Linkuri accesibilitate

Donald Tusk, nominalizat să formeze noul guvern polonez. Prioritate: restabilirea statului de drept


Donald Tusk, după câștigarea alegerilor din Polonia
Donald Tusk, după câștigarea alegerilor din Polonia

Parlamentul polonez l-a nominalizat pe Donald Tusk pentru funcția de prim-ministru după ce actualul Mateusz Morawiecki a pierdut luni un vot-cheie în parlamentul țării.

Partidul populist Lege și Justiție (PiS) al lui Mateusz Morawiecki nu a reușit să câștige majoritatea la alegerile din octombrie.

Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, l-a nominalizat totuși pe Morawiecki la conducerea guvernului. Eșecul său în câștigarea votului de încredere al parlamentului polonez i-a deschis calea lui Donald Tusk de a deveni premier.

În total, 190 de parlamentari au votat pentru guvernul lui Morawiecki și 266 împotrivă. Seimul polonez, parlamentul țării, l-a nominalizat apoi pe Tusk să preia conducerea guvernului și este de așteptat să preia mandatul în această săptămână.

La alegerile din octombrie, o coaliție condusă de Tusk a câștigat majoritatea mandatelor, cu o prezență record de peste 70%.

Gruparea cuprinde trei partide: Coaliția Civică (KO) a lui Tusk, Calea a Treia și Stânga.

PiS, condus de domnul Morawiecki, a devenit cel mai mare partid după alegeri, dar alte partide au refuzat să i se alăture, așa că nu a reușit să formeze o majoritate în parlament.

Decizia președintelui Andrzej Duda de a-l numi pe Morawiecki la conducerea țării a dus la amânarea cu câteva săptămâni a formării unui nou guvern.

Tusk a mai fost premier și între 2007 și 2014, iar apoi a fost președinte al Consiliului European.

Noul premier își va prezenta cabinetul marți.

Cele mai urgente măsuri promise de Tusk

Printre cei care se așteaptă să fie nominalizați se află și Radoslaw Sikorski, fost șef al diplomației în mandatul anterior de premier al lui Tusk.

Așteptările pentru noua coaliție sunt mari. Tusk a promis o serie de măsuri menite să anuleze efectele celor opt ani de guvernare ai PiS.

Noul guvern s-a angajat să restabilească independența justiției, despre care spune că a fost subminată în mod sistematic sub administrațiile anterioare.

„Lucrăm la un întreg set de măsuri care vor restabili statul de drept cât mai mult posibil”, a spus Tusk.

De asemenea, el s-a angajat să deblocheze 36 de miliarde de euro din fondurile UE alocate Poloniei, pe care Bruxellesul a refuzat să le elibereze din cauza problemelor legate de statul de drept.

O decizie judecătorească din 2020 care a interzis avortul va fi, de asemenea, anulată, a spus el, în timp ce protecția persoanelor LGBT va fi consolidată.

Calea aleasă de Tusk nu este, însă, una ușoară. El poate întâmpina dificultăți în implementarea agendei sale.

Decizia președintelui Duda de a-l numi pe Morawiecki pentru formarea unui nou guvern fără nicio speranță în câștigarea votului de încredere al parlamentului arată că președintele nu-i va face viața ușoară lui Tusk și că se opune cât de mult va putea planurilor lui Tusk până la finalul mandatului său, care se încheie în 2025.

Pentru a deveni lege, proiectele de lege aprobate de parlament trebuie semnate de președintele Duda, care le va putea și respinge.

Coaliția lui Tusk nu are suficienți parlamentari pentru a trece peste vetoul prezidențial.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG