Linkuri accesibilitate

Poluare București: premierul și primarul vor spații verzi și mașini electrice. Despre arderi ilegale, niciun cuvânt


Nicușor Dan a promis instalarea de stații de încărcare pentru încurajarea utilizării autoturismelor electrice
Nicușor Dan a promis instalarea de stații de încărcare pentru încurajarea utilizării autoturismelor electrice

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a convenit vineri cu premierul Ludovic Orban și noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, implementarea mai multor măsuri pentru remedierea problemei poluării din București, care a adus deja România în atenția Comisiei Europene.

„Problema calității aerului este una din cele mai importante pe care le are Bucureștiul. Ca în multe alte probleme importante, precedenta administrație a mimat că se preocupă de această problemă și nu a făcut nimic. Nu o spun eu, o spune Comisia Europeană. A existat o condamnare a României pentru București la Curtea Europeană de Justiție și în acea decizie o să găsiți punctul de vedere al Comisiei Europene care spune că planul de îmbunătățire a calității aerului propus de Municipalitate nu are nicio valoare practică. Scopul tuturor demersurilor noastre viitoare este să ne ocupăm cu adevărat de această problemă”, a spus primarul Capitalei în conferința de presă de după discuțiile de la guvern.

Instalarea de stații de încărcare pentru mașini electrice și amenajarea unor spații verzi se află prin obiectivele trasate de noul primar.

„Avem un acord de principiu pentru amenajarea a două locuri importante ale Bucureștiului care aparți Ministerului prin Apele Române. Vorbim de Lacul Morii și Parcul Natural Văcărești. O să existe un parteneriat între Primăria Capitalei, Minister și Apele Române și va exista un concurs internațional de soluții pentru obiective majore de investiții publice.

Există bani pentru stațiile de încărcare, vom face aplicația până la sfârșitul luni noiembrie și o vom implementa în anul care urmează pentru că stimularea trecerii de la benzină/motorină către electric este importantă pentru poluarea aerului din București”, a mai spus Nicușor Dan.

El a mai arătat că la nivelul Gărzii de Mediu din Capitală există o deficiență de resurse și a anunțat că Primăria Generală va sprijini instituția prin detașarea unor polițiști locali care să participe la acțiuni de verificare.

Prezent la eveniment, premierul Ludovic Orban a dat asigurări că executivul ca sprijini demersurile Primăriei București, inclusiv prin resurse financiare.

Delta Văcărești, oxigen într-un oraș gri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:14 0:00

În ultimii ani, calitatea aerului din Capitală a fost subiect de discuții nesfârșite. De fiecare dată, autoritățile locale și centrale au minimalizat sau ignorat subiectul, răspunderea fiind pasată de la o instituție la alta. Anual, 23.400 români mor prematur din cauza poluării aerului.

Cel mai grav incident de acest tip a fost înregistrat în noaptea de 1 spre 2 martie 2020, când platformele airly.eu și aerlive.ro, rețele independente de măsurare a calității aerului, au înregistrat depășiri de 10 ori a limitelor maxime admise la poluarea cu PM2,5(particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni - de la praf sau polen).

Atunci, ministrul Mediului Costel Alexe dădea vina pe arderile necontrolate din județul Ilfov și București. Activiștii de mediu arată că, în urma acelui scandal, cei care administrează gropile de gunoi ilegale sau neconforme îngroapă pur și simplu gunoiul importat sau rezultat la nivel de orașe, iar acesta ajunge în pânza freatică și apa este contaminată.

Situația s-a repetat și în octombrie, iar Ministerul Mediului a pasat rapid vina pe o topitorie de lângă București sau pe factorii meteo au influențat dispersia poluanților și au condus la creșteri ale valorilor.

Joi, peste 100 de angajați ai Gărzii Naţionale de Mediu, Poliţiei şi Jandarmeriei au descins joi la Sintești, în Ilfov, unde sunt arse ilegal deşeuri precum componente auto. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că aceste arderi reprezintă una dintre cauzele poluării, mai ales pe timpul nopţii, și că trebuie luate măsuri dure și înăsprită legislația penală.

Oficialii au arătat că Sintești nu este singurul punct unde au loc arderi ilegale, dar au încheiat descinderea fără măsuri concrete pentru a se asigura că nu se va mai repeta situații precum cele din 7 noiembrie când punctele de măsurare a particulelor poluante au arătat depășiri grave ale valorilor normale.

Comisia Europeană a deschis împotriva României 5 proceduri de infringement pe probleme de mediu. Una dintre proceduri vizează poluarea din București, Iași și Brașov.

XS
SM
MD
LG