Linkuri accesibilitate

Planul lui Orban și Dragu pentru votarea moțiunii de cenzură


Ludovic Orban și Anca Dragu au avut discuții despre cum se poate forța un vot pentru moțiunea de cenzură. Imagine generică cu președintele Camerei Deputaților (stânga) și președintele Senatului (dreapta), 2021.

Ruptura din interiorul PNL, unde Florin Cîțu și Ludovic Orban își dispută supremația în partid, poate ajuta ca moțiunea de cenzură a USR PLUS să fie dezbătută și votată.

Birourile Permanente Reunite nu au avut cvorum nici la a patra tentativă de a stabili un calendar pentru moțiunea de cenzură. Nu s-au prezentat la ședință reprezentanții PNL, cu excepția lui Ludovic Orban, și cei ai PSD. Ședințe fără cvorum s-au mai desfășurat sâmbătă, duminică și luni.

Președintele Camerei Deputaților a precizat că există decizii ale Curții Constituționale care obligă citirea și votarea moțiunii.

„Împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției", a spus Ludovic Orban la finalul ședinței Birourilor Permanente Reunite.

El a precizat că va informa Guvernul despre depunerea moțiunii de cenzură și le va explica membrilor Birourilor Permanente Reunite că nu respectă o decizie a Curții Constituționale.

Surse din USR PLUS și PNL au declarat pentru Europa Liberă că președinții celor două Camere, Ludovic Orban și Anca Dragu, vor forța convocarea plenului reunit pentru citirea moțiunii de cenzură, chiar dacă în Birourile Permanente Reunite (BPR) nu se va da un vot în acest sens. Gruparea Cîțu din PNL a încercat ieri, fără succes, să blocheze moțiunea de cenzură prin verificarea, timp de două săptămâni, a semnăturilor depuse. Solicitarea urmează să fie reluată în BPR-ul convocat în această dimineață pentru ora 11.00

Susținătorii lui Florin Cîțu încearcă, prin orice mijloace, ca moțiunea de cenzură să nu ajungă la vot în Parlament până la Congresul PNL din 25 septembrie.

Un opozant al acestui demers este însă chiar președintele PNL, Ludovic Orban. În calitate de președinte al Camerei Deputaților, poate dejuca planul colegilor de partid și să impună moțiunea de cenzură. Ludovic Orban se află în competiție directă cu Florin Cîțu și este interesat ca premierul să își piardă funcția până la Congres.

„Dacă mâine ( azi n.r) nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România. Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea, a declarat luni seară Ludovic Orban.

Planul discutat de conducerea USR PLUS cu Ludovic Orban este de a convoca ședința de plen pentru citirea moțiunii. Din acel moment se intră pe prevederile constituționale care prevăd că această se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere (articolul 113). Pentru ca procesul să fie complet, Ludovic Orban are nevoie și de Anca Dragu, președintele Senatului.

Președintele Camerei Deputaților a anunțat că va comunica Guvernului moțiunea de cenzură, chiar dacă nu va exista cvorum în Birourile Permanente.

Demersul lui Ludovic Orban ar respecta prevederea legală potrivit căreia în cel mult cinci zile de la data depunerii moțiunea se prezintă în ședința Parlamentului. Moțiunea de cenzură a fost depusă vineri.

Membrii PNL care îl susțin pe Florin Cîțu l-au acuzat pe Ludovic Orban că face jocurile USR PLUS și AUR pentru a introduce moțiunea de cenzură pe ordinea de zi.

PSD a fost ieri cel care a blocat ca moțiunea de cenzură să ajungă în plen. Toți reprezentanții PSD din Birourile Permanente Reunite au părăsit sala în momentul votului, ceea ce a făcut imposibilă stabilirea unei date pentru citirea moțiunii de cenzură.

Social-democrații au fost acuzați de USR PLUS de un blat cu premierul Cîțu.

Cu toate acesta, dacă moțiunea de cenzură ajunge în plen, PSD a promis că o va vota.

Retragerea miniștrilor USR PLUS din Guvern trimite acest partid în Opoziție, dar îl obligă pe premierul Cîțu să vină în fața Parlamentului, în termen de 45 de zile, pentru a cere un nou vot de învestire.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG