Linkuri accesibilitate

Analiză | „Opriți lupta internă din partid”. Marile probleme ale PNL înaintea rocadei premierilor


Nicolae Ciucă va pleca de la Palatul Victoria dacă protocolul dintre PSD și PNL se va pune în aplicare în luna mai. Este momentul în care pentru PNL ar putea începe problemele.
Nicolae Ciucă va pleca de la Palatul Victoria dacă protocolul dintre PSD și PNL se va pune în aplicare în luna mai. Este momentul în care pentru PNL ar putea începe problemele.

„Opriți lupta internă din partid”, le-a transmis premierul Nicolae Ciucă liberalilor. Ușor de spus, greu de făcut, pentru că apropierea momentului în care PNL va pierde premierul și procentele modeste din sondaje nu sunt de bun augur. Săbiile se ascut și taberele își arată colții.

Rocada din luna mai, când, potrivit protocolului semnat de PNL și PSD, Marcel Ciolacu îi va lua locul la Palatul Victoria lui Nicolae Ciucă și se vor schimba două ministere importante: Transporturile și Finanțele, plus Secretariatul General al Guvernului, generează tensiuni în PNL.

Firesc, din moment ce PSD nu ar prea vrea să renunțe la ministerul Transporturilor, deținut de Sorin Grindeanu.

Ce prevede Protocolul dintre PSD și PNL

  • Rocada premierilor
  • PNL va prelua un portofoliu de vicepremier, ministerul Transporturilor, Finanțelor și șeful SGG
  • PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Justiției și coordonarea Cancelariei Prim-ministrului

Premierul Ciucă a dat asigurări că la rotativă nu se vor negocia ministere. „Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur, a spus Ciucă la întâlnirea de duminică.

Rămâne de văzut, pentru că Transporturile au o miză ridicată pentru PSD, mai ales în campania electorală când se poate tăia panglica la fiecare kilometru de autostradă terminat.

PNL, „încălecat de PSD

Dar nu numai Transporturile sunt o problemă, ci riscul ca după rocadă PSD să „încalece” complet PNL, după cum spun sursele Europa Liberă. Vehement în această direcție este Dan Motreanu, unul dintre cei care nu a fost deloc încântat de guvernarea alături de PSD.

Discuțiile au fost tensionate din informațiile Europa Liberă, Motreanu avertizând că PSD va renunța la cota unică și va impune impozitarea progresivă, ceea ce ar fi o lovitură pentru liberali.

„Am spus că nu putem accepta renunțarea la cota unică. Dacă PSD vrea să introducă sistemul progresiv (chiar treptat), atunci să vină cu măsura în fața cetățenilor, să își obțină votul pe sistemul progresiv”, a spus Motreanu, conform unor surse participante la ședințe.

Într-o conferință de presă ulterioară, Nicolae Ciucă, a admis indirect tensiunile pe această chestiune, spunând că până la finele lunii februarie, se va constitui un grup de lucru care să „elaboreze o strategie și un plan de implementare a strategiei, care va fi dezbătut în viitorul Birou Politic Național”.

„Strategia va veni cu posibile adaptări din punct de vedere doctrinar și ideologic”, a mai afirmat liderul PNL.

Așa numita „echipă de tranziție” va fi o echipă de monitorizare, care va urmări ceea ce face PSD și cum este implementat programul PNL, care va fi condusă de vicepreședintele Dan Motreanu.

Relația cu PSD este complicată, a atras atenția Robert Sighiartău, mai ales pentru că PSD a început racolarea de primari.

„Îngrijorările colegilor, mai ales ale celor care au dus bătălii împotriva PSD, sunt că ei încep deja să ne domine și că vor deveni mult mai periculoși și mai agresivi în abordarea cu PNL, o fac deja în județele din sud. Există o parte din partid care a avut de-a face cu cei de la PSD, care știu că nu se țin de cuvânt, că vor toată puterea și după aceea devin periculoși pentru noi”, spune Robert Sighiartău pentru Europa Liberă.

Racolarea primarilor este însă greu de oprit, aceștia stau cu ochii pe sondajele de opinie și ofertele pe care le primesc. Plus că migrația politică a ajuns să facă parte din patrimonial politic românesc, toate partidele practicând racolarea, nu fără a uita, desigur, să o înfiereze așa cum se cuvine.

Strategia PNL: și la putere, și în opoziție

Pe de altă parte, faptul că PSD va avea premierul poate avea și o parte bună pentru PNL, în sensul în care Marcel Ciolacu va fi perceput a avea întreaga responsabilitate pentru mersul lucrurilor.

„PNL va putea face opoziție pe față la anumite măsuri, va putea să critice, iar într-un an preelectoral acest lucru ne va avantaja”, spune pentru Europa Liberă o sursă de la PNL.

Intrându-se în logica electorală se va schimba și paradigma relației dintre cele două partide. Aflate oficial în coaliție, PSD și PNL vor fi și la putere, și în opoziție, dar și în competiție unul cu altul. Poate PNL mai mult decât PSD, pentru că greutatea puterii va cădea pe umerii PSD.

„PNL trebuie să se bată de la egal la egal cu PSD și să mergem în competiție cu PSD, care rămâne cel mai mare competitor al nostru”, ne spune o altă sursă din PNL.

Potrivit informațiilor noastre, premierul Ciucă a fost unul dintre cei care au pus problema schimbării de atitudine față de PSD după rocada din mai. Poate și pentru că a fost criticat pentru atitudinea conciliantă și temătoare față de PSD și pentru „relațiile prea bune cu Ciolacu”.

Poziția lui Ciucă în vârful PNL, o necunoscută

Dar problemele PNL nu vin doar din relațiile cu PSD, ci și din faptul că Nicolae Ciucă nu este perceput ca un lider cu șanse de a trage partidul în sus și cu atât mai puțin ca un candidat viabil la prezidențiale.

Chiar dacă chestiunea nu se discută oficial în ședințele partidului, ea este prezentă în spatele ușilor închise mai ales în acel grup care nu a agreat aducerea lui Ciucă în fruntea guvernului și a PNL, fie și din considerentul că a fost o mișcare a președintelui Klaus Iohannis.

„Trebuie să fim realiști, în acest moment PNL are o problemă de leadership, nu sunt convins că Nicolae Ciucă are profilul unui candidat pentru prezidențiale sau este acel lider-locomotivă, cum se spune. Dar mai avem ceva timp pentru decizii în sensul acesta”, ne spune o sursă din PNL.

Există însă în PNL grupul apropiat de președintele Iohannis, care, pe criterii de loialitate îl susține pe Nicolae Ciucă, chiar dacă este conștient că problema plagiatului este o mare vulnerabilitate pe care PSD o va specula în campania electorală.

De asemenea, nu poate fi ignorată tradiția PNL: președintele partidului e debarcat urgent din funcție atunci când pierde postul de premier, exemplele cele mai recente fiind Ludovic Orban și Florin Cîțu.

XS
SM
MD
LG