Linkuri accesibilitate

Percheziții la Metrou | Ion Rădoi, cercetat sub control judiciar și acuzat de șantaj


Jandarmii au descins miercuri în mai multe locații, printre care și sediul Metrorex.
Jandarmii au descins miercuri în mai multe locații, printre care și sediul Metrorex.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează percheziții la domiciliul liderului de sindicat al Metrorex, Ion Rădoi, la sediul sindicatului Unitatea, dar și la primăriile Sector 3 și Sector 5.

Anchetatorii bănuiesc săvârșirea unor fapte de corupție de către liderii sindicatului din Metrorex, în contextul blocării liniilor de metrou din data de 26 martie 2021 de către sindicaliștii Unitatea.

Ioan Rădoi a fost adus la sediul DNA pentru a fi audiat. După ce a fost audiat mai multe ore, Rădoi a plecat de la audieri. Conform procurorilor, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) și controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit. „În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modul de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat. Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018.
În aceste condiții, invocând existența unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spațiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora și obținerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Șantajul lui Rădoi

În acest context, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021, Rădoi, beneficiind de ajutorul unui prieten din sindicat, s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL și comercianți din spațiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce funcționau ilegal din luna septembrie 2018.
Concret, pentru a-i determina pe reprezentanții decizionali, Ministrul Transporturilor (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanților statului în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spațiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL) și pe Directorul General al Metrorex (ca și reprezentant decizional în cadrul Consiliului de Administrație al Metrorex), să ajungă la o soluție favorabilă intereselor sale, inculpatul, printre altele:
- ar fi organizat și demarat acțiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca și consecință blocarea circulației trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăți în realizarea transportului suprateran, în condițiile stării de alertă,
- ar fi coordonat angajații Metrorex și membri ai U.S.L.M., unii cu funcții de conducere, prezenți la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceștia pe toată durata desfășurării lui,
- ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianți, beneficiari ai spațiilor în litigiu, aflați sub coordonarea celuilalt inculpat,
- ar fi determinat angajații de la Metrorex prezenți la locul de muncă, să-și întrerupă programul, pentru a participa la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale și implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex,
- ar fi determinat pe ceilalți lideri de sindicat să mobilizeze salariați aflați la serviciu care să participe la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale,
- ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcții de decizie la nivel politic, guvernamental și local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susținerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor și pe Directorul General al Metrorex să renunțe la acțiunile de desființare a spațiilor comerciale de la metrou și, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desființare a spațiilor respective.

Fără funcție în sindicat

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
- să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului (pentru ambii inculpați),
- să nu se deplaseze la sediul U.S.L.M și la sediul SC Sindomet Servcom SRL (pentru ambii inculpați),
- să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar (pentru ambii inculpați),
- să nu desfășoare activitatea de președinte de lider de sindicat al USLM, în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina sa (doar pentru inculpatul Rădoi Ion),
- să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme (pentru ambii inculpați).

Percheziții au loc și la sediul sindicatului Metrorex, condus de influentul Ion Rădoi.
Percheziții au loc și la sediul sindicatului Metrorex, condus de influentul Ion Rădoi.

Faptele sesizate privesc intervalul 2018 -2021, fiind vorba, așadar, și de alte posibile infracțiuni comise înainte de scandalul din primăvară. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2018 – 2021”, precizează DNA într-un comunicat.

Primării care nu au desființat chioșcurile

Potrivit unor surse, anchetatorii verifică contractele de închiriere a spațiilor de la metroul din București. Pe 7 iunie 2021, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, atrăgea atenția că primăriile sector 3 și 5 nu au desființat niciun chioșc din stațiile de metrou care se află în aceste sectoare, în condițiile în care dispozițiile de desființare a chioșcurilor fără autorizație trebuie date de primăriile de sector.

Desființarea o face primăriile de sector, e responsabilitatea lor legală. Sectoarele 2, 4 și 6 au terminat complet stațiile lor. Sectorul 1 mai are patru stații, dar a făcut deja două sau trei. Nu s-au mișcat lucrurile în Sectoarele 3 și 5” a declarat ministrul Transporturilor la Digi24, subliniind că în aceste două sectoare nu a fost demolat niciun chioșc din stațiile de metrou.

„Nu vreau să cred că primarii de la Sectoarele 3 și 5 nu vor să-și facă datoria legală. M-au asigurat de mai multe ori că-și vor face treaba”, a mai arătat ministrul.

Unitatea Sindicatul Liber din Metrou este vizată de această investigație.
Unitatea Sindicatul Liber din Metrou este vizată de această investigație.

În martie 2021, Metrorex a anunţat că a notificat firma care administrează spaţiile comerciale de la metrou ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 2 aprilie, deoarece „pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă".

Contract păgubos

Drulă a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spaţiilor comerciale de la metrou, că acesta este o „gaură neagră” în veniturile Metrorex.

Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi. Asta deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea că acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiunea să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spaţiile comerciale.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG