Linkuri accesibilitate

Poluarea din Iași, Brașov și București, discuții la M. Mediului


Ministrul Mediului, Costel Alexe, are întâlniri cu autoritățile locale din Iași, Brașov și București

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat, luni dimineață, că va avea întâlniri cu reprezentanții administrațiilor locale din Iași, Brașov și București privind calitatea aerului, în contextul unei proceduri de infringement privind poluarea în cele trei orașe.

Costel Alexe a precizat, într-o declarație de presă la sediul Ministerului, că în cazul Iași și Brașov discuțiile cu Comisia Europeană se află „în faza de contencios”, în vreme ce, în cazul Capitalei, „situația este mult mai gravă, suntem în etapa în care așteptăm doar verdictul”.

Discuțiile vor căuta o soluție în ceea ce privește strategia pe care o va avea România în discuțiile cu Comisia Europeană pentru a-și apăra cauza.

În cazul Bucureștiului, am solicitat participarea la faza orală de apărare, însă Comisia nu a acceptat această solicitare”, a spus Costel Alexe.

Ministerul este interesat să afle și în ce măsură calitatea aerului afectează starea de sănătate a populației.

Întâlnirile vor fi separate, iar primii care vor discuta despre planul privind calitatea aerului și cum este acesta respectat sunt reprezentanții din Brașov, la ora 09.30, urmați de cei din Iași, la ora 11.00, și din București, începând cu ora 12.30, potrivit unui calendar al audierilor anunțat de ministrul Costel Alexe.

În urmă cu o săptămână, ministrul Costel Alexe a anunțat că verdictul în privinţa poluării din Bucureşti ar putea însemna o amendă cuprinsă între 100.000 şi 400.000 de euro până va reuşi să ajungă să aibă zile fără depăşiri ale parametrilor privind calitatea aerului.

Alte 10 orașe municipii vor începe planuri privind calitatea aerului, între acestea fiind Galați, Timișoara, Bacău, Brăila, Craiova și Măgurele, potrivit anunțului făcut luni de ministrul Mediului.

Pe 10 ianuarie, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că îi va face plângere penală ministrului Mediului, Costel Alexe, pentru că ar fi indus panică în rândul populației și al corpului diplomatic când a susținut că bucureștenii ar trebui să poarte mască de protecție în București pentru că se respiră otravă.

La începutul lunii ianuarie, Costel Alexe a declarat că valorile de poluare din Capitală indicau procente cu 600% mai mari decât cele normale și a anunțat că Bucureștiul va fi monitorizat cu privire la calitatea aerului, alături de Iași și Brașov, iar autoritățile responsabile vor fi sancționate pentru orice abatere. În replică, Gabriela Firea i-a recomandat atunci ministrului să se mute din Capitală dacă este nemulțumit de poluare.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG