Persoanele care au avut alergii în trecut sau au făcut șoc anafilactic vor sta 30 de minute în centrul de vaccinare pentru supraveghere, spune Andreea Moldovan, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, într-o serie de răspunsuri date pe pagina oficială de Facebook a instituției.
Când se vor deplasa echipele mobile, dacă chiar există, la persoanele nedeplasabile?
Aceste echipe mobile chiar există, intr-adevăr. Ele sunt arondate centrelor de vaccinare, doar că este foarte dificil să acoperi toată populația nedeplasabilă, pentru că pe lângă aceste persoane intră și persoanele din anturajul acestei persoane nedeplasabile, astfel încât se fac hărți care să fie acoperite de aceste echipe. Pentru București, de exemplu, se reușește vaccinarea unui număr de 40-60 de persoane nedeplasabile pe zi, numărul nu este foarte ridicat, dar se lucrează la acest lucru.
Există vreun risc ca după vaccinare să se declanșeze o boală autoimună sau să se agraveze o condiție preexistentă?
Nu, avem foarte multe studii în acest sens pentru toate vaccinurile disponibile până în prezent. Acele asocieri între boli autoimune sau autism nu au fost niciodată susținute de studiile în derulare. Nu sunt susținute nici de cele actuale vizavi de vaccinurile anticovid.
Persoanele alergice se pot vaccina?
Există contraindicații certe la vaccinare doar în cazul existenței unor episoade de șoc anafilactic mai ales în componente comune cu ale vaccinului. În rest, pentru alergii nu sunt contraindicații, doar persoana care prezintă alergii va fi rugată să rămână 30 de minute în incinta centrului de vaccinare.
Exista vreo legătură între vaccin și fertilitatea femeilor?
Toate studiile prezente indică faptul că nu există un risc între vaccin și fertilitate.
Când va ajunge în țară un nou lot de vaccinuri pentru persoanele de peste 65 de ani?
Practic vaccinurile pentru persoane de peste 65 de ani sunt cele care aparțin lotului Pfizer sau Moderna. Ele vin săptămânal.
Dacă fac parte din categoria a treia și vreau să mă vaccinez, pot să refuz AstraZeneca și să mă vaccinez cu Pfizer?
Nu este o diferență de eficacitate între AstraZeneca și Pfizer din punct de vedere al prevenției formelor severe care necesită internare, astfel încât important este ca vaccinarea să aibă loc indiferent cu care dintre cele trei vaccinuri. Dacă face parte din categoaria a treia înseamnă că este o persoană sănătoasă, tânără, fără comorbidități, astfel încât e important să fie vaccinată și nu neapărat produsul în sine contează.
O persoană de 58 de ani, care în trecut a făcut șoc anafilactic, cu ce vaccin se poate vaccina?
Nu există niște diferențe notabile între riscul de apariție a reacțiilor alergice în ceea ce privește unul sau altul dintre cele trei vaccinuri disponibile momentan pe piață. Se poate vaccina cu oricare dintre cele trei vaccinuri, doar rugămintea este să rămână mai mult sub supraveghere la centrul de vaccinare.
Ce se întâmplă dacă ai avut covid recent, sau ai avut simptome dar nu le-ai legat de covid, și te vaccinezi? Dacă ai fost asimptomatic și faci vaccinul ce se întâmplă?
Au fost astfel de situații în care persoanele care au fost vaccinate erau fie în incubație covid, fie au avut un test de covid și nu aveau rezultatul, dar ulterior a venit pozitiv. Practic, infecția covid peste vaccin nu face decât să busteze efectul acestuia, deci dacă se întâmplă nu este un risc, nu este niciun fel de problemă
Cei care iau corticosteroizi de 40 de ani au voie să facă vaccinul?
Este chiar indicat, pentru că tratamentul cortizoic prelungit este un tratament care induce o scădere a imunității, mai ales dacă este de lungă durată și mai ales dacă se face cu doze mai mari de cortizoice, astfel încât pe un teren imuno-deprimat vaccinul nu face decât să ajute ca persoana respectivă să fie bine protejată. Singura rezervă pe care aș avea-o este răspunsul imunologic al persoanei sub cortizon, pentru că este posibil să fie mai redus, astfel încât și după vaccinare rugămintea este să nu lăsați deoparte măsurile de precauție.
Când scăpăm de mască și restricții?
Vom scăpa cu siguranță, pentru că spre asta ne îndreptăm cu toții, acest lucru ni-l dorim cu toții. Însă, trebuie să mai avem puțină răbdare pentru că nu avem încă o acoperire vaccinală foarte bună, acea acoperire de turmă pe care ne-o dorim atât de mult, care să ne conducă la ideea în care dacă apare un caz pozitiv, cei din jur sunt imunizați și nu fac infecție.