Linkuri accesibilitate

Extrema dreaptă a ieșit în stradă la Varșovia, de Ziua Independenței


Polonia, susținători ai extremei dreapta la manifestația din Varșovia, 11 noiembrie.
Polonia, susținători ai extremei dreapta la manifestația din Varșovia, 11 noiembrie.

36 de persoane au fost reținute de poliție, după ciocnirile de miercuri seară dintre extremiștii de dreapta și poliție.

Forțele de ordine au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc în timpul unor ciocniri cu susținătorii extremei dreapta din timpul manifestației de Ziua Independenței care are loc anual pe 11 noiembrie în Polonia, informează Associated Press.

Mulți manifestanți au participat din mașini sau de pe motociclete pentru a păstra distanța socială, dar a fost și un număr important de participanți care au mărșăluit și au blocat traficul timp de mai multe ore.

Unii au aruncat cu petarde, pietre și sticle spre forțele de ordine sau către geamurile pe care erau afișate mesaje pro-LGBT sau împotriva guvernului. Un apartament a luat foc, dar pompierii au reușit să oprească incendiul fără ca nimeni să fie rănit.

În timpul manifestației, un fotograf în vârstă de 74 de ani a fost rănit după ce un glonț de cauciuc l-a lovit în față.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), formațiune conservatoare aflată la putere, a încurajat astfel de manifestații și chiar s-a alăturat unora în cei cinci ani de când este la putere. De asemenea, a fost acuzat că tolerează astfel de mișcări de extremă-dreapta.

Primarul din Varșovia, Rafal Trzaskowski, a arătat că daunele produse după manifestație vor fi cunoscute abia joi.

„Ciocniri cu poliția, daune materiale, trenuri blocate, probabil un caz de incendiere, așa celebrează extrema dreapta, tolerată de cei de la putere, Ziua Independenței", a spus primarul capitalei poloneze.

Un parlamentar al opoziției a anunțat că va cere deschiderea unei anchete penale privind incendiul izbucnit în apartament.

„Huliganii au cauzat un incendiu într-un apartament. Întreaga responsabilitate și toate daunele trebuie suportate de organizatorii adunării ilegale", a spus Michal Szczerba, membru al Coaliției Civice.

Poliția din Varșovia a raportat mai multe arestări și a mai arătat că mai mulți polițiști răniți au avut nevoie de spitalizare.

Manifestație de Ziua Independenței în Polonia
Manifestație de Ziua Independenței în Polonia

Autoritățile din Varșovia au interzis desfășurarea mitingului, după ce și o instanță l-a declarat ilegal, ca urmare a măsurilor luate în contextul pandemiei de coronavirus.

Manifestația vine în contextul în care mii de polonezi au participat la proteste zilnice împotriva deciziei guvernului de a înăspri legislația privind avorturile. Ei au cerut, de asemenea, și mai multe drepturi pentru comunitatea LGBT, dar și demisia guvernului.

Noua legislație, potrivit dorinţei partidului ultracatolic naţionalist aflat la putere, restrânge dreptul la avort doar la cazul în care femeia însărcinată este în pericol de moarte şi la sarcini rezultând în urma unui viol sau a unui incest.

Argumentul major al opozanţilor deciziei este că această interdicţie aproape totală pune viaţa femeilor în pericol, forţându-le să ducă la termen sarcini neviabile, în timp ce susţinătorii acesteia asigură că astfel va fi evitat avortul unor fetuşi diagnosticaţi cu diverse malformații.

Există cel puţin 2.000 de avorturi legale anual în Polonia şi în marea majoritate a acestora sunt efectuate din cauza fetuşilor diagnosticaţi cu malformaţii. Dar grupurile feministe estimează că peste 200.000 de proceduri sunt realizate ilegal sau efectuate în străinătate în fiecare an.

Organizatorii manifestațiilor de extremă dreapta s-au ciocnit de mai multe ori cu grupuri de stânga care se opun politicilor conservatoare ale guvernului.

XS
SM
MD
LG