Linkuri accesibilitate

Poluarea din locuință. Ce greșim când ștergem praful, curățăm covoarele, mobila și umplem casa cu odorizante


Poluarea din locuință. Ce greșim când ștergem praful, curățăm covoarele, mobila și umplem casa cu odorizante
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:24 0:00

În zilele când „e un aer afară de nu se poate respira”, „miroase a țeavă de eșapament” sau „iar vine miros de la groapa de gunoi”, ne baricadăm în casă ca să scăpăm de poluare. Lăsăm „balaurul” afară doar ca să dăm peste cel din interior. Avem impresia că geamurile închise ne feresc. Greșit!

Pare că înăuntru suntem la adăpost, dar v-ați întrebat vreodată cât de poluate sunt locuințele noastre?

Radu Țincu – toxicolog, medic ATI Spitalul Floreasca

Poluarea din interior este, de multe ori, neglijată, însă aceasta reprezintă un procent substanțial. Sunt studii care spun că undeva între 40% și 60% din poluarea la care suntem expuși provine din interiorul locuinței noastre.

Din dorința de a avea case cât mai curate și cât mai parfumate, punem „la treabă” o gamă extrem de largă de ingrediente foarte periculoase. Ne transformăm locuințele în mici laboratoare chimice fără să realizăm că nu avem nici brevet de chimiști și nici vreo superputere de magicieni. Poțiunile pe care le folosim sau chiar le preparăm nu au nimic magic. Doar toxic!

Radu Țincu – toxicolog, medic ATI Spitalul Floreasca

Să nu mai folosim în exces toate acele substanțe de curățenie, toate acele odorizante, aromatizante, lumânări parfumate în exces pentru că toate aduc un plus de toxicitate care se cumulează. Gătim, aprindem și un bețișor parfumat, aprindem și o lumânare, folosim și un spray de cameră. Toate cumulate în aceeași zi duc la o expunere peste limita fiziologică a sistemului nostru imunitar.

Le folosim aproape zi de zi în bucătărie, în baie, în living sau în dormitor. Când suntem acasă sau când plecăm. Toate aceste substanțe emană vapori care ne intoxică mai mult cu cât ne expunem un timp mai îndelungat.

Adrian Cojocaru – jurnalist

Încercați să faceți un calcul și să vedeți cât din timpul unei zile îl petreceți în interior și cât în exterior. Pentru unele persoane, unele zile înseamnă că stau chiar 90% din timp în spații închise, fie că e vorba de propria locuință sau de birou. Asta înseamnă că vor fi expuse unui aer care, uneori, este chiar mai poluat decât cel din exterior.

Ne poluăm locuințele cu praf, polen, păr de animale, bacterii și mucegai. Lor li se adaugă toate substanțele eliberate în aer de produsele de curățenie, ordorizante și bețisoare parfumate, balsamuri și sprayuri pe care le folosim zi de zi.

Când ne e foame, bucătăria e locul din casă unde se întâmplă „magia!”. Dar când vine vorba de poluare e încăperea cea mai periculoasă și mai toxică din toată casa! Resturile provenite de la arderea gazului metan, dezintegrarea la nivel microscopic a învelișului de la tigăi și refolosirea unor alimente duc la o combinație extrem de nocivă.

Radu Țincu – toxicolog, medic ATI Spitalul Floreasca

Atunci când încălzim uleiul și ajunge la punctul de fumigație se eliberează aceste substanțe în urma arderii, substanțe chimice. Unele dintr ele cancerigene. De aceea este bine să nu folosim și să reutilizăm uleiul pentru că o dată ce a fost ars ele sunt deja prezente în interiorul lui și vor fi într-o cantitate și mai mare la următoarea reutilizare.

Sfatul medicilor: instalați neapărat o hotă sau, dacă nu puteți, gățiți mereu cu geamul cât mai larg deschis!

După masă, ca să scoatem casa la liman, punem repede mâna pe produsele pentru curățenie. Cele mai multe dintre ele conțin substanțe corozive sau caustice, iar clorul în exces poate să ducă la o serie de reacții alergice și inflamatorii în cazul persoanelor predispuse să dezvolte anumite boli alergice respiratorii.

Radu Țincu – toxicolog, medic primar ATI Floreasca

Când folosim acele substanțe pentru curățenie trebuie să plecăm de la ideea că ele sunt substanțe extrem de agresive. De aceea ele pot să degreseze grăsimea. Utilizarea lor nu trebuie să fie într-o cantitate foarte mare și în niciun caz să nu le amestecăm. Cea mai frecventă greșeală de utilizare este amestecarea detartrantului cu substanțe care conțin clor. Eliberarea de clor gazos este una instantanee.

Ștergem mobila, dăm cu aspiratorul, scuturăm cearceafurile, iar la final, când totul strălucește băgăm un odorizant în priză sau punem câteva bețișoare parfumate. Atunci ne transformăm însă casa într-o adevărată bombă cu ceas. Adio, așadar, seri romantice cu zeci de lumânări parfumate aprinse.

Radu Țincu – toxicolog, medic ATI Spitalul Floreasca

Discutăm de reacții la nivelul tractului respirator, cum ar fi tuse iritativă, wheezing (n.r. respirație șuierătoare) sau chiar crize de astm bronșic.

Un inamic vizibil și deranjant se depune pe mobilă, pe televizor, pe noptieră și în strat consistent în covoare – praful! Un veritabil mijloc de transport pentru alte zeci de substanțe nocive precum metale grele sau pesticide pe care le cară direct în plămânii noștri.

De praf și microbii din el ne putem feri cu ajutorul soluțiilor moderne.

Adrian Cojocaru – jurnalist

Una dintre metodele pe care le aveți la dispoziție ca să mai reduceți aerul poluat din locuință este să folosiți un filtru de aer. Un astfel de dispozitiv a fost folosit intens în ultimele două luni într-un apartament în care locuiesc două persoane și un animal de companie. Aparatul are trei filtre independente, fiecare cu un rol foarte bine definit. De exemplu, primul filtru funcționează ca o barieră împotriva particulelor mai mari de praf și este vizibil „efortul” pe care l-a făcut acest aparat pentru ca praful să nu ajungă în plămânii celor două persoane care locuiesc în această casă.

Fumul de țigară este unul dintre cei mai nocivi factori de poluare, mai ales dacă în casă sunt și copii.

Radu Țincu – toxicolog, medic primar ATI Floreasca

Fumând într-o cameră mică, închisă, fără ventilație, fumul respectiv rămâne acolo. Ne întrebăm astăzi de ce foarte mulți copii au alergii respiratorii. Pentru că îi expunem foarte mult la substanțe care generează, care se comportă ca un trigger pentru reactivitatea căilor aeriene. Fumatul este un astfel de trigger.

Mare atenție și la aparatele de aer condiționat, mai ales în zilele de vară. Filtrele necurățate devin fabrici de microbi, așa că igienizarea periodică e obligatorie! Mai ales după sezonul rece sau când nu ați folosit aparatul de mult timp.

O mică mână de ajutor dau și plantele de apartament, în special cele care au un grad mai mare de absorbție a aerului poluat, cum ar fi crinul păcii, planta șarpe, palmierul de bambus, planta păianjen, aloe vera, monstera sau orhideele. Desigur, ele nu sunt de ajuns pentru că, până la urmă, nu ne putem transforma casa în seră sau grădină botanică.

XS
SM
MD
LG