Pe 20 decembrie 1989, după trei zile de proteste și după zeci de oameni împușcați, Timișoara e proclamată de Frontul Democratic Român (FDR), format atunci, „primul oraș liber”. Angajații întreprinderilor merg spre centrul orașului. Armata este retrasă în cazarmă. Sunt eliberați arestații. Încep negocieri la Comitetul Județean al Partidului Comunist Român (PCR) cu primul ministru Constantin Dăscălescu. FDR formulează manifestul în zece puncte intitulat „A căzut tirania!”. La întoarcerea din Iran, Ceaușescu vorbește la televiziune și afirmă că timișorenii ieșiți la proteste sunt „huligani” și trebuie reprimați.
Emisiunea „Actualitatea Românească de la Radio Europa Liberă începea astfel: „La microfon Neculai Constantin Munteanu. În timp ce spitalele din Timişoara gem la propriu şi la figurat, copleşite de numărul răniţilor şi mortilor pe care nimeni nu îi în stare să îi numere în timp ce revolta oamenilor pare să se extindă şi în alte oraşe, Nicolae Ceauşescu s-a plimbat prin Iran, însoţit de o suită de nu mai puţin de 55 de persoane. 55 de slugi. A vizitat fabrici de covoare, şi a depus o coroană de flori la mormântul lui Khomeini, omul care a făcut Iranul să sângere şi a îndoliat şi a trimis la moarte sute de mii de iranieni. Ucenicul vrăjitor îşi omagia maestrul. Toată emisiunea o puteți asculta aici.
În seara zilei de 20 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a ținut un discurs la televiziunea publică, în care i-a numit pe manifestanții de la Timișoara „huligani” care „au organizat o serie de manifestări și incidente, trecînd la atacarea unor instituții de stat, distrugînd și jefuind o serie de clădiri, de magazine, de clădiri publice”. Pentru a doua zi, pe 21 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a cerut organizarea unui miting la București, în care să i se acorde sprijinul popular. Mitingul duce la căderea lui și a întregii dictaturi comuniste din România.
Facebook Forum