Linkuri accesibilitate

Pfizer încheie testele la vaccin cu o eficiență de 95%


Rezultatele finale ale studiului vaccinului COVID-19 al Pfizer Inc, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech SE, au arătat o eficiență de aproape 95% privind siguranța, deschizând calea pentru ca medicamentul să solicite o autorizarea sa de urgență în SUA în câteva zile.

Rata de eficiență a vaccinului, cea mai mare dintre toți candidații la studii clinice, a fost bine primită de experți care au spus deja că rezultatele intermediare, care demonstrează eficacitatea vaccinului Pfizer cu peste 90%, sunt foarte încurajatoare.

„Eficacitatea a fost constantă în funcție de vârstă, rasă și etnie. Eficacitatea observată la adulții cu vârsta peste 65 de ani a fost de peste 94%”, au anunțat Pfizer și partenerul său german BioNTech într-o declarație comună.

Pfizer a spus că au existat 170 de cazuri de COVID-19 în studiul său cu peste 43.000 de voluntari și doar opt persoane bolnave au primit vaccinul mai degrabă decât un placebo, ceea ce înseamnă că vaccinul a avut o rată de eficacitate de 95%. Dintre cele 10 persoane care au dezvoltat COVID-19 sever, unul a primit vaccinul.

„Datele sunt foarte puternice”, a spus Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading din Marea Britanie, citat de Reuters.

Pfizer a anunțat că se așteaptă ca în luna decembrie Comitetul consultativ al vaccinului din SUA să analizeze și să discute datele într-o ședință publică.

„Continuăm să ne mișcăm cu viteza științei și știm că fiecare zi contează pe calea noastră către autorizare", a spus Albert Bourla, director executiv al Pfizer.

„Protecția rapidă pe care o oferă acest vaccin - combinată cu profilul său de tolerabilitate la toate grupele de vârstă studiate până acum - ar trebui să contribuie la transformarea acestui vaccin într-un instrument important pentru abordarea pandemiei actuale”, a declarat dr. Ugur Sahin, CEO și cofondator al BioNTech.

„Au fost 10 cazuri severe de COVID-19 observate în proces, cu nouă dintre cazuri care au apărut în grupul placebo și unul în grupul vaccinat”, au mai precizat cele două companii.

Analiza vine la doar o săptămână după ce rezultatele inițiale din studiu au arătat că vaccinul, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech SE, a avut o eficiență mai mare de 90%.

Și Moderna Inc a lansat luni date preliminare pentru vaccinul său, care arată eficiență de 94,5%.

XS
SM
MD
LG