Linkuri accesibilitate

Eduard Novak, ministrul care a câștigat argintul pentru România la Jocurile Paralimpice


Eduard Novak a câștigat medalia de argint la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, 2021.
Eduard Novak a câștigat medalia de argint la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, 2021.

Deținător a două medalii de aur în paraciclism, Ministrul Tineretului și Sportului, Carol-Eduard Novak, a câștigat o nouă medalie, de argint, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

Eduard Novak este primul ministru român care a câștigat o medalie la Jocurile Paralimpice, iar până în 2016 a deținut singurele trei medalii paralimpice din țară. El s-a născut în 1976, la Miercurea Ciuc, iar înainte de a devenit ciclist paralimpic a fost un patinator de viteză timp de zece ani, câștigând 11 titluri naționale și stabilind 30 de recorduri românești la juniori.

Novak este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti și fondatorul unei companii care fabrică dispozitive protetice. A înființat echipa de ciclism Tusnad Cycling Team, numită Team Novak din 2018. În 2017 a înființat Academia de Ciclism Novak, pentru tinerii cicliști.

Din 2013 până în 2020 a fost președintele Federației Române de Ciclism, și vicepreședinte al Uniunii Cicliste Balcanice și membru al Uniunii Cicliste Internaționale (UCI).

Festivitatea de premiere a ministrului Sportului, Eduard Novak
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00

Eduard Novak ar fi dorit să participe la Jocurile Olimpice de la Nagano/Japonia, din 1998, însă a fost implicat într-un accident de mașină la vârsta de 20 de ani. În urma acelui accident medicii au fost nevoiți să îi amputeze piciorul drept.

În cariera sa de sportiv paralimpic a concurat la competiții de ciclism, iar în 2001 a câștigat Campionatul European de Paraciclism. Din 2007 participă în mod regulat la competiții.

A devenit primul român care să câștige o medalie la Jocurile Paralimpice în 2008, la Beijing, unde a luat argintul, medalie pentru care a primit un ordinul de merit în sport de la președintele României.

O medalie importantă din cariera sa de sportiv este cea de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012, unde a depășit recordul mondial la urmărire individuală, de 4:40:31.

Medaliile lui Eduard Novak

Jocurile Olimpice

Campionate Mondiale

Campionate Naționale

Campionate Europene

Argint la contratimp – 2008, Beijing

Argint – 2006, Campionatul Mondial de Paraciclism

Argint – 2003, Campionatul Național de Contratimp

Aur – 2005, Campionatul European de Paraciclism de la Alkmaar

Aur la urmărire – 2012, Londra

Argint – 2007, Campionatul Mondial de Paraciclism

Argint – 2009, Campionatul Național de Contratimp

Argint la contratimp – 2012, Londra

Bronz – 2019, Campionatul Mondial de Paraciclism pe Șosea de la Emmen (Olanda)

Argint la urmărire– 2021, Tokyo

Cariera ca ministru

Începând cu 23 decembrie 2020, este ministrul Tineretului și Sportului în guvernul condus de premierul Florin Cîțu. La vârsta de 45 de ani este a 24-a persoană care ocupă această funcție din 1989.

La audierea din Camera Deputaților din 2020, Novak a primit 17 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, neexistând abțineri. Ambițiile lui ca ministru au inclus punerea unui accent mai puternic asupra sportului în România și implementarea unei strategii pentru următoarele 3-4 cicluri olimpice.

Anul trecut a spus că ar dori să existe o creștere bugetară pentru sport pe timpul mandatului său însă la începutul acestui an a recunoscut că bugetul pentru 2021 va fi mai mic decât cel din 2020.

Ministerul Tineretului și Sportului va avea în 2021 un buget mai mic decât în 2020 și va primi cu 18% mai puțini bani decât în 2019. Ministrul Novak a ieșit public și a explicat motivul pentru care bugetul pentru sport a fost redus în acest an. Bugetul pentru sport în 2021 este de 543 de milioane de lei.

În bugetele noastre sunt, în primul rând, apărate sporturile care pot să aducă rezultate la Jocurile Olimpice,” a spus Novak în martie când a adresat scăderea bugetară.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG