Linkuri accesibilitate

Polonia dă semne că ar putea accepta un compromis pentru a debloca bugetul UE


Polonia și Ungaria au semnat o declarație comună pentru a sprijini în blocarea bugetului UE dacă mecanismul statului de drept este păstrat
Polonia și Ungaria au semnat o declarație comună pentru a sprijini în blocarea bugetului UE dacă mecanismul statului de drept este păstrat

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin afirmă că ar putea fi acceptat un compromis pentru ca Polonia să nu își mai utilizeze dreptul de veto pentru a bloca bugetul UE și planul de relansare economică în condițiile în care Bruxellesul clarifică cum va fi folosit mecanismul de condiționalitate care leagă acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Cu Ungaria și Polonia care blochează bugetul istoric al UE pentru următorii șapte ani ca urmare a introducerii mecanismului privind statul de drept, afirmațiile lui Gowin vin cu o zi după ce Comisia Europeană a avertizat că este pregătită să meargă mai departe și să creeze un nou fond de relansare post-pandemie fără sprijinul Varșoviei și Budapestei.

Afirmațiile lui Gowin nu oferă nicio garanție că blocajul va fi rezolvat, având în vedere semnale mixte transmise de oficialii polonezi și lipsa unui gest similar din partea premierului maghiar Viktor Orban, arată Politico.

Gowin este un moderat în interiorul guvernului de la Varșovia, iar mesajul său nu este clar dacă transmite o schimbare de poziție a premierului Mateusz Morawiecki. Dar semnalul tras de vicepremier poate reprezenta o speranță pentru Bruxelles unde se discută o serie de opțiuni pentru remedierea crizei.

Oficialii europeni și diplomații sunt conștienți că lansarea unui nou program economic cu doar 25 de state membre participante ar fi o variantă de rezervă complicată și ar fi nevoie de multe luni pentru a fi creat și negociat. Iar în lipsa unui buget UE acordarea de fonduri europene va fi întârziată, iar banii din bugetul de rezervă, făcut pe modelul 2020 înainte de apariția pandemiei, ar lăsa fără finanțe proiecte cheie din domeniul sănătății și cercetării.

Gowin a recunoscut că un asemenea scenariu ar fi dureros pentru economiile europene. Ar fi dureros în special pentru Polonia și Ungaria care sunt unele din cele mai mari beneficiare ale fondurilor europene.

Există posibilitatea unui compromis. Există un buget provizoriu...ar fi nefavorabil pentru Polonia și nefavorabil pentru celelalte 26 de state. Este în interesul europenilor să se găsească o înțelegere finală, un compromis bun când vine vorba de regula condiționării (nr. mecanismul statului de drept)", a transmis vicepremierul polonez.

Cu toate acestea, Parlamentul European nu va aproba bugetul UE fără mecanismul care leagă fondurile europene de statul de drept, care este sprijină și de majoritatea șefilor de stat din cele 27 de state membre.

Gowin spune că „o declarație clară” a Consiliului European că regula condiționării fondurilor de statul de drept „nu va fi folosită pentru a exercita presiuni nejustificate asupra statelor membre individuale în alte domenii decât utilizarea corectă a fondurilor UE” ar putea ajuta la deblocarea discuțiilor.

În ciuda semnalelor transmise de la Varșovia, Budapesta nu dă niciun pas în spate în decizia sa de a folosi dreptul de veto. Șeful de cabinet al premierului Orban a transmis că Ungaria nu poate accepta forma curentă care leagă fondurile europene de mecanismul statului de drept. Gergely Gyulas a transmis că Ungaria este deschisă la negocieri, dar nu va vota în favoarea actualei forme.

În urmă cu o săptămână, premierii Ungariei și Poloniei au semnat o declarație comună în care se angajează să se sprijine reciproc în blocarea bugetului Uniunii Europene și a pachetului de relansare economică post-pandemie ca urmare a introducerii mecanismului care condiționează acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept.

În declarația semnată, cei doi șefi de guverne afirmă că mecanismul „aplică definiții vagi și termeni ambigui fără un criteriu clar pe ce sancțiuni se bazează".

Ambele state sunt sub supravegherea Uniunii Europene pentru încălcarea independenței judiciare, a libertății presei și a ONG-urilor și riscă să piardă zeci de miliarde de euro, dar ambele sunt în mare nevoie de fonduri pentru a își ajută economiile să facă față pandemiei.

Miza blocajului este una de 1.8 trilioane de euro care vin din bugetul UE 2021-2027 și planul de 750 de miliarde de euro alocate pentru ca statele din blocul comunitar să își refacă economia afectară de pandemia de coronavirus.

XS
SM
MD
LG