Linkuri accesibilitate

Orban, pregătit de OUG sau de asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi


Ludovic Orban, gata să revină în parlament
Ludovic Orban, gata să revină în parlament

Premierul Ludovic Orban spune că PNL susține alegerea primarilor în două tururi și că va găsi cea mai bună soluție pentru a putea modifica legea astfel încât cetățenii să-și poată alege primarul în două tururi de scrutin la localele din acest an. Pentru asta, Orban nu exclude nici asumarea răspunderii în parlament și nici chiar adoptarea modificărilor prin ordonață de urgență.

„Obiectivul nostru ca partid este clar de a permite cetățenilor din fiecare localitate să aleagă primarul cu 50%+1, adică în două tururi. Așa mi se pare normal, ca orice primar care practic conduce patru ani de zile comunitatea să beneficieze de legimitatea conferită de votul a 50%+1 al locuitorilor. Vom căuta cea mai bună soluție”, a declarat premierul Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Declarațiile lui Orban despre modificarea legii pentru ca primarii să poată fi aleși în două tururi de scrutin au fost făcute după întânirea pe care premierul a avut-o vineri, la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis pentru stabilirea strategiei prinvind declanșarea alegerilor anticipate.

Alegerea primarilor în două tururi ar putea deveni astfel un bun pretext pentru a putea provoca alegeri anticipate, despre care Orban a spus în aceeași zi că ar putea fi organizate odată cu localele.

Proiectul este blocat la Camera Deputaților, la o comisie de cod electoral, unde a fost ”parcată neregulamentar” de PSD, care are majoritatea, iar deputații vor încerca aducerea sa în dezbatera plenului Camerei.

”Acesta este obiectivul nostru. Dacă vom vedea că nu se poate realiza, vom lua o decizie ulterioară”, a declarat Ludovic Orban, lăsând să se înțeleagă că asumarea răspunderii sau chiar adoptarea modificărilor prin ordonanță de urgență ar putea fi soluția.

XS
SM
MD
LG