Linkuri accesibilitate

Planul prin care Ciolacu și Ponta vor să forțeze mâna lui Iohannis


PSD și ProRomânia încep să acționeze împreună în perspectiva alegerilor locale și parlamentare
PSD și ProRomânia încep să acționeze împreună în perspectiva alegerilor locale și parlamentare

Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit în Parlament imediat după dărâmarea guvernului Orban pentru a stabili strategia prin care să contracareze planurile președintelui Klaus Iohannis.

PSD și ProRomânia vor să construiască în jurul lor o majoritate care să poată bloca anticipatele sau acestea să fie organizate în termenii doriți de cele două formațiuni.

Cele două partide nu exclud din start discuția privind anticipatele, dar susțin că se află într-o poziție favorabilă după succesul moțiunii de cenzură. PSD și ProRomânia se pregătesc să formeze o alianță în perspectiva localelor și parlamentarelor și încearcă să atragă cât mai mulți parlamentari în această nouă construcție politică.

Social-democrații dețin majoritatea în Birourile Permanente reunite, forul de conducere al Parlamentului, iar cu această majoritate poate bloca sau tergiversa termenele la care noul guvern se poate prezenta în fața forului legislativ.

În discuțiile de astăzi din biroul lui Marcel Ciolacu, s-a avansat însă și un alt scenariu. PSD și ProRomânia vor să coaguleze în jurul lor o majoritate stabilă, iar aceasta să fie principalul factor de negociere cu Klaus Iohannis dacă acesta își dorește alegeri anticipate.

În cazul în care liberalii și președintele doresc o abordare în forță, fără să țină cont și de pretențiile celor de la PSD și ProRomânia, liderii social-democrați doresc să blocheze un vot în Parlament pentru nominalizarea trimisă de la Cotroceni.

„Dacă Iohannis îl propune din nou premier pe Orban, îl putem respinge, pentru că avem o majoritate în Parlament. Chiar dacă prima nominalizare poate să fie respinsă ușor, vor exista discuții în cazul în care Iohannis va insista să nominalizeze pe cineva de la PNL și a doua oară pentru a forța anticipatele. Dacă a găsit el o majoritate pentru noul guvern, să vină în Parlament și să voteze propunerea făcută. Noi nu vom intra în sală și vom încerca să blocăm un vot. Nu vom vota nici pentru, dar nici împotrivă, să vedem ce fac cei de la PNL, își trântesc propriul guvern, de unde vor aduna voturile necesare?”, susțin lideri de la vârful celor două partide.

Marcel Ciolacu a declarat că ordonanța privind alegerile anticipate, adoptată ieri noapte, nu a primit avizele necesare, ceea ce înseamnă că ea nu poate să fie publicată în Monitorul Oficial.

„Dacă se revine pe vechile termene, înseamnă 150 de zile până vom avea anticipate. Sunt prevederi constituționale, termenul maxim de organizare a anticipatelor din momentul dizolvării Parlamentului este de 90 de zile. Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier în termen de 60 de zile, iar premierul desemnat are timp la dispoziție încă 10 zile pentru a venit cu formula de Cabinet în fața deputaților și senatorilor. Peste cinci luni nu mai dorește nimeni anticipate”, au declarat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

În Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, se arată că alegerile anticipate pot fi convocate și în 50 de zile.

Marcel Ciolacu a convocat mâine la prima oră o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai Biroului Permanent Național, dar și șefi de organizații pentru a discuta și cu ei strategia de după moțiunea de cenzură.

Ordonanța de Urgență care a enervat PSD

Social-democrații, dar și cei din ProRomânia, declară că au fost enervați că premierul Orban a introdus în Ordonanța de Urgență privind anticipatele posibilitatea de a se vota în toată țara, chiar dacă nu ești în localitate în ziua scrutinului.

„Am discutat cu toate grupurile și această prevedere a nemulțumit multă lume, chiar și UDMR era nemulțumită. Ce au făcut cu această Ordonanță nu este în regulă, a făcut-o să ne provoace”, afirmă surse din conducerea PSD.

Social-democrații îi acuză pe liberali că au încălcat o înțelegere și au încercat să obțină beneficii suplimentare prin adoptarea Ordonanței în această formă.

Conform calculelor celor din PSD, această prevedere i-ar dezavantaja la votul de la parlamentare. În acest moment, PSD și ProRomânia se bazează pe voturile a 234 de parlamentari, iar majoritatea este de 233. În perioada următoare, Marcel Ciolacu și Victor Ponta vor încerca să îl atragă de partea lor și pe Călin Popescu Tăriceanu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG