Linkuri accesibilitate

Moțiunea de cenzură a fost amânată | Acuze de blat, presiuni și liste cu semnături controversate


Tabăra Cîțu și tabăra Orban încearcă să folosească moțiunea de cenzură a PSD și în perspectiva Congresului din 25 septembrie.
Tabăra Cîțu și tabăra Orban încearcă să folosească moțiunea de cenzură a PSD și în perspectiva Congresului din 25 septembrie.

Tabăra Cîțu a reușit să blocheze temporar votul asupra moțiunii de cenzură. Decizia a fost luată cu voturile PNL și UDMR, un rol important avându-l PSD, care s-a retras de la discuții.

UPDATE Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, anunță că cererea PNL de verificare a semnăturilor de pe moțiunea de cenzură, a fost respinsă. „Propunerea nu a fost adoptată, pentru că în favoarea ei au votat doar 9 parlamentari”.

Eu nu puteam fi de acord să votez o procedură care nu are bază constituțională. Nimeni nu poate cenzura dreptul unui parlamentar de a semna o moțiune de cenzură, care e un act de voință individuală. Doar persoana care a semnat poate contesta validitatea semnăturii sau să-și retragă semnătura. Majoritatea parlamentară nu are dreptul să cenzureze dreptul de a depune o moțiune”.

UPDATE Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților, a declarat că „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu are un nou membru, pe Marcel Ciolacu, și a acuzat că ceea ce au făcut PNL și PSD în Biroul Permanent este un mare „abuz”.

Senatorul Fenechiu (PNL) a cerut verificarea tuturor semnăturilor depuse pe moțiunea de cenzură și a cerut o amânare de două săptămâni. Dar la vot a fost egalitate (9 pentru comisia de verificare, 7 împotrivă și 2 abțineri- Ludovic Orban și Ovidiu Ganț), astfel încât votul va fi reluat într-o ședință ulterioară.

„Nu am vrut să mă situez în afara Constituției și în afara legilor țării. Nu voi putea niciodată să votez, chiar dacă am un interes politic de moment să votez o propunere care iese din cadrul constituțional și care, de fapt, are darul de a pune sub semnul întrebării dreptul fundamental al oricărui parlamentar de a putea cenzura Guvernul. Eu sunt Ludovic Orban și un interes politic de moment nu mă poate situa în afara Constituției și legilor țării", a spus Ludovic Orban după ședința Birourilor Permanente Reunite.

Decizia a fost luată cu voturile PNL și UDMR, un rol important avându-l reprezentanții PSD, care s-au retras de la ședință sau nu au votat solicitarea. Dacă PSD vota împotriva solicitării PNL, moțiunea de cenzură urma să fie prezentată mâine plenului reunit.

Calendarul moțiunii de cenzură nu a fost însă stabilit, pentru că și parlamentarii PNL au părăsit ședința, la fel ca și parlamentarii PSD, și nu a mai existat cvorum de ședință.

Ludovic Orban a precizat la finalul ședinței că moțiunea de cenzură trebuia dezbătută și votată și semnăturile puteau să fie verificate. Președintele Camerei Deputaților a atras atenția că nici un semnatar nu a reclamat că i s-a falsificat semnătura.

Tabăra Cîțu încearcă prin orice mijloace să amâne un vot în Parlament asupra moțiunii de cenzură. Depusă vineri de senatorii și deputații USR PLUS și AUR, moțiunea nu a fost semnată cu pixul de toți parlamentarii. Unii au trimis semnăturile scanate: aproximativ 30 de semnături dintre cele 122 depuse în Parlament.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a solicitat un termen de două săptămâni pentru verificarea listelor. Solicitarea are drept scop ca votul asupra moțiunii de cenzură să se desfășoare după Congresul PNL din 25 septembrie.

George Simion a declarat că „AUR nu este de vânzare”, iar ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, i-au sunat pe parlamentarii AUR pentru a-i convinge să-și retragă semnăturile de pe moțiunea de cenzură. Deputatul PNL nu a dorit să comenteze acuzele, ci a precizat înainte de a intra la ședința Birourilor Permanente că va face orice ca moțiunea să nu treacă.

USR PLUS i-a cerut liderului PSD, Marcel Ciolacu, să fie de acord cu votul asupra moțiunii de cenzură pentru a demonstra că nu are un blat politic cu Florin Cîțu.

„Marcel Ciolacu a primit un ordin și a pus PSD la remorca lui Cîțu”, a afirmat liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu.

Cu toate acestea, Moșteanu a recunoscut că mai multe semnături au fost depuse prin scanare, dar a precizat că procedura este des utilizată în Parlament de când a intervenit starea de alertă.

AUR și-a mobilizat toți parlamentarii și i-a adus în fața ușii în care se ține ședința Birourilor Permanente. În acest mod, ei au încercat să demonstreze că toți deputații și senatorii săi susțin moțiunea de cenzură.

Moșteanu a subliniat că doar persoana în cauză poate contesta autenticitatea semnăturii .

PSD s-a prezentat la ședință doar prin liderul din Camera Deputaților, Alfred Simonis, ceilalți participând online.

Ședințele Birourilor Permanente de vineri și sâmbătă au fost amânate din lipsă de cvorum.

„Dacă PSD nu trădează acum, Cîțu este pa”, a afirmat George Simion, în timp ce transmitea ședința Birourilor Permanente reunite pe Facebook.

Alina Gorghiu i-a reproșat lui Ludovic Orban că a ajutat USR PLUS și AUR să depună moțiunea de cenzură.

„E un război civil în PNL", a semnalat un parlamentar AUR.

Premierul Florin Cîțu a fost chemat de președintele Klaus Iohannis la consultări pe tema crizei politice. Vineri, președintele a dat o declarație prin care s-a plasat fără echivoc de partea acestuia și a atacat USR PLUS pentru alianța cu AUR, despre care a susținut că este „un afront adus românilor”.

În această după-amiază va fi o ședință a USR PLUS în care urmează să se decidă când anume își vor da miniștrii partidului demisia din guvern. Hotărârea depinde de ceea ce se va întâmpla cu calendatul propriei lor moțiuni.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG