Linkuri accesibilitate

Politicile lui Petre Daea, criticate de UE din cauza „maltratării și extenuării a zeci de mii de oi”


Petre Daea s-a pronunțat în mai multe rânduri pentru declararea oilor ca brand de țară și s-a exprimat encomiastic la adresa virtuților ovinelor

„Oile erau lovite, bătute și atacate cu bastoane electrice, însă autoritățile românești au refuzat să intervină. Europa nu mai poate întoarce privirea. Normele bunăstării animalelor sunt violate sistematic. Comisa trebuie să acționeze acum”, a declarat europarlamentara Anja Hazekamp, din Grecia, potrivit relatării publicației European Interest, preluată de Rador.

Europarlamentara Anja Hazekamp cere Comisiei Europene să lanseze o procedură de infringement împotriva României, după ce țara a autorizat transportul în masă a 70.000 de oi din portul Midia în Golful Persic, în vreme ce temperaturile depășesc 45 de grade Celsius. Gestul constituie o violare a legislației UE privind protecția animalelor în cursul transportului, care stipulează că în interiorul vehiculului sau vasului temperatura trebuie menținută sub 30 de grade Celsius pe durata întregii călătorii.

În ultimele două zile Hazekamp - dar și comisarul european Vytenis Andriukaitis - au cerut României să nu autorizeze acest transport. Cum România a ignorat apelurile, nava kuweitiană Al Shuwaikh a părăsit portul duminică noapte, cărând zeci de mii de oi extenuate și maltratate. „Acest lucru este total inacceptabil! În ciuda numeroaselor avertismente, România continuă să violeze normele UE, permițând ca toate aceste animale să sufere și să piară la bordul acestui vas monstruos”, a declarat Hazekamp.

Hazekamp a vizitat portul Midia în weekend, unde a fost martoră la abuzuri oribile comise asupra animalelor în timpul îmbarcării. „Oile erau lovite, bătute și atacate cu bastoane electrice, însă autoritățile românești au refuzat să intervină. Europa nu mai poate întoarce privirea. Normele bunăstării animalelor sunt violate sistematic. Comisa trebuie să acționeze acum.

Interzicere totală a exporturilor în viu

Pe lângă procedura de infringement, Hazekamp pledează și pentru o interzicere totală a exporturilor în viu către state non-UE.

În februarie Parlamentul European i-a susținut propunerea (în al său „Raport de Implementare privind Transportul Animalelor”). Însă, cum exporturile în viu continuă totuși și suferința animalelor în timpul transportului nu a fost încă oprită, Hazekamp a cerut Parlamentului să înființeze un Comitet de Anchetă care să investigheze violarea normelor UE și să pună capăt suferinței

Relatarea din publicația greacă pune în dificultate declarațiile ministrului Agriculturii, Petre Daea, care a stârnit stupoare cu propunerea sa, deunăzi, de a declara oaia brand de țară.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG