Linkuri accesibilitate

Două petroliere rusești cu mii de tone de păcură, eșuate în Marea Negră. Activiștii se tem de un posibil dezastru ecologic


Fotografie preluată dintr-un clip video difuzat de Procuratura pentru transporturi din sudul Rusiei care arată petrolierul Volgoneft-212 naufragiat în strâmtoarea Kerci. 15 decembrie.
Fotografie preluată dintr-un clip video difuzat de Procuratura pentru transporturi din sudul Rusiei care arată petrolierul Volgoneft-212 naufragiat în strâmtoarea Kerci. 15 decembrie.

Ecologiștii avertizează cu privire la un potențial dezastru de mediu după ce două petroliere rusești au eșuat în apele din apropierea coastei peninsulei Crimeea, anexată de Moscova. Autoritățile din Rusia evaluează situația la fața locului.

Incidentele produse pe 15 decembrie au dus la moartea unui marinar și au forțat evacuarea a 26 de membri ai echipajelor de pe navele Volgoneft-239 și Volgoneft-212.

Oficialii spun că eșuarea s-a produs din cauza unei erori de navigație și că nu există dovezi ale vreunei legături cu războiul dintre Rusia și Ucraina.

Ambele petroliere erau încărcate cu încărcături mari de păcură.

Volgoneft-212 ar fi transportat peste 4.000 de tone. Navele, care sunt vechi de peste 50 de ani, transportau aproximativ 9.200 de tone metrice (62.000 de barili) de produse petroliere în total, scrie agenția rusă de știri TASS.

Deversarea acestora ar putea duce la unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din Strâmtoarea Kerci, o rută cheie de transport maritim.

Un videoclip publicat pe rețelele de socializare, verificat de RFE/RL, arătă că unul dintre petroliere s-a rupt în două. Nu a fost imediat clar dacă încărcătura s-a scurs în mare.

Două petroliere rusești au eșuat în Strâmtoarea Kerci
Așteptați
Două petroliere rusești au eșuat în Strâmtoarea Kerci

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00

„Orice deversare de petrol sau de substanță petrochimică în aceste ape are potențialul de a fi gravă. Este probabil să fie condus de vântul și curenții predominanți, iar în condițiile meteorologice actuale sunt probabil extrem de greu de controlat. Dacă (păcura - n.red) este împinsă la țărm, atunci va provoca murdărirea țărmului, care va fi extrem de dificil de curățat", a declarat Dr. Paul Johnston, șeful Laboratoarelor de Cercetare Greenpeace din Marea Britanie.

„Având în vedere impactul semnificativ probabil, eforturile, după salvarea echipajului, ar trebui să fie pentru a preveni sau minimiza scurgerile ulterioare, pe cât de posibil. Dacă navele se scufundă, atunci există potențial de eliberare de petrol și produse petrochimice pe perioade mai lungi”, mai spune Johnson.

Petrolierele se aflau, pe 15 decembrie, la aproximativ 7 kilometri de țărmul din strâmtoarea Kerci, între Rusia continentală și Crimeea, când au emis semnale SOS.

Guvernul rus a declarat într-o postare pe Telegram că prim-ministrul Mihail Mișustin a ordonat înființarea unui grup de lucru pentru a coordona curățarea.

Ministrul Resurselor Naturale și Mediului, Aleksandr Kozlov, a sosit la fața locului pe 16 decembrie împreună cu alți oficiali pentru a evalua situația.

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat duminică guvernului să înființeze un grup de lucru care să se ocupe de operațiunea de salvare și să atenueze impactul deversării, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile de știri rusești.

Organizația Greenpeace a cerut autorităților ruse „să depună toate eforturile pentru a atenua sau reduce impactul deversării de petrol asupra mediului, să retragă navele marinei și să oprească militarizarea regiunii, readucând Crimeea sub controlul legitim al Ucrainei”.

În 2007, în strâmtoarea care leagă Marea Azov de Marea Neagră, a mai avut loc un accident asemănător, în care petrolierul Volgoneft-139 a fost rupt de o furtună. Atunci au fost deversate în mare 1.000 de tone de petrol.

Strâmtoarea Kerci, care separă Rusia continentală de regiunea Crimeea anexată de Moscova, este o rută cheie pentru exporturile de cereale și combustibil.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG