Linkuri accesibilitate

Poliția Română, în 2023: toxiinfecții, WC în curte, ore neplătite, dotări puține și numiri politice. Sindicatul Europol cere implicarea CSAT


Poliția Română este în cea mai mare criză de personal din ultimele decenii. Până la 20.000 de oameni ar trebui angajați, spune Sindicatul Europol. Poliția Națională nu are o viziune, este politizată, totul merge din inerție, afirm[ oameni din sistem. Ministrul de Interne promite că reformă.

Europa Liberă a discutat cu mai mulți polițiști și a făcut o listă a celor mai mari probleme. Sunt 11.

Cea mai gravă dintre acestea este deficitul uriaș de personal, aproape o cincime dintre angajații necesari lipsesc din sistem, spune Ministerul Afacerilor Interne, căruia i se subordonează Poliția Națională.

Președintele Sindicatului Europlol al Poliției, Cosmin Andreica, spune într-un interviu acordat Europa Liberă, că de fapt 30 la sută dintre angajații necesari lipsesc. Ar fi vorba de până la 20 de mii de oameni.

O altă problemă este pregătirea insuficientă a polițiștilor de bază - agenții, de doar 10 luni.

Poliția își pregătește ofițeii la Academia Alexandru Ioan Cuza, dar instituția este ciuruită de acuzații. Cele mai grave se referă la suspiciunile de acordare a unor titluri de doctor pentru lucrări plagiate. De altfel, în urma unor verificări ale Ministerului Afacerilor Interne, în 2021, Guvernul a desființat școlile doctorale ale Academiei de Poliție.

Apoi, în acest an, sindicatul Europol a dezvăluit informații și imagini care arată că la Academia de Poliție, zeci de studenți s-au îmbolnăvit de enterocolită și unora le ploua în camere, după revovare.

Poliția suferă și de numiri în posturi cheie, prin împuterniciri ale ministrului Afacerilor Interne.

Jumătate dintre funcțiile de conducere din structurile centrale ale Poliției Naționale, 30 din 61, sunt libere sau ocupate prin împuterniciri și desemnări. Legea prevede că polițistul este funcționar public, iar funcțiile de conducere ar trebui organizate prin concurs;

Nici dotările nu sunt suficiente: unii polițiști nu au spații de lucru dotate modern, motorina se dă cu limite, exersarea tragerii cu pistolul se face de 3,4 ori pe an.

Iar 1.300 de secții de poliție nu au apă potabilă și WC-uri sau acestea sunt niște latrine din patru scânduri bătute în cuie, amplasate afară, susține Sindicatul Europol.

Astfel, polițiștii rurali ajung la mila primarilor aleși politic pentru a-i adăposti în sedii acceptabile.

Liderul Europl, Cosmin Andreica, atrage atenția că polițiștii sunt obligați să aplice peste 1.000 de legi și norme.

Autoritatea Poliției de Ordine Publică a s scăzut și pentru că agenții nu mai pot reține persoanele agresive în public, inclusiv în trafic, după ce închisoarea contravențională a fost scoasă din lege.

Unii ofițeri superiori reclamă și lipsa standardelor și a protocoalelor clare din Poliție. De exemplu, la intervenții, vara, unii polițiști ar purta veste antiînjunghiere, alții nu.

Nu în ultimul rând, liderul sindical Cosmin Andreica reclamă politizarea excesivă a Poliției să crede că se impune intervenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

XS
SM
MD
LG