„Poluarea din interior este, de multe ori, neglijată, însă ea reprezintă un procent substanțial. Sunt studii care spun că undeva între 40% și 60% din poluarea la care suntem expuși provine din interiorul locuinței noastre”, avertizează toxicologul Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca.
Din dorința de a avea case cât mai curate și cât mai parfumate, punem „la treabă” o gamă extrem de largă de ingrediente foarte periculoase. Ne transformăm locuințele în mici laboratoare chimice fără să realizăm că nu avem nici brevet de chimiști și nici vreo superputere de magicieni. Poțiunile pe care le folosim sau chiar le preparăm nu au nimic magic. Doar toxic.
În locuințe există deja praf, polen, bacterii și mucegai. Lor li se adaugă toate substanțele eliberate în aer de produsele de curățenie, ordorizante și bețisoare parfumate, balsamuri și sprayuri folosite zi de zi.
Radu Țincu are o recomandare simplă: „Să nu mai folosim în exces toate acele substanțe de curățenie, toate acele odorizante, aromatizante, lumânări parfumate în exces pentru că toate aduc un plus de toxicitate, care se cumulează. Gătim, aprindem și un bețișor parfumat, aprindem și o lumânare, folosim și un spray de cameră. Toate cumulate în aceeași zi duc la o expunere peste limita fiziologică a sistemului nostru imunitar”, spune medicul.
Încăperea cea mai periculoasă și mai toxică din locuință este bucătăria, explică el.
„Atunci când încălzim uleiul și ajunge la punctul de fumigație se eliberează substanțe chimice. Unele dintre ele cancerigene. De aceea este bine să nu reutilizăm uleiul pentru că o dată ce a fost ars ele sunt deja prezente în interiorul lui și vor fi într-o cantitate și mai mare la următoarea reutilizare”, adaugă Radu Țincu.
Sfatul medicilor: instalați neapărat o hotă sau, dacă nu puteți, gătiți mereu cu geamul cât mai larg deschis.
Curățenia de după este și ea periculoasă. Cele mai multe produse de curățenie conțin substanțe corozive sau caustice, iar clorul în exces poate să ducă la o serie de reacții alergice și inflamatorii în cazul persoanelor predispuse să dezvolte anumite boli alergice respiratorii.
„Când folosim acele substanțe pentru curățenie trebuie să plecăm de la ideea că ele sunt substanțe extrem de agresive. De aceea ele pot să degreseze grăsimea. Utilizarea lor nu trebuie să fie într-o cantitate foarte mare și în niciun caz să nu le amestecăm. Cea mai frecventă greșeală de utilizare este amestecarea detartrantului cu substanțe care conțin clor. Eliberarea de clor gazos este una instantanee”, explică medicul Radu Țincu.
În privința prafului, soluția specialiștilor este instalarea unui filtru, iar aparatele de aer condiționat trebuie curățate periodic, avertizează aceștia.
Cât despre flori, un grad mai mare de absorbție a aerului poluat o au: crinul păcii, planta șarpe, palmierul de bambus, planta păianjen, aloe vera, monstera sau orhideele.