Linkuri accesibilitate

PNL începe discuțiile cu alte partide pentru a forța anticipatele


Guvernul Orban a fost demis prin adoptarea moțiunii de cenzură, iar PNL încearcă acum să contribuie la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate
Guvernul Orban a fost demis prin adoptarea moțiunii de cenzură, iar PNL încearcă acum să contribuie la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate

Președintele PNL Ludovic Orban, al cărui guvern a fost demis prin moțiune de cenzură, a declarat, joi, înaintea consultărilor de la Cotroceni, că va începe discuțiile cu toți „​partenerii politici” ​ ai liberalilor pentru a obține sprijin pentru declanșarea alegerilor anticipate.

UPDATE: După întâlnirea de la Cotroceni, Ludovic Orban a declarat că discuțiile cu partenerii politici vor începe săptămâna viitoare și vor viza stabilirea unei strategii comune pentru declanșarea alegerilor anticipate. În funcție de anunțul pe care președintele Iohannis îl va face după încheierea consultărilor, conducerea PNL va decide, pe 10 februarie, componența viitorului guvern. Orban a spus că este mulțumit de echipa guvernamentală și că, din punctul lui de vedere, „putem continua în aceeași formulă”.

Partenerii politici ai PNL sunt USR, PMP și ALDE, potrivit lui Ludovic Orban, care a adăugat pe listă și grupul minorităților. Președintele PNL a spus că, până acum, „​nu a existat nicio discuție oficială în acest sens.

„​Obiectivul PNL în următoarea perioadă este acela de a face posibile alegerile anticipate, de a contribui la îndeplinirea condițiilor constituționale care să permită președintelui Klaus Iohannis dizolvarea actualului Parlament” , a spus Orban.

Acesta este și primul punct al mandatului cu care delegația PNL merge la consultările de la Cotroceni, organizate de președintele Klaus Iohannis.

Cel de-al doilea punct este nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a fi desemnat să formeze un nou Guvern. În Parlament însă, PNL nu va vota pentru învestirea Guvernului și și-a propus să convingă și alți parlamentari să facă același lucru.

„Decizia noastră este aceea de a contribui la respingerea celor două propuneri de Guvern care vor fi formulate” ​, a explicat Orban.

Condiția prevăzută de Constituție, în articolul 89, pentru ca președintele să poată dizolva Parlamentul și să fie declanșate alegeri anticipate, este să fie respinse cel puţin două solicitări de învestitură. Există și un termen prevăzut în Constituție, votul de încredere pentru formarea Guvernului trebuie acordat în termen de 60 de zile de la prima solicitare, de care s-ar putea folosi PSD pentru a amâna o decizie care să deschidă calea spre alegeri anticipate:

Ludovic Orban a spus că „​orice tertip ​ la care ar putea apela PSD pentru a întârzia procedura, va fi combătut cu prevederile din Constituție și cele ale regulamentelor Camerelor.

Președintele Klaus Iohannis a început joi, de la 12.00, consultările cu partidele și formațiunile parlamentare pentru a discuta situația creată de adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului Orban. Întâlnirile se vor încheia în jurul orei 18.00, iar președintele ar putea anunța în această seară concluzia și numele viitorului premier desemnat să formeze Guvernul și să meargă în Parlament pentru vot.

PSD și Pro România vor propune președintelui desemnarea lui Remus Pricopie, rector al Școlii Naționale de Studii Social Politice și Administrative (SNSPA), pentru funcția de premier.

XS
SM
MD
LG