Linkuri accesibilitate

Posibilă încercare de incursiune ucraineană în Belgorod. Oficiali ruși: „situația e sub control”


Un convoi de vehicule militare rusești distruse de armata ucraineană în Kursk. 9 august 2024.
Un convoi de vehicule militare rusești distruse de armata ucraineană în Kursk. 9 august 2024.

Șeful regiunii Belgorod, din vestul Rusiei, a declarat că situația de la granița cu Ucraina este „dificilă, dar sub control”, după informațiile legate despre un posibil atac al forțelor ucrainene, marți dimineața (27 august).

Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a spus, după ce canalele rusești de Telegram au raportat o tentativă de atac asupra regiunii Belgorod, că „există informații că inamicul încearcă să străpungă granița regiunii Belgorod”, scrie Reuters.

„Potrivit ministerului rus al Apărării, situația de la graniță rămâne dificilă, dar sub control. Armata noastră desfășoară lucrări planificate. Vă rugăm să rămâneți calmi și să aveți încredere doar în sursele oficiale de informații”, a adăugat guvernatorul Belgorodului.

SHOT, un canal de știri Telegram, a scris anterior că forțele ucrainene au atacat un punct de control de frontieră, dar că au fost respinse și au suferit pierderi.

Mash, un alt canal cu legături în serviciile de securitate rusești, a declarat că aproximativ 500 de soldați ucraineni au atacat două puncte de control rusești la Nehteievka și Șebekino.

Un blog militar rus cu aproape 1,6 milioane de abonați, „Operațiunea Z - corespondenți militari ai primăverii rusești”, a scris că nu au existat încercări majore de a străpunge granița.

„Au existat ciocniri cu grupurile de sabotaj și recunoaștere (ucrainene), iar artileria (rusă) funcționează. Nu au fost înregistrate încercări la scară largă de a pătrunde”, arată o postare a blogului.

În urmă cu trei săptămâni, Rusia a fost luată prin surprindere în regiunea Kursk - mii de soldați ucraineni au trecut granița în cel mai mare atac străin asupra teritoriului rus de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Rusia susține că Ucraina a trimis mii de soldați împreună cu unități de sabotaj, roiuri de drone, artilerie grea, zeci de tancuri și armament occidental greu, pe care promite că le va respinge până la urmă de pe teritoriul rusesc.

De atunci, regiunile învecinate ale Rusiei s-au pregătit pentru posibilitatea unor noi atacuri ucrainene.

Guvernatorul Belgorodului, Gladkov, a declarat anterior că autoritățile fac aranjamente pentru a strămuta locuitorii din mai multe sate din apropierea graniței și pentru a le plăti despăgubiri.

„Situația noastră continuă să rămână dificilă”, a spus Gladkov, care a raportat, de asemenea, bombardamente și atacuri cu drone asupra a trei așezări locale în timpul nopții.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG