Linkuri accesibilitate

PNL - între eșecul de pe locul cinci și soluțiile din „noaptea e un sfetnic bun”


Rezultatele parțiale l-au plasat pe Nicolae Ciucă pe locul 5, la circa jumătate din scorul partidului într-un an slab.
Rezultatele parțiale l-au plasat pe Nicolae Ciucă pe locul 5, la circa jumătate din scorul partidului într-un an slab.

Candidatul Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, s-a clasat al cincilea în competiția electorală pentru președinția României. PNL a sperat că va ajunge în turul al doilea până în ultima clipă. Rezultatele exit-poll-urilor au dus la cereri de demisie.

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, pe atât de eleganta stradă Modrogan din cartierul Aviatorilor, unde își are sediul Partidul Național Liberal, te întâmpină o liniște mormântală.

În urmă cu aproape doi ani, în decembrie 2022, șeful acestui partid, gen. Nicolae Ciucă, devenea premier în fruntea Coaliției cu PSD. Alți doi premieri liberali fuseseră înlăturați de la putere - Ludovic Orban și Florin Cîțu - la cererea președintelui Iohannis.

Așteptarea estimărilor exit-poll-urilor este apăsătoare. Nimeni nu crede că Nicolae Ciucă ar putea ieși pe primul loc. Poate totuși pe al doilea...

La sediul organizației București, la câteva sute de metri de forfota din sediul central, holul de intrare e ocupat de pachete cu afișe electorale care își așteaptă o livrare viitoare.

Indiferent de rezultatul din această seară, bătălia electorală e încă departe de a fi terminată. Peste o săptămână, partidul trebuie să strângă voturi să trimită câți mai mulți senatori și deputați în Parlament. Doar așa ar putea avea acces la o viitoare posibilă guvernare.

Poate fi în continuare alături cu PSD; poate fi într-o contrucție nouă, cu USR, de pildă.

Cu o oră înainte de aflarea primelor estimări, în curtea PNL, pregătită pentru rezultate era doar presa.
Cu o oră înainte de aflarea primelor estimări, în curtea PNL, pregătită pentru rezultate era doar presa.

Pe Aleea Modrogan, curtea vilei - construite odinioară pentru iubita Regelui Carol al II-lea - este plină ochi de care de televiziune. Nici țipenie de liberal în curte.

Înăuntru, outsideri care nu au mai prins locuri eligibile pe listele de la Senat sau Cameră, consilieri ai vicepreședinților de partid sau oameni de la birourile de presă care fac ture între cele două etaje. Nicolae Ciucă a anunțat deja că nu mai dă interviuri separate.

Nicolae Ciucă coboară scările pe holul central al partidului cu câteva minute înainte de aflarea rezultatelor.
Nicolae Ciucă coboară scările pe holul central al partidului cu câteva minute înainte de aflarea rezultatelor.

Cu două minute înainte de închiderea urnelor, la ora 21:00, Nicolae Ciucă coboară în holul central și dă mâna cu toată lumea. Se îndreaptă apoi spre scena amenajată între două ecrane imense unde vor fi anunțate rezultate exit-poll-urilor.

Primele estimări îl plasează pe poziția cinci - după Marcel Ciolacu, candidatul PSD: după fosta colegă de coaliție - candidata USR, Elena Lasconi; după candidatul AUR - George Simion și după independentul Călin Georgescu, surpriza absolută a actualelor alegeri prezidențiale.

Înconjurat de vicepreședinți, gen. Ciucă le mulțumește celor care l-au votat și celor care nu l-au votat. Din public se aud două voci care îi cer demisia.

„Vreau să rămânem cu imaginea unei campanii electorale prin care românii au putut să facă diferența între ce înseamnă un vot pentru onestitate si dedicare în a sluji țara și mă bucur că n-au căzut pradă acelor mașinațiuni și instrumente în ce privește votul lor. După ce avem rezultatele finale, vom lua decizii”, își termină Ciucă discursul și se retrage înapoi în sediu.

În drum spre biroul său, fostul premier nu răspunde la niciuna dintre întrebările ziariștilor. În curte, vociferările continuă.

Însoțit de secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, de europarlamentarul Rareș Bogdan, de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu și de primarul sectorului 6 din București, Ciprian Ciucu, Nicolae Ciucă pleacă spre biroul său.

La intrarea în sediul PNL, un panou cu președinții partidului, inclusiv cu premierii din vremea Independenței și a Unirii, se încheie cu N. Ciucă, cel căruia i se cere acum demisia. În caz contrar, spun mulți liberali, dl. Ciucă ar putea fi chiar ultimul președinte al PNL.
La intrarea în sediul PNL, un panou cu președinții partidului, inclusiv cu premierii din vremea Independenței și a Unirii, se încheie cu N. Ciucă, cel căruia i se cere acum demisia. În caz contrar, spun mulți liberali, dl. Ciucă ar putea fi chiar ultimul președinte al PNL.

Din postările și transmisiunile LIVE de pe social-media încep să se adune vocile care cer asumarea răspunderii pentru eșec, căderi de capete.

Primul e șeful Consiliului Județean Bihor și vicepreședinte al PNL, Ilie Bolojan, despre care se spunea că va fi premierul partidului. „Există o răspundere pe care strategii partidului trebuie să și-o asume, mai ales când există o diferență între ceea ce s-a estimat și rezultate” a afirmat el după constatarea evidentă că dl. Ciucă „nu se află pe podium”.

„Noaptea este un sfetnic bun și am încredere în deciziile din zilele următoare” a încheiat el fără să ceară direct demisa primului cerc al puterii în PNL, care nu se rezumă, evident, la gen. Nicolae Ciucă.

Ilie Bolojan pare un campion absolut în materie de colecționat propuneri de premier. Cea mai insistentă este cea a candidatei USR, Elena Lasconi. Dar nici liderul PSD, Marcel Ciolacu nu se ferește să acrediteze ideea că alianța de guvernare dintre PSD și PNL ar putea continua cu liberalul de la Oradea instalat la Palatul Victoria.

20 de minute mai târziu, femeile de serviciu încep să coboare scările cu pungile de gunoi din birourile de la etaj. Unul câte unul, cei de la prezidiu se retrag și ei. Mai întâi Scrioșteanu, apoi Cîmpeanu și Sighiartău.

În holul central, din intervențiile LIVE din online, se discută că Lasconi, dacă ar ajunge președinte (e plasată mai bine decât gen. Ciucă), și-ar menține propunerea cu Bolojan premier.

În curte, luminile televiziunilor se sting, iar echipamentele se strâng, rând pe rând, cu viteza obișnuită a operatorilor obișnuiți să schimbe rapid personajele care se mișcă pe sticlă. Cele două ecrane mari au intrat și ele în beznă.

„Noaptea e un sfetnic bun”. Dar aștepți dimineața dacă rezultatele parțiale sunt încă și mai slabe decât sondajele la ieșirea de la urne? Se pare că da.

Mai ales că nu e clar dacă a venit vreun semn de la Cotroceni. Președintele Iohannis nu a adresat niciun cuvânt public, în ziua votului. Nici măcar alegătorilor, atunci când a mers el însuși la vot.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG