Linkuri accesibilitate

100 de rachete și drone lansate de Rusia asupra Ucrainei. 4 morți. Ucraina încearcă o incursiune la Belgorod, spune Rusia


Urmările unui atac cu rachete asupra Odesei. 26 august 2024.
Urmările unui atac cu rachete asupra Odesei. 26 august 2024.

Rusia a lansat un val de atacuri cu rachete și drone în timpul nopții de luni spre marți. Ucraina susține că Rusia a lansat 10 rachete și 81 de drone în atacuri care au vizat Kievul și alte regiuni, la o zi după un alt atac rusesc masiv, cu mai mult de 200 de rachete și drone.

Apărarea aeriană din Ucraina transmite că a doborât cinci rachete și 60 de drone în timpul atacului de noapte din totalul celor 10 rachete și 81 de drone lansate de Rusia, transmite Reuters.

Dintre acestea, aproximativ 15 drone și mai multe rachete au fost doborâte în apropiere de Kiev, potrivit lui Serghei Popko, șeful administrației militare din Kiev.

„Tot ce a zburat în capitala Ucrainei a fost distrus”, a spus el într-o declarație pe platforma Telegram.

Cel puțin patru persoane au fost ucise în atacurile rusești din timpul nopții, potrivit oficialilor locali, două în sud-estul Zaporojie și două în orașul central Krivoi Rog, după ce o rachetă a lovit un hotel, transmite AFP.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele sale au efectuat un atac cu arme de înaltă precizie asupra Ucrainei în timpul nopții, potrivit Interfax.

„Noaptea trecută, forțele armate ruse au lansat un atac în masă cu arme ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete aerobalistice Kinzhal, și drone de atac asupra elementelor critice ale infrastructurii bazei aeriene ucrainene”, a transmis ministerul, care a precizat că toate țintele desemnate au fost lovite.

Atac cu rachete rusești asupra Krivoi Rog: cel puțin doi oameni uciși și un hotel avariat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

Amploarea atacurilor de marți nu e deocamdată cunoscută în totalitate, dar autoritățile ucrainene vorbesc de un atac aerian cu rachete, drone lansate inclusiv de bombardiere strategice.

Întreaga ţară s-a aflat sub ameninţarea unui atac cu arme balistice ruseşti iar autoritățile au cerut cetățenilor să caute adăpost.

„A fost înregistrată decolarea mai multor Tu-95MS de pe aerodromul Engels”, au transmis forţele aeriene ucrainene pe rețeaua Telegram, estimând că rachetele ar putea intra în spaţiul aerian ucrainean în jurul orei locale 04:00.

Ucraina încearcă o incursiune la Belgorod, spune guvernatorul regional rus

Veaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod a Rusiei, la granița cu Ucraina, spune că situația este „dificilă, dar sub control” în zonă, pe fondul unei tentative de incursiune a trupelor ucrainene.

„Potrivit Ministerului rus al Apărării, situația de la graniță rămâne dificilă, dar sub control. Armata noastră desfășoară lucrări planificate. Vă rog să rămâneți calmi și să aveți încredere doar în sursele oficiale de informații", a scris Gladkov pe Telegram.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei cu privire la afirmația lui Gladkov.

Valul de atacuri de marți vine după ce, luni, Rusia a lansat peste 200 de rachete și drone, ucigând cel puțin șapte persoane.

Atacurile au avariat infrastructura energetică și au dus la întreruperi ale livrărilor de curent și apă în mai multe regiuni.

Președintele SUA, Joe Biden, a condamnat atacul, pe care l-a numit „scandalos”.

NATO a condamnat, la rândul său, atacurile împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii civile.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut aliaților Ucrainei să ia „măsuri decisive”:

„În diferitele noastre regiuni ale Ucrainei, am putea face mult mai mult pentru a proteja viețile dacă aviația vecinilor noștri europeni ar lucra împreună cu avioanele noastre F-16 și împreună cu apărarea noastră aeriană”, a spus Zelenski într-un discurs.

Oficialii ucraineni spun că șapte oameni au murit în urma atacurilor rusești de luni.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile sale de luni au lovit „toate țintele desemnate” în infrastructura energetică critică a Ucrainei.

Kremlinul neagă că a vizat civilii în războiul pe care președintele Vladimir Putin l-a lansat împotriva vecinului mai mic al Rusiei cu o invazie la scară largă în februarie 2022.

Mai mulți bloggeri militari ruși spun că actualele atacuri ale Moscovei sunt „represalii” pentru incursiunea surprinzătoare a Ucrainei pe teritoriul Rusiei.

Kremlinul a declarat luni că va exista un răspuns la acțiunea Ucrainei la Kursk, dar la trei săptămâni de la incursiune, Kievul susține că avansează în continuare. Moscova transmite că continuă să lovească trupele ucrainene acolo, dar nu poate respinge trupele ucrainene dincolo de frontieră.

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG