Linkuri accesibilitate

UPDATE Parlamentul a votat proiectul privind starea de alertă. Legea nu intră în vigoare pe 15 mai


Ludovic Orban a trimis la Parlament proiectul de lege privind măsurile și restricțiile valabile în starea de alertă prea târziu pentru a fi adoptat în termen legal. Permite un vid legislativ privind starea de alertă.
Ludovic Orban a trimis la Parlament proiectul de lege privind măsurile și restricțiile valabile în starea de alertă prea târziu pentru a fi adoptat în termen legal. Permite un vid legislativ privind starea de alertă.

PNL a introdus un amendament la proiectul legii stării de alertă care prevede intrarea în vigoare a noii legi imediat după publicarea în Monitorul Oficial, nu la trei după, așa cum scrie în Constituție. Amendamentul a fost eliminat în plenul Camerei Deputaților.

UPDATE 5 PNL, PSD, UDMR, USR, PMP și grupul minorităților naționale au votat proiectul de lege privind starea de alertă. Împotrivă s-au exprimat parlamentarii ProRomânia și cei de la ALDE. Votul a fost dat în Camera Deputaților după zece ore de dezbateri, Raportul Comisiei Juridice fiind discutat peste opt ore.

Legea privind starea de alertă nu poate intra în vigoare pe 15 mai, deoarece va trebui să respecte anumiți pași procedurali. Înainte să fie trimisă la promulgare, legea se comunică Guvernului, Înaltei Curți, Avocatului Poporului și se depune la secretarul general al Senatului și Camerei Deputaților în vederea exercitării dreptului de sesizare a Curții Constituționale. Conform articolului 78 din Constituție, legea intră în vigoare la trei zile după ce este publicată în Monitorul Oficial.

În aceste condiții, starea de alertă nu se poate aplica în acest sfârșit de săptămână, iar starea de urgență se termină pe 15 mai. Trei zile România va avea un vid legislativ în ceea ce privește aplicarea măsurilor speciale aplicate împotriva epidemiei de coronavirus.

Curtea Constituțională a decis că restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale se poate face doar prin lege, nu prin Ordonanță de Urgență.

UPDATE 4 PNL și PMP s-au abținut la votul prin care a fost eliminat articolul neconstituțional depus de liderul grupului PNL, Florin Roman. PSD, USR, UDMR și Pro România au votat pentru scoaterea acestui amendament din proiectul privind starea de alertă.

UPDATE 3 Liderii partidelor au început să ia cuvântul în Camera Deputaților pentru a-și exprima punctul de vedere în legătură cu proiectul privind starea de alertă. Comitetul liderilor de grup a fost de acord ca articolul neconstituțional introdus de PNL să fie eliminat din legea privind starea de alertă. Parlamentarii PSD avertizează că România va avea un vid legislativ timp de trei zile după expirarea stării de urgență, deoarece legea privind starea de alertă va intra în vigoare săptămâna viitoare.

  • Trebuie să reluăm activitatea economică normală. Această lege nu repornește România, ci păstrează România într-o stare de amorțeală, haos, nimeni nu știe ce are voie să facă. Statul ne consideră iresponsabili pe toți românii și vrea să ne protejeze împotriva voinței noastre. Dăm mai multe puteri unui Guvern, trebuia să dăm mai puține puteri, rolul Parlamentului era să restricționeze un asemenea Guvern. Vom vota împotriva acestui proiect - Victor Ponta, președintele ProRomânia
  • Ce s-a întâmplat ieri și astăzi arată ca un fiasco, ca un spectacol de bâlbe. L-am avertizat pe Ludovic Orban în februarie că drepturile și libertățile pot să fie restrânse doar prin lege. Am primit legea în ceasul al 13-lea, ea nu va intra în vigoare la finalul stării de urgență. S-a încercat ceva halucinant în Parlament, un articol care încălca și Constituția. Amendament PNL, acceptat tacit de PSD. Se stă cu ochii pe sondaje, e o preocupare excesivă pentru puncte electorale, e o dominație a populismului. Dacă guvernul era profesionist îl trimitea din vreme. Vor rămâne trei zile neacoperite de starea de urgență și de această lege. Dacă e nevoie de restricții ale drepturilor pe care le avem, atunci probabil ar trebui prelungită starea de urgență. Va face președintele acest gest sau nu dă bine? Asta nu arată a țară guvernată, arăt cu degetul spre PNL și PSD. - Cătălin Drulă, lider grup USR în Camera Deputaților
  • Nu am auzit care a poziția politică a USR, doar atacuri la PNL și la președintele Iohannis. Constat că sunteți mai populiști și iresponsabili în declarații decât cei de la PSD. Când am văzut proiectul venit de la Senat, parcă retrăiam ce s-a întâmplat în Italia. Am lăsat politica de tip bășcălie a USR și am decis că restricțiile nu pot să fie eliminate total. Nu putem face greșelile din Italia și Spania. Prin reintroducerea măsurilor de restricție și a sancțiunilor am făcut ce trebuie nu pentru partidele noastre, ci pentru românii care au suportat această perioadă dificilă pentru toți. PNL a ținut cont de sfatul specialiștilor și a luat măsuri dure, chiar nepopulare, asta față de ce a spus tovarășul de la USR care a vorbit despre sondaje. Știm că nu suntem foarte plăcuți, dar am făcut ce specialiștii au spus că trebuie. Ne dorim să repornim economia, dar nu cu iresponsabilitate. Îi întreb pe populiștii de la USR: vă asumați viitoarele decese din România pentru ce ați propus? Cei care se vor urca pe cadavrele celor decedați așa să le ajute Dumnezeu la fiecare! - Florin Roman, lider grup PNL în Camera Deputaților
  • Era să strănut, Doamne ferește, îmi făcea dosar penal ministrul de la PNL. Am auzit discutând despre măsurile concrete pe care acest Guvern le-a luat, vă reamintesc că Vasile Cîțu fugea pe 12 februarie din Parlament. Prin acest proiect doreați să prelungiți starea de urgență numind-o stare de alertă. Parlamentul nu decretează azi starea de alertă, ci creează cadrul prin care Guvernul poate să dea starea de alertă. Vom avea trei zile în România de vid COVID pentru că nu se va putea implementa nici un fel de restricție. Cine va răspunde pentru prostia Guvernului de săptămâna trecută, care nu a trimis un proiect la Parlament? V-ați prins de această prostie și ați încercat un amendament în Comisia Juridică. V-ați prins de prostie și ați făcut un amendament clar neconstituțional, ceea ce ar fi generat iar probleme. Ce s-ar fi întâmplat cu toate măsurile luate în acel trei zile. Bine că am agreat ca acesta să fie eliminat. Am corectat ticăloșiile puse în acest proiect, Guvernul nu poate prelungi discreționar starea de alertă să dați tunuri financiare. Vom vota proiectul de lege. - Alfred Simonis, lider grup PSD în Camera Deputaților

  • Forma inițiată de Guvern era inacceptabilă. Parlamentul, în doar două zile, pentru a se asigura că cetățenii sunt protejați și de posibile abuzuri, a trebuit să facă o echilibristică între CCR și situația de fapt. Liberalii au propus și încearcă să își impună voința cu derogare de la Constituție. În loc să vină cu soluții viabile, au pus pe ordinea de zi pericolul furtului Ardealului. Limba maghiară este batjocorită, pe de o parte, ne umiliți și ne batjocoriți, iar pe de altă parte vreți să fim complici la un articol care încalcă Constituția. Vreți să ne dezicem de Legea Fundamentală. Președintele și Guvernul să găsească o metodă legală. UDMR, fiind o formațiune responsabilă, va vota totuși această inițiativă legislativă - Benedek Zacharie, lider grup UDMR în Camera Deputaților​

  • Pandemia nu a ajuns la sfârșit, pericolul continuă. Singura noastră misiune este de a legifera regimul care urmează stării de urgență. Lupta de putere în acest context nu are vreo noimă în acest context, se poate termina cu moartea românilor. Vorbim de o cohortă de morți, de o economie în fibrilație, în acest context nu prea e nimic de împărțit politic. PMP va vota proiectul legislativ - Marius Pașcan, lider grup PMP în Camera Deputaților

  • Dintr-un sentiment de responsabilitate, deputații ALDE nu vor vota această lege. Resping atitudinile patetice, eu vreau să insuflu națiunii române curaj. Îmi manifest regretul că noi nu am avut la dispoziție datele care să ne permită să judecăm lucrurile. Printre țările limitrofe, România stă cel mai prost. Nu credem că e nevoie de o stare de alertă pe întreg teritoriul țării. – Varujan Vosganian, deputat ALDE​

UPDATE 2 După trei ore de dezbateri, Comisia Juridică a adoptat noul Raport privind starea de alertă. A rămas în Raport articolul propus de liderul deputaților PNL, Florin Roman, prin care legea intră în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial. Articolul 78 din Constituție prevede că o lege intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.

PSD a cerut în plenul Camerei Deputaților ca amendamentul lui Florin Roman să fie supus la vot pentru ca să fie respins.

UPDATE Comisia Juridică din Camera Deputaților a decis să mai aibă o ședință, deși aprobase Raportul privind starea de alertă. După votarea Raportului, Comisia și-a reluat lucrările după ce a descoperit mai multe greșeli. Astfel, articolele care făceau referire la amenzi se bazau pe un alt articol, indicat însă greșit.

Printre prevederile proiectul de lege privind starea de alertă se numără:

  • Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se impune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună în termen de cinci zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respingere solicitarea de încuviințare, stare de alertă încetează de îndată.
  • Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.
  • Pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordonarea și coordonarea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile de execuție și conducere pot fi ocupate fără concurs. Numirea se face prin ordin al ministrului Sănătății și încetează de drept, în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă.
  • Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor / amendă de la 500 la 2.500 de lei
  • Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor de izolare la domiciliu / amendă de la 1000 la 5.000 de lei
  • Nerespectarea de către persoanele fizice de ieșire a interdicției de ieșire din zonele stabilite sau încălcarea intervalelor orare în care este permisă ieșirea din aceste zone / amendă de la 500 la 2.500 de lei

  • Nerespectarea interdicțiilor de a organiza mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise j/ amendă de la 3.000 la 15.000 de lei

  • Participarea persoanelor fizice la mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise / amendă de la 500 la 2.500 de lei

  • Pe durata stării de alertă se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu acordul CNSSU. Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare.

Comisia Juridică din Camera Deputaților a dat un raport favorabil pentru proiectul de lege privind starea de alertă, dar raportul conține și un amendament neconstituțional care prevede că legea intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. În articolul 78 din Constituție scrie că o lege intră în vigoare la trei zile de la data publicării. Deputații recunosc că s-au forțat limitele constituționale și că acest articol va pica dacă urmează să fie contestat la Curtea Constituțională, dar permite aplicarea legii și în acest sfârșit de săptămână.

Amendamentul propus de Florin Roman (PNL), care nu a fost votat de celelalte partide, dar care au acceptat introducerea sa în raportul final al Comisiei juridice este o încercare de a fi evitat vidul legislativ de două zile, în cazul în care legea este promulgată și publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi. Articolul respectiv vulnerabilizează măsurile și restricțiile impuse de starea de alertă, pentru că, nerespectându-se termenul de trei zile de la publicare la intrarea în vigoare dă cale liberă contestării sale la CCR. Dacă nu este contestat de partide, poate fi contestat de CCR sau de alte persoane fizice.

Amendamentul a fost votat de PNL și de deputatul Mihai Popa de la ProRomânia, în timp ce UDMR și USR s-au abținut de la vot. Reprezentanții PSD nu au votat acest amendament, considerând că acesta este neconstituțional. Social-democrații le-au reamintit colegilor de la PNL că președintele Iohannis a contestat luni la Curtea Constituțională o lege invocând nerespectarea articolul 78 din Constituție. Raportul final a fost votat însă și de social-democrați, chiar dacă amendamentul a fost menținut.

De asemenea, deputații juriști au reintrodus în legea privind starea de alertă amenzile, după ce fuseseră eliminate ieri în Senat, la propunerea PSD, după ce Curtea Constituțională a admis că restrângerea de drepturi și libertăți pe timpul stării de alertă pot fi adoptate prin lege.

Dezbaterea și votul final privind starea de alertă urmează să aibă loc astăzi în Camera Deputaților.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG