Linkuri accesibilitate

Polonia va permite din nou tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său


Produsele agricole ucrainene, la prețuri mult mai mici decât cele domestice, au inundat piețele țărilor pe care trebuiau doar să le tranziteze.
Produsele agricole ucrainene, la prețuri mult mai mici decât cele domestice, au inundat piețele țărilor pe care trebuiau doar să le tranziteze.

Polonia va permite tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său începând de vineri, conform unui compromis negociat marți. Importurile produselor agricole ucrainene mai ieftine pe piața poloneză rămân interzise.

„Am reuşit să creăm mecanisme care vor asigura că nici măcar o tonă (de produse ucrainene, n.r.) nu va rămâne în Polonia”, conform ministrului agriculturii din Polonia.

Acesta spune că transporturile vor fi escortate prin Polonia, pentru a se asigura că nu sunt desfăcute nicăieri în țară.

Comisarul european pentru agricultură, Valdis Dombrovskis, a declarat că este important ca produsele ucrainene să poată tranzita prin Europa pentru a ajunge la destinațiile din țările în curs de dezvoltare.

Sâmbătă, Polonia, Slovacia și Ungaria anunțaseră că vor interzice importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, iar Polonia interzisese și tranzitul produselor ucrainene.

Zece procente din exporturile agricole ale Ucrainei trec prin Polonia.

Măsura a fost criticată de oficialii europeni, pentru că încalcă legile europene.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele vecine Ucrainei, din cauza blocajelor logistice, afectând însă negativ prețurile și vânzările pentru fermierii locali care nu pot concura cu prețurile extrem de mici ale produselor ucrainene.

Premierii a cinci țări din regiune au adus această problemă la cunoștința Comisiei Europene luna trecută, spunând că produsele ucrainene mult mai ieftine și mai puțin reglementate fitosanitar le distrug piețele domestice în contextul creșterii prețurilor din UE.

Ministerul ucrainean al politicii agrare și al alimentației a declarat că interdicția poloneză contravine acordurilor bilaterale existente privind exporturile și a cerut discuții pentru a rezolva această problemă.

XS
SM
MD
LG