Linkuri accesibilitate

Polonia acuză Rusia și Belarus că au orchestrat afluxul de migrație în UE prin granița poloneză


Guvernul polonez a acuzat luni Belarus și Rusia că au orchestrat un nou aflux de migrație în UE prin granița poloneză pentru a destabiliza regiunea.

„Vorbim despre o operațiune organizată de serviciile secrete rus și belarus, care devine din ce în ce mai intensă”, a declarat adjunctul ministrului de interne polonez, Maciej Wasik.

„În timpul unei crize anterioare de frontieră, care a început în vara lui 2021, zeci de mii de migranți și refugiați – majoritatea din Orientul Mijlociu – au traversat sau au încercat să treacă în Polonia din Belarusul vecin”, le-a declarat ministrul Wasik reporterilor AFP:

„Serviciile din Belarus au devenit un grup criminal care se ocupă de migrația ilegală. Desigur, obțin profituri uriașe din asta”, a spus și Tomasz Praga, șeful poliției poloneze de frontieră poloneză.

La vremea respectivă, Occidentul a acuzat regimul din Belarus că a orchestrat afluxul cu aliatul său, Rusia, într-un atac „hibrid”, un tip de război care folosește tactici non-militare – acuzație pe care Minskul a negat-o.

Polonia a reacționat atunci prin înființarea unei zone fără acces la graniță, care a durat nouă luni și a interzis nerezidenții, inclusiv migranții, lucrătorii umanitari și mass-media din zonă.

De asemenea, a trimis mii de trupe și ofițeri de poliție pentru a întări patrulele de grăniceri în apogeul crizei, a construit un zid de oțel de-a lungul frontierei și a aprobat o lege care permite migranților să fie forțați înapoi în Belarus.

Wasik a spus că situația „nu este la fel de haotică astăzi ca acum doi ani”.

Varșovia spune că 19.000 de migranți au încercat să intre în Polonia din Belarus până acum în acest an, față de 16.000 în tot 2022.

Numai luna trecută, peste 4.000 de migranți au încercat să treacă granița.

Ca răspuns, polițistul de frontieră a cerut luni ministerului apărării să trimită 1.000 de militari suplimentari la graniță.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG