Linkuri accesibilitate

Întâlnire Biden - Iohannis la summitul B9 din Polonia


Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu Joe Biden, miercuri, la Varșovia, în marja reuniunii B9.
Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu Joe Biden, miercuri, la Varșovia, în marja reuniunii B9.

Președintele român Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu președintele american Joe Biden în marja reuniunii B9, care va avea loc miercuri la Varșovia.

Președintele american Joe Biden va participa miercuri la o reuniune a liderilor NATO în formatul București 9, din care face parte și România.

„El se va întâlni cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru a discuta despre cooperarea noastră bilaterală, precum şi despre eforturile noastre colective de sprijinire a Ucrainei şi de consolidare a descurajării NATO. De asemenea, se va întâlni cu liderii celor Nouă de la Bucureşti (B9), un grup al aliaţilor noştri din Flancul Estic al NATO, pentru a reafirma sprijinul neabătut al Statelor Unite pentru securitatea Alianţei”, transmite Casa Albă.

La reuniunea NATO va participa și președintele Klaus Iohannis, ocazie cu care va avea o întâlnire, în marja reuniunii, cu președintele american.

Din formatul București 9 fac parte: România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

Biden se va afla în Polonia de luni și va susține marți seară un discurs în care-și va reafirma sprijinul pentru Ucraina, cu mesajul deja consacrat „atât cât este nevoie”.

De asemenea, el va mulțumi Poloniei pentru sprijinul acordat Ucrainei, spune ambasadorul SUA în Polonia, Mark Brzezinki. într-un interviu acordat de TVN24, preluat de publicația locală TVP.info.

„Este un moment istoric. Niciodată până acum președintele SUA nu a fost de două ori într-un an în Polonia. Este o mare onoare”, a spus ambasadorul. „Va fi un moment când veți putea să-l vedeți personal pe președintele SUA, care vă vorbește despre criza care are loc azi în Europa Centrală. Este un moment istoric”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va participa la întâlnirea B9, a spus Brzezinski, care a explicat că este o întâlnire a liderilor București 9 la care vor vorbi despre apărarea comună și despre cum vor continua să sprijine Ucraina. „Cred că va fi o întâlnire a acelor lideri”, a spus diplomatul american.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG