Linkuri accesibilitate

Peter Szijjarto, despre relația româno-maghiară: Acordăm și așteptăm respect


Peter Szijjarto

Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, efectuează marți o vizită oficială în România în care se va întâlni marți la București cu Bogdan Aurescu, alături de care va susține o conferință de presă la sediul MAE, iar apoi se va deplasa la Cluj, unde va avea discuții cu Kelemen Hunor, și la Alba Iulia.

Înaintea sosirii la București, șeful diplomației de la Budapesta a avut o postare pe Facebook în care recunoaște că relația bilaterală nu a fost marcată în ultimele săptămâni de un respect reciproc, dar transmite că Ungaria se străduiește să aibă o relație bună cu vecinii.

Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Peter Szijjártó.

Tensiunea dintre București și Budapesta a crescut treptat în ultimele săptămâni, începând de la atacul ministrului ungar de Externe la adresa ambasadorului român și a culminat cu declarația președintelui Klaus Iohannis despre Ardealul dat ungurilor. De asemenea, o altă temă sensibilă în relația bilaterală o reprezintă programului economic finanțat de Ungaria în Transilvania.

Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale.

Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a răspuns la momentul respectiv, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook după scandalul din România privind proiectul de lege care prevedea autonomia Ținutului Secuiesc.

Citește și


Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG