgieni au transmis că perchezițiile au fost făcute atât la Bruxelles, cât și la Strasbourg, cu cooperarea autorităților franceze.

Într-un comunicat, procurorii mai spun că „perchezițiile fac parte dintr-o investigație privind interferența, corupția pasivă și apartenența la o organizație infracțională”.

„Dovezile sugerează că angajatul Parlamentului European în cauză a jucat un rol important în acest caz”, au mai precizat autoritățile de anchetă.

Perchezițiile au loc cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile europene.

Acțiunile procurorilor vin după ce, luna trecută, premierul belgian Alexander De Croo a anunțat deschiderea unei anchete după ce serviciile de informații belgiene au descoperit o rețea de influență rusească care încearcă să submineze sprijinul european pentru Ucraina, amintește AP.

„Perchezițiile fac parte dintr-un caz de interferență, corupere pasivă și apartenență la o organizație infracțională și se referă la indicii ale interferenței rusești, prin care membrii Parlamentului European au fost abordați și plătiți pentru a promova propaganda rusă prin intermediul site-ului de știri Vocea Europei”, au spus procurorii.

Mai multe instituții de știri olandeze l-au identificat pe suspect ca fiind un angajat al parlamentarului european Marcel de Graaff de la partidul olandez de extremă dreapta Forumul pentru Democrație. AFP notează, la rândul său, citând surse din anchetă, că suspectul s-ar numi Guillaume Pradoura.

Acesta a lucrat anterior pentru europarlamentarul german Maximilian Krah (AfD), de extremă dreapta.

Maximilian Krah, membru al Parlamentului European al partidului de extremă dreapta din Germania AfD, el însuși cercetat de legături suspecte cu Rusia și China, a fost șeful angajatului cercetat de procurorii belgieni.
Maximilian Krah, membru al Parlamentului European al partidului de extremă dreapta din Germania AfD, el însuși cercetat de legături suspecte cu Rusia și China, a fost șeful angajatului cercetat de procurorii belgieni.

Și fostul șef al lui Pradoura, Maximilian Krah, este investigat pentru legături suspecte atât cu Rusia, cât și cu China. Un alt consilier al său a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru China.

Scandalurile legate de europarlamentarul german Maximilian Krah au dus la excluderea partidului său de extremă dreapta, AfD, din grupul parlamentar european Identitate și Democrație, notează AFP.

Cu toate acestea, Maximilian Krah rămâne principalul candidat al AfD la alegerile europene din 6-9 iunie.

UE a interzis luna aceasta publicației „Voice of Europe” și altor trei instituții media rusești să emită în interiorul blocului comunitar. Autoritățile Uniunii au declarat că aceste instituții media se află sub controlul Kremlinului și vizează „partidele politice europene, în special în perioadele electorale”.

Decizia a venit după ce, anterior, serviciile de informaţii cehe (BIS) au descoperit o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina şi îşi extindea influenţa până în Parlamentul European cu scopul de a submina sprijinul european pentru Ucraina.

De la începutul războiului în februarie 2022, UE a mai suspendat instituții apropiate Kremlinului, precum Russia Today sau Sputnik.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG