Linkuri accesibilitate

Piedone, urmărit penal. A fost ridicat din avion cu patru zile înainte de sentința în dosarul Colectiv


Primarul sectorului cinci, Cristian Popescu Piedone, a fost adus de ofițerii anticorupție din avionul către Florența, în care se îmbarcase dar din care a coborât în urma unei alerte cu bombă la 112.
Primarul sectorului cinci, Cristian Popescu Piedone, a fost adus de ofițerii anticorupție din avionul către Florența, în care se îmbarcase dar din care a coborât în urma unei alerte cu bombă la 112.

Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost ridicat, vineri, de ofițerii anticorupție de pe aeroportul Otopeni și condus la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar în care denunțător este fostul primar al sectorului, actualul deputat PSD, Daniel Florea.

Avionul în care se îmbarcase și care zbura la Florența, cu escală la Munchen, era oprit de la decolare după un apel anonim la 112 pentru un atac cu bombă la bordul său, care s-a dovedit a fi o alarmă falsă.

Cristian Popescu Piedone este judecat în dosarul „Colectiv”, în care urmează să se dea o sentință finală peste patru zile. În primă instanță, el a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare, în calitatea sa de fost primar al Sectorului 4.

Popescu-Piedone neagă că ar fi vreo legătură între plecarea sa și decizia pe care instanța urmează să o dea în dosarul incendiului de la clubul „Colectiv”, din 30 octombrie 2015, soldat cu 63 de victime.

„Eu nu sunt un fugar, aștept cu demnitate decizia instanței, puteam să plec de o mie de ori din țară, Piedone nu fuge”, a spus Popescu Piedone, vorbind despre sine la persoana a treia.

Avocatul primarului a semnalat că clientul său a fost ridicat din avion și dus la audieri fără să fi fost trimisă vreo citație pe numele său la care să nu fi dat curs și care să justifice, astfel, aducerea cu mandat.

La ieșirea de la audieri, primarul a spus că împotriva sa nu a fost dispusă nicio restricție, dar că are calitatea de suspect într-un dosar de abuz în serviciu.

Edilul a precizat că este acuzat pentru că la preluarea mandatului, „la nici trei luni de zile”, nu ar fi pus în aplicare o hotărâre a Consiliului Local.

Potrivit acestuia, fostul primar nu a făcut decât să se „denunțe singur”, deranjat de neregulile pe care actualul primar le-ar fi semnalat, și că propriile acuzații i se vor întoarce împotrivă „ca un bumerang”.

Cu două ore înaintea sa, a ieșit de la DNA și fostul primar, Daniel Florea, care a declarat că a fost audiat în calitate de martor. El a refuzat să facă alte declarații.

Ce spune DNA

La câteva ore de la declarațiile lui Popescu Piedone, procurorii DNA au anunțat punerea sa sub urmărire penală pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alții.

Procurorii spun că, după ce și-a preluat atribuțiile de primar la Sectorul 5, Popescu-Piedone ar fi omis cu știință „să ia măsurile inerente atribuțiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 București adoptate în anul 2020 privind salubrizarea sectorului 5, precum și măsurile pentru asigurarea inventarierii, evidenței statistice, inspecției și controlului furnizării serviciului”.

Consecința inacțiunii sale ar fi fost că o societate comercială care nu deținea licență, ar fi continuat să încaseze de la persoanele fizice, persoanele juridice și de la asociațiile de proprietari din sector tarife majorate cu 25% față de cel aprobat de consiliul local, în condițiile în care societatea primăriei avea drept exclusiv de prestare a serviciului public de salubrizare pe raza sectorului 5.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG