Linkuri accesibilitate

Polonia, prima țară NATO care cumpără drone turcești


Polonia va cumpăra 24 de drone Bayraktar TB2.

Polonia va cumpăra 24 de drone armate din Turcia, conform declarației Ministrului Apărării polonez Mariusz Blaszczak. Polonia va deveni astfel prima țară NATO care cumpără dronele de altitudine medie și rază lungă produse în Turcia.

Dronele, care vor fi livrate Poloniei la începutul anului viitor, vor fi armate cu rachete anti-tanc. Blaszczak a menționat că Polonia va cumpăra și un pachet de logistică și antrenament.

Blaszczak a declarat la un post de radio din Polonia că dronele Bayraktar TB2 „sunt arme reale care s-au dovedit a fi bune în războaiele din Europa de est. Au fost folosite și în Orientul Mijlociu”. Dronele turcești au fost folosite în Siria.

Contractul, care va fi încheiat fără licitație, va fi semnat săptămâna viitoare în cadrul unei vizite a Președintelui Andrzej Duda în Turcia. Deoarece ambele țări sunt membre NATO, afacerea poate avea loc fără a fi nevoie de foarte multe permisiuni de import-export.

În 2020, Polonia a comandat din Statele Unite echipament militar în valoare de 4,7 miliarde de dolari.

Autoritățile turce spun că țara lor a devenit al patrulea cel mai mare producător de drone de când Președintele Erdogan a ordonat creșterea producției interne pentru a reduce dependența de arme din vest. Turcia este una din cele șase țări din lume care produc drone.

Compania de tehnologii armate Baykar și-a vândut dronele armate Bayraktar TB2 către Azerbaidjan, Ucraina, Qatar și Libia începând din 2014. Erdogan a declarat în martie că Arabia Saudită ar fi și ea interesată să cumpere drone turcești.

Dronele Bayraktar TB2 au fost folosite de armata azeră împotriva Armeniei în conflictul din Nagorno-Karabakh din 2020. Acestea au fost arătate într-o paradă militară la Baku în decembrie.
Dronele Bayraktar TB2 au fost folosite de armata azeră împotriva Armeniei în conflictul din Nagorno-Karabakh din 2020. Acestea au fost arătate într-o paradă militară la Baku în decembrie.

Serbia s-a gândit și ea să cumpere drone Bayraktar TB2, după ce a văzut că aveau o performață bună în Nagorno-Karabakh.

Canada a anulat permisele de export al tehnologiei de drone către Turcia în aprilie, după ce au aflat în urma unei anchete că echipamentul era folosit de forțele azere împotriva armenilor în conflictul din Nagorno-Karabakh.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG