Poliția georgiană a dispersat violent un protest care durează de câteva zile la Universitatea de Stat din Tbilisi, arestând mai multe persoane și dărâmând corturile în care manifestanții s-au adăpostit de frigul din timpul nopții.
Protestatarii opoziției au cerut repetarea alegerilor parlamentare și au acuzat fraudarea masivă a alegerilor sub influența Rusiei la scrutinul din 26 octombrie, care au fost câștigate de partidul Visul Georgian, apropiat de Moscova și aflat la putere din 2012.
Imagini video realizate de corespondenții RFE/RL din Tbilisi arată polițiști care târăsc oameni la pământ, inclusiv femei, și pe care îi bat înainte de a-i sălta.
Printre cei reținuți se află și Sergi Baramidze, cameraman la postul de opoziție Mtavari, care a fost bătut și i-a fost spartă camera.
Relatările presei spun că multe persoane au fost rănite în timpul atacului forțelor de ordine.
Tbilisi a fost zguduit de proteste de la alegeri, inclusiv pe 17-18 noiembrie, când demonstranții au mărșăluit prin centrul orașului Tbilisi, blocând una dintre arterele principale, apoi au instalat corturi și saci de dormit în centrul său.
Unii dintre cei reținuți pe 19 noiembrie și duși la Ministerul de Interne au fost ulterior eliberați.
Printre aceștia se află și Maya Gogidze, din grupul politic de opoziție Lelo.
Ea a descris la RFE/RL calvarul prin care a trecut.
„Deodată, am auzit un țipăt în timp ce au început să târască și să-i ia pe participanții la miting unul câte unul. Oamenii legii au acționat în grupuri, apucând un demonstrant, târându-l departe, apoi trecând la altul”, a spus Gogidze.
„Am văzut că târau un băiat pe asfalt și am fugit să-l ajut. M-au târât de acolo și deodată m-am trezit în fața unui protestatar a cărui față era plină de sânge. Poliția m-a ridicat pe sus și m-a dus la mașină”.
Președinta Salome Zurabișvili, care îi susține pe protestatari și a refuzat să recunoască rezultatele anunțate votului, a declarat că va depune o plângere la Curtea Constituțională pentru a contesta rezultatele votului.
„Mâine dimineață, voi deschide un proces la Curtea Constituțională pentru încălcarea principiilor electorale”, a declarat Zurabișvili într-o conferință de presă susținută pe 18 noiembrie, deși chiar ea a recunoscut că sunt puține speranțe de reușită.
„Nu pentru că cred în Curtea Constituțională – știm cu toții că nicio instituție din această țară nu mai este independentă și am primit dovezi în acest sens în mod repetat. Dar acest lucru ar trebui să fie un semn că nicio dispută juridică din țară nu ar trebui să rămână necontestată” și că judecătorii ar trebui să aibă șansa de a demonstra în mod deschis că au conștiință”, a adăugat ea.
Ea a reiterat că nu a recunoscut rezultatul alegerilor și că este necesar să se organizeze un nou vot și doar cu o nouă administrație electorală aleasă cu ajutorul partenerilor internaționali.
Grupurile studențești au publicat și un manifest prin care condamnă rezultatul controversat al alegerilor din 26 octombrie.
Manifestul din 17 noiembrie arată că „manipularea sistematică a alegerilor de către guvern dezvăluie o încercare grosolană a partidului Visul Georgian de a prelua controlul asupra statului”.
Ultimele proteste au izbucnit după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a Georgiei a validat, pe 16 noiembrie, rezultatele alegerilor de luna trecută, în ciuda acuzațiilor de fraudă pe scară largă și de interferență a Rusiei.
Potrivit rezultatelor oficiale, Visul Georgian a câștigat cu 53,93% din voturi față de 37,79% ale alianței de opoziție.
Comisia Electorală Centrală a anunțat rezultatul în timpul unei sesiuni întrerupte după ce reprezentantul opoziției Davit Kirtadze l-a stropit cu un lichid negru pe șeful CEC, Giorgi Kalandarishvili, și l-a numit „un punct întunecat”.
Protestul lui Kirtadze face trimitere la cerneala din pixurile alegătorilor care era vizibilă prin hârtia subțire de pe cealaltă parte a buletinelor de vot. Opoziția spune că astfel a fost compromis secretul votului din 26 octombrie.
Opoziția pro-europeană a Georgiei a boicotat noul parlament, renunțând la mandatele sale de la votul din 26 octombrie și acuzând votul de fraudă masivă și de ingerința Rusiei.
UE și alți oficiali occidentali și-au exprimat îndoieli serioase cu privire la rezultatul alegerilor și au criticat numeroasele nereguli în desfășurarea lor.
Georgia a fost candidată la aderarea la UE încă de anul trecut, dar o lege a „influenței străine” și măsurile anti-LGBT au oprit acest efort.
În iulie, Statele Unite au anunțat că vor întrerupe asistența de peste 95 de milioane de dolari pentru guvernul georgian, avertizându-l că renunță astfel la democrație.