Linkuri accesibilitate

Unul dintre cele mai mari poduri hobanate din România s-a prăbușit la câteva luni de la inaugurare


Podul de la Luțca s-a prăbușit joi după amiaza. În urma incidentului, două persoane au fost rănite, iar 16 oi au fost ucise de resturile desprinse.
Podul de la Luțca s-a prăbușit joi după amiaza. În urma incidentului, două persoane au fost rănite, iar 16 oi au fost ucise de resturile desprinse.

Un pod inaugurat acum câteva luni, a cărui reabilitare a costat peste 8 milioane de lei, s-a prăbușit joi, în județul Neamț. Două persoane au fost rănite, în timp ce Poliția a deschis un dosar penal.

Podul fusese reabilitat recent de gruparea de firma Darcons SRL, al cărei acționar unic este Romică Rotaru, fost consilier județean PSD și tatăl fostului deputat PSD Alexandru Rotaru.

Reabilitarea podului a fost finalizată anul trecut, iar inaugurarea sa a avut loc în noiembrie 2021. Valoarea proiectului se ridică la 8,3 milioane de lei și lucrările au început în luna august 2020, durând peste un an, potrivit Roman TV.

Consiliul Județean Neamț anunța la inaugurarea sa că podul de la Luțca era printre cele mai mari poduri hobanate din țară.

Un pod din județul Neamț s-a prăbușit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț anunță că la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje ale poliției din municipiul Roman și a Serviciului Rutier Neamț.

Ce este un pod hobanat

Podul hobanat reprezintă o structură susținută de reazeme elastice și conectată de aceasta prin intermediul unor cabluri de oțel, aranjate în ordine liniară.

Un exemplu de pod hobanat este podul de la Agigea, ce traversează canalul Dunăre-Marea Neagră. Un alt pod hobanat este pasajul Basarab din București.

„Având în vedere că circulația rutieră este blocată, au fost instituite filtre rutiere pentru informarea conducătorilor auto și devierea traficului rutier pe Drumului Național 15 D: Roman - Gâdinți”, transmite IPJ Neamț.

Podul a fost inaugurat la finalul anului trecut, după efectuarea testului de rezistență, iar președintele CJ Neamț transmitea la data respectivă că podul poate fi folosit în condiții optime.

Problemele legate de stuctura podului au fost notate încă din luna martie, când televiziunea locală Roman TV preciza că o „mică” grindă s-a desprins din Podul de Luțca.

Potrivit Monitorul Neamț, Alexandru Rotaru, care este și reprezentantul firmei, a dat asigurări că situația este în regulă.

Podul are o vechime de peste 50 de ani și este hobanat – realizat cu ajutorul sârmelor de oțel.

Podul fusese inaugurat la finalul anului trecut, iar reabilitarea sa a costat 8,3 milioane de lei.
Podul fusese inaugurat la finalul anului trecut, iar reabilitarea sa a costat 8,3 milioane de lei.

Prefectului județului Neamț, Vasile-Adrian Niță, a precizat pentru Europa Liberă că, în urma incidentului din satul Luțca, două persoane au fost rănite, iar 16 ovine aflate sub pod au fost murit după ce mastodontul de beton a căzut peste ele.

Animalele aparțineau unui localnic.

„Am convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a lua primele măsuri în afara celorlalte de la fața locului și am impus blocarea circulației. O să instaurăm paza aici pentru a evita eventual alte accidente”, a explicat Niță.

Prefectul a adăugat, însă, că podul încă se află în posesia constructorului, iar recepția finală a acestuia nu a avut loc. Cu toate acestea, mașinile circulă pe el încă de la inaugurarea sa, anul trecut, în luna noiembrie.

Potrivit imaginilor postate pe Facebook, mai multe autocamioane cântărind 340 de tone au post dispuse de-a lungul podului înainte de inaugurarea sa, în octombrie 2021.
Potrivit imaginilor postate pe Facebook, mai multe autocamioane cântărind 340 de tone au post dispuse de-a lungul podului înainte de inaugurarea sa, în octombrie 2021.

Europa Liberă a încercat să obțină un punct de vedere de președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Arsene a confirmat pe Facebook faptul că podul nu fusese încă dat în recepție și spune că firma de construcții urma să realizeze noi teste și probe, menite să confirme rezultatele primului test de anul trecut. Vicepreședintele CJ Neamț, Dragoș Victor Chitic, a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

În aprilie 2022, Arsene a fost condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare pentru primirea unei presupuse mite de 100 de mii de euro.

Consiliul Județean Neamț a postat în luna noiembrie 2021 pe Facebook faptul că autoritățile efectuaseră testele de rezistență necesare, în urma cărora a reieșit că structura poate rezista unei greutăți de 340 de tone. Arsene a adăugat pe rețeaua socială că „analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură”.

Reprezentantul firmei Darcons SRL nu a putut fi contactat.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG