Linkuri accesibilitate

Pew Research: 75% dintre americani se tem de un amestec extern în alegeri


Raportul procurorului special Robert Mueller privind amestecul rusesc în alegerile prezidențiale din 2016

În timp ce campania pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 este în plină desfășurare, un număr tot mai mare de americani afirmă că este posibil ca Rusia sau alt guvern străin să încerce să influențeze scrutinul prezidențial, arată un studiu realizat de Pew Research Center.

În același timp, încrederea în capacitatea guvernului american de a preveni o implicare a unui guvern străin în influențarea alegerilor este în scădere.

Trei sferturi din populația adultă a Statelor Unite afirmă că într-o anumită măsură este probabil ca Rusia sau alt guvern străin să încerce să influențeze alegerile prezidențiale, iar 44% consideră că este foarte probabil, conform sondajului realizat de Pew Research, între 27 iulie și 2 august.

Aceste rezultate nu sunt cu mult diferite față de cele din luna ianuarie, dar acum americanii par să fie mai temători decât după alegerile parțiale, când doar 67% se așteptau la o interferență externă. În prezent, numărul celor care spun că o implicare externă este foarte probabilă este în creștere, cu 12%, față de octombrie 2018.

În ambele partide, procentul celor care consideră că este posibil un amestec extern este în creștere față de acum doi ani.

Aproape nouă din zece democrați sau susținători (88%) se așteaptă la un amestec extern în alegeri, față de 62% dintre republicani sau susținătorii lor.

Dintre cei are se așteaptă ca Rusia sau alt guvern extern să se implice în alegerile din Statele, 62% spun că este o problemă majoră. Aici se observă o diferență clară în funcție de simpatii politice, cu democrații spunând în proporție de 78% că este o problemă majoră, față de doar 37% dintre republicani.

Un raport final al Senatului american arată că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat atacarea cibernetică a Partidului Democrat și scurgerea informațiilor pentru a produce daune candidatei democrate în alegerile din 2016, Hillary Clinton, în competiția cu Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG