Linkuri accesibilitate

Polițiști acuzați de tortură, reținuți. Una din victime le reproșase că nu poartă mască


România - Imagine generică

Opt polițiști de la Secția 16 din Capitală au fost reținuți miercuri seară de procurori, iar unul a fost pus sub control judiciar.

Ei sunt acuzați de tortură, complicitate la tortură și lipsire de libertate în mod ilegal, după ce au torturat doi tineri în toamna anului trecut, care le-au atras atenția că nu poartă mască și dau amenzi fără temei.

Reținerea a survenit perchezițiilor făcute la Secția 16 și audierii a nouă polițiști la Parchetul Capitalei, într-un dosar care a debutat cu acuzații de purtare abuzivă înainte de a fi schimbată încadrarea în tortură și lipsire de libertate în mod ilegal.

„În dimineaţa zilei de 3 martie 2021, au fost efectuate percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi judeţului Caraş-Severin, în baza a 9 autorizaţii emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate într-o cauză având ca obiect infracţiunile de tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal, presupus săvârşite în luna septembrie a anului 2020 asupra a două persoane vătămate. La momentul actual, procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie efectuează audieri ale persoanelor vizate de percheziţiile domiciliare, acestea având calitatea de agent de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti”, se arată într-un comunicat al Parchetului Capitalei.

În septembrie 2020, doi tineri au reclamat faptul că au fost bătuţi de poliţişti de la Secţia 16 în zona Eroii Revoluţiei din Capitală. După ce le-a atras atenţia agenţilor că nu poartă mască de protecţie şi dau amenzi fără temei, polițiștii i-au încătușat și i-au lovit cu bastoanele, pumnii și picioarele.

Procurorii spun că „la data de 01.09.2020, în jurul orelor 01.45, inculpaţii făceau parte dintr-un filtru de poliție organizat în zona străzii Calea Șerban Vodă din mun. Bucureşti, context în care au fost abordaţi de persoanele vătămate G.M.I. şi G.T.N. care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măștilor de protecție în contextul epidemiologic SARS-COV2".

Polițiștii au luat una din cele două persoane și au dus-o pe un câmp în afara orașului, unde au bătut-o și umilit-o.

În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproșurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinței sale pe un teren viran situat la periferia mun. București, sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violențe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante.

În tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate.

După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran", se arată în comunicatul Parchetului.

A doua victimă a suferit și ea agresiuni din partea poliștilor, mai arată procurorii.

„În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00.

Astfel, după încătușarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, şi au transportat-o în zona Zețari din București, sectorul 5, unde au descătușat-o și abandonat-o pe o stradă întunecată."

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcția Generală Anticorupție.

Iniţial, ancheta a fost deschisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, care apoi şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului Capitalei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG