Linkuri accesibilitate

PNL revine și este de acord cu suspendarea PUZ-urilor pentru 3 luni


România - Violeta Alexandru și Nicușor Dan

Proiectele referitoare la suspendarea planurilor de urbanism zonal de sector vor fi votate de consilierii liberali, iar primarul Capitalei Nicușor Dan a fost de acord cu ajustarea termenului propus de el de la doi ani la trei luni, a anunțat preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru.

„Consilierii PNL vor vota proiectele hotărârilor de Consiliu General iniţiate de primarul Dan pentru suspendarea PUZ-urilor. O suspendare 3 luni, timp în care să se remedieze problemele. Suspendarea celor 5 PUZ-uri de sector (cel de la sector 1 nici nu a mai ajuns să fie aprobat, fiindu-i retrase avizele) şi lăsarea Bucureştiului fără niciun fel de reglementare în materie de urbanism, pentru o perioadă de 2 ani, aşa cum propune primarul general al Capitalei, domnul Nicuşor Dan, pentru şedinţa Consiliului General de mâine, înseamnă mult. Primarul general a înţeles argumentele noastre pertinente. Această decizie ar însemna blocarea oricărui proiect de dezvoltare în Bucureşti, inclusiv a celor care respectă toate normele în vigoare. Nu pot fi alungate proiectele viabile în judeţele limitrofe. Am cerut primarului general reducerea termenului de suspendare propus. De la 2 ani la 3 luni. Şi a fost de acord", a anunțat Violeta Alexandru, joi, pe Facebook.

De asemenea, ea a cerut identificarea celor care au emis certificate de urmbanism cu încălcarea legii și Inspectoratului de stat în construcții să-și facă datoria, până la eventuala sesizare a Parchetului.

"Dacă tot suntem determinaţi, şi chiar suntem determinaţi să susţinem demersul de instituire a ordinii şi a legalităţii în proiectele urbanistice din Capitală, avem datoria să identificăm, să vorbim public despre ele pentru că nu avem niciun motiv să ascundem eventuale ilegalităţi şi, foarte important pentru oraş, avem datoria să corectăm cât mai rapid acolo unde s-au identificat probleme. Au fost emise certificate de urbanism cu privire la care se constată încălcări ale legii? Primarul va întreprinde măsurile necesare ca cei care au făcut acest lucru să plătească pentru fapta lor. Funcţionarii care emit certificate de urbanism trebuie să respecte legea, Primăria trebuie să ia măsuri să prevină orice abuz, Inspectoratul de Stat în Construcţii trebuie să îşi facă treaba, Procuratura trebuie sesizată, dacă e cazul - nu mă feresc să o spun. Există un lanţ de oameni responsabili pentru indisciplina din multe zone din Capitală", mai arată Violeta Alexandru.

Ea a dat asigurări că nu vor fi tolerate abuzurile făcute asupra spațiilor verzi și că „rechinii imobiliari” vor ieși într-un final la iveală în deserviciul „pușculiței grupurilor de interese” ale PSD.

„PUZ-urile sectoarelor au fost făcute şi aprobate de către administraţia PSD (sub conducerea primarilor PSD la sectoare şi a Gabrielei Firea la Primăria Capitalei) iar abuzurile asupra spaţiilor verzi nu vor fi tolerate. Pot face toate presiunile din lume cei care au intrat acum în panică pentru că practicile lor, practici ale unor autentici 'rechini imobiliari', vor ieşi la iveală. PUZ-urile au fost instrumente de susţinere a puşculiţei grupurilor de interese PSD, chiar a clanurilor interlope din jurul acestui partid, ca să nu ne mai ascundem după deget. Toate problemele vor fi extrase şi, cu angajamentul primarului general, vor fi corectate", adaugă ea.


Liderul pe Capitală al PNL a amintit că PNL nu a votat PUZ-urile coordonatoare atunci când au fost aprobate.

„Bucureştiul este în risc de infringement pe acest subiect. Dincolo de acest lucru, niciun om de bun simţ nu poate fi de acord cu betonarea în devălmăşie a întregului oraş, a parcurilor, a zonelor verzi. Între câştig economic şi respect pentru spaţiile verzi din oraş trebuie să existe un echilibru. Mai pe scurt - trebuie să se respecte legea iar liberalii susţin că în domeniul construcţiilor, al proiectelor de dezvoltare nu trebuie tolerată nicio încălcare a regulilor. Dar nu pot fi blocate toate pentru că acest lucru asumă că toţi antreprenorii din Bucureşti încalcă reguli şi nu este aşa. Prin investiţiile pe care cei corecţi le fac, se colectează venituri la bugetul Bucureştiului, dincolo de salariile pe care le plătesc pentru angajaţii lor", spune preşedintele PNL Bucureşti.

Primarul general al Capitalei a cerut Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să suspende documentațiile pentru PUZ-uri pentru următorii trei ani, după ce acestea au fost aprobate de majoritatea PSD-ALDE în administrația Firea și care permit betonarea a zeci de hectare de spațiu verde și construirea unor blocuri între case.

Cu titlu general: urbanismul din ultimii ani din București a fost o golănie. Cele 5 PUZ-uri au fost apogeul. Bucureștenii stau de ani de zile în trafic din cauza acestui tip de urbanism, cartiere întregi nu au școli din aceeași cauză, un oraș cu un potențial turistic uriaș e prezentat în reviste drept cea mai urâtă capitală, sunt zeci de mii de oameni care și-au pus toată agoniseala de-o viață într-o casă și s-au trezit cu un bloc la ferească.

Cele mai nocive lucruri din aceste PUZ-uri: E absolut scandalos ca în situația în care avem o poluare a aerului, zeci de mii de copii cu boli respiratorii din această cauză, zeci de mii de bătrâni cu boli cardio-vasculare din această cauză sute de hectare de spațiu verde, prin aceste PUZ-uri, urmează să devină spații construibile. E inadmisibil!”
, a declarat Nicușor Dan miercuri, într-o conferință de presă.

Primii care sunt afectați de acest stil de urbanism sunt locuitorii Bucureștiului, arată primarul general.

În fiecare weekend avem sute de mii de bucureșteni care fug din orașul ăsta, se duc la mare, la munte, că e un oraș în care nu ai ce să faci cu copiii. Noi avem 30 km de mal de lac în nordul Bucureștiului care poate să devină un loc în care să te duci cu copilul, în care să găsești terenuri de sport, bazine de înot, locuri de promenadă, piste de bicicletă. Iar PUZ-urile prevăd construcția de blocuri de 14 etaje până în malul apei", a completat Nicușor Dan.

PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat recent de instanță de cetățeni, dar decizia poate fi atacată cu recurs. PUZ-ul Sectorului 6 a fost anulat anul trecut în prima instanță, tot la cererea cetățenilor, dar primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, și APM au făcut recurs. Pentru restul există plângeri prealabile pentru anulare, potrivit Hotnews. Pentru Sectorul 1 un astfel de document nu a fost aprobat

Dacă va fi aprobată, suspendarea PUZ-urilor începe de pe 5 martie, pentru 24 de luni. Pe perioada de suspendare, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire / desființare emise de Primarul Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București vor respecta prevederile documentațiilor de urbanism anterioare. Prevederile de suspendare se aplică inclusiv certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire / desființare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare a hotărârilor, prevăd proiectele de hotărâre.

Inițial, liberalii au invocat aspecte de neconstituționalitate pe care le-ar putea genera o suspendare a PUZ-urilor din cele cinci sectoare ale Capitalei, susținând că cei care au obținut deja certificatul de urbanism ar trebui lăsați să-și ducă proiectele la capăt, pentru că nu se pot impune retroactiv decizii ale Primăriei și există riscul provocării unor litigii în instanță.

Nicușor Dan a declarat, miercuri seară, la Digi24, că Bucureștiul trebuie să respecte Planul Urbanistic General (PUG) din 2000 și să construiască locuri pentru locuit, activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi, pentru care există fonduri europene. El de asemenea a spus că dezvoltarea de tip “blocuri între blocuri” trebuie să înceteze.

Declarațiile sale i-au nemulțumit și pe primarii de sector și pe dezvoltatorii imobiliari.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG