Linkuri accesibilitate

Polonia trimite încă 2.000 de soldați la granița cu Belarus, îngrijorată de mercenarii Wagner și migranții ilegali


Imagine către Râul Bug, înspre granița dintre Polonia și Belarus.
Imagine către Râul Bug, înspre granița dintre Polonia și Belarus.

Este de două ori numărul cerut inițial de Poliția de Frontieră Poloneză. Varșovia este din ce în ce mai îngrijorată de prezența mercenarilor Wagner la granița Belarusului cu Polonia.

Polonia va trimite încă 2.000 de soldați pentru a-și întări granița estică cu Belarusul vecin, a declarat miercuri ministrul adjunct de interne, Maciej Wasik, argumentând că un număr record de migranți încearcă să treacă frontiera.

„Aceasta nu va fi o întărire de 1.000, ci de 2.000 de soldați", a declarat Maciej Wasik, transmite AFP, adăugând că mișcarea a fost aprobată de ministrul apărării în urma unei cereri din partea agenției naționale de frontieră pentru forță de muncă suplimentară.

Trupele urmează să fie desfășurate în termen de două săptămâni și se vor alătura celor 2.000 de soldați deja staționați în apropierea graniței.

Varșovia a acuză Belarus și Rusia că au orchestrat un nou aflux de migrație în Uniunea Europeană pentru a destabiliza regiunea.

Viceministrul polonez de Interne, Maciej Wasik, la șantierul unei bariere la granița dintre Polonia și Belarus, în Tolcze, lângă Kuznica, Polonia, 16 februarie 2022.
Viceministrul polonez de Interne, Maciej Wasik, la șantierul unei bariere la granița dintre Polonia și Belarus, în Tolcze, lângă Kuznica, Polonia, 16 februarie 2022.

De asemenea, Polonia a avertizat recent că staționarea trupelor din grupul de mercenari Wagner în estul Belarusului reprezintă o amenințare pentru Polonia.

Anunțul vine după ce și șeful Poliției poloneze de frontieră a afirmat că toate încercările de trecere ilegală în Polonia pe această rută sunt organizate de serviciile belaruse.

„Serviciile din Belarus au devenit un grup criminal care se ocupă de migrația ilegală. Desigur, obțin profituri uriașe din asta”, a spus și Tomasz Praga, șeful poliției poloneze de frontieră poloneză.

Polonia a înregistrat o creștere a numărului de migranți, în principal din Orientul Mijlociu și Africa, care încearcă să treacă granița în ultimele luni.

Potrivit poliției de frontieră poloneze, 19.000 de migranți au încercat să intre în Polonia din Belarus până acum în acest an, comparativ cu 16.000 în tot anul 2022.

Numai luna trecută, peste 4.000 de migranți au încercat să treacă granița.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG