Linkuri accesibilitate

Povestea fostului vicepreședinte Pfizer care a devenit anti-vaxxer


Proteste ale mișcării anti-vaxxer au avut loc în numeroase state occidentale. Ei se opun vaccinării, iar marea majoritatea resping pericolul reprezentat de pandemie
Proteste ale mișcării anti-vaxxer au avut loc în numeroase state occidentale. Ei se opun vaccinării, iar marea majoritatea resping pericolul reprezentat de pandemie

La sfârșitul anului trecut, un om de știință britanic a fost co-autor al unei petiții adresate autorității europene de reglementare a medicamentelor. Petiția avea o cerere îndrăzneață: oprirea studiilor clinice privind vaccinul COVID-10, pe motiv că acestea ar provoca infertilitate la femei. O alegație fără suport faptic.

Documentul a apărut pe un site german pe 1 decembrie 2020. Oamenii de știință au denunțat teoria. Nici autoritățile de reglementare nu au fost influențate: săptămâni mai târziu, Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat prima doză COVID-19 din Uniunea Europeană, co-dezvoltată de Pfizer. Dar daunele aerau deja produse, arată un raport special al agenției Reuters.

Rețelele sociale au răspândit rapid afirmațiile conform cărora COVID-19 provoacă infertilitate feminină. În câteva săptămâni, medicii și asistentele din Marea Britanie au început să raporteze că femeile îngrijorate le întrebau dacă este adevărat, potrivit Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi.

În ianuarie, un sondaj realizat de Kaiser Family Foundation (KFF), o organizație non-profit, a constatat că 13% dintre persoanele nevaccinate din Statele Unite au auzit că „s-a demonstrat că vaccinurile COVID-19 provoacă infertilitate”.

Ceea ce i-a conferit credibilitate petiției a fost că unul dintre co-autori era Michael Yeadon. Bărbatul de 60 de ani este fost vicepreședinte al Pfizer, unde a petrecut 16 ani ca cercetător pe domeniile alergic și respirator. Ulterior, el a co-fondat o firmă de biotehnologie pe care concernul elvețian Novartis a cumpărat-o pentru cel puțin 325 milioane de dolari.

În ultimele luni, Yeadon a devenit un erou al așa-numiților anti-vaxxeri, ai căror adepți pun la îndoială siguranța multor vaccinuri, inclusiv cel pentru coronavirus. Mișcarea anti-vaxxer a amplificat punctele de vedere sceptice ale lui Yeadon despre vaccinurile și testele COVID-19, carantinele impuse de guvern și pericolul pandemiei.

Afirmații nefondate făcute de Yeadon au fost preluate și în România de publicații precum știripesurse.ro sau Evenimentul Zilei. Centrul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinare (CNCAV) a emis un comunicat în care infirmă afirmațiile acestuia.

Yeadon a spus că personal nu se opune utilizării tuturor vaccinurilor. Însă mulți experți în sănătate și oficiali guvernamentali își fac griji că reticența față de vaccin ar putea prelungi pandemia. COVID-19 a ucis deja peste 2,6 milioane de oameni din întreaga lume.

Aceste afirmații sunt false, periculoase și profund iresponsabile”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie, când a fost întrebat despre opiniile lui Yeadon. „Vaccinurile COVID-19 sunt cel mai bun mod de a proteja oamenii de coronavirus și vor salva mii de vieți."

Rapoartele recente despre cheaguri de sânge și sângerări anormale la un număr mic de beneficiari ai vaccinului AstraZeneca COVID-19 au pus la îndoială siguranța acestui vaccin, determinând mai multe țări europene să suspende utilizarea acestuia. Evoluțiile pot alimenta mișcarea împotriva vaccinului în continuare, deși nu există dovezi ale unei legături cauzale între vaccinul AstraZeneca și pacienții afectați.

Yeadon nu a răspuns la solicitările făcute de agenția Reuters pentru a oferi un comendariu. Jurnaliștii au analizat însă mii de tweet-uri în ultimii doi ani, împreună cu alte scrieri și declarații.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze despre activitatea lui Yeadon și despre timpul petrecut de acesta în companie. A subliniat doar că nu există dovezi că vaccinul, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech, provoacă infertilitate la femei.

Referințele la petiția lui Yeadon apar pe site-ul web al unui grup fondat de influentul anti-vaxxer Robert F. Kennedy Jr., descendent al dinastiei politice americane, care recent a fost interzis pe Instagram din cauza postărilor sale împotriva vaccinului COVID-19.

Scriitorul și scepticul anti-vaccin Michelle Malkin a raportat îngrijorarea lui Yeadon cu privire la fertilitate într-o rubrică de luna trecută sub titlul „Femeile însărcinate: feriți-vă de dozele COVID”. Și un blog cu un titlu alarmist - „Șeful cercetării Pfizer: vaccinul Covid este sterilizarea feminină” - a fost distribuit de mii de ori pe Facebook.

Înfățișarea și punctele de vedere ale lui Yeadon, identificate pe scară largă ca „Ex-vicepreședinte al Pfizer”, pot fi văzute pe rețelele de socializare în diferite limbi, inclusiv germană, portugheză, daneză și cehă. O postare pe Facebook conține un videoclip din noiembrie în care Yeadon susținea că pandemia „fundamental ... s-a încheiat”. Postarea a fost vizualizată de peste un milion de ori.

În octombrie, Yeadon a scris un editorial pentru ziarul britanic Daily Mail care a apărut și pe MailOnline, unul dintre cele mai vizitate site-uri de știri din lume. Acesta a declarat că decesele cauzate de COVID-19, care atunci totalizau aproximativ 45.000 în Marea Britanie, vor „dispărea” în curând, iar britanicii „ar trebui să li se permită imediat reluarea vieții normale”. De atunci, boala a ucis aproximativ încă 80.000 de oameni în Marea Britanie.

Yeadon nu este singurul om de știință respectat care a contestat consensul științific privind COVID-19 și și-a exprimat opiniile controversate.

Michael Levitt, câștigător al Premiului Nobel pentru chimie, a declarat pentru Stanford Daily vara trecută că se aștepta ca pandemia să se încheie în Statele Unite în 2020 și să ucidă nu mai mult de 175.000 de americani - o treime din totalul actual - și „când va veni vremea să ne uităm înapoi, vom spune că nu a fost o boală atât de cumplită. "

Și Luc Montagnier, un alt câștigător al Premiului Nobel, a declarat anul trecut că el crede că coronavirusul a fost creat într-un laborator chinez. Mulți experți se îndoiesc de acest lucru, dar până acum nu există nicio modalitate de a dovedi sau respinge acest lucru.

Levitt a declarat pentru Reuters că proiecțiile sale cu privire la pandemia din Statele Unite au fost greșite. Crede în continuare că în viitor nu vom vedea Covid ca pe „o boală teribilă” și că perioadele de lockdown „au cauzat o mare cantitate de daune colaterale și s-ar putea să fi fost necesare. "

Ceea ce îi conferă lui Yeadon o credibilitate deosebită este faptul că a lucrat la Pfizer, spune Imran Ahmed, director executiv al Center for Countering Digital Hate, o organizație care combate dezinformarea online. „Fundalul lui Yeadon oferă mesajelor sale periculoase și dăunătoare o credibilitate falsă”.

Într-o dezbatere din toamna anului trecut a Camerei Comunelor din Marea Britanie cu privire la răspunsul guvernului la pandemie, parlamentarul Richard Drax l-a numit pe Yeadon un om de știință „eminent” și i-a citat punctul de vedere „că virusul este atât gestionabil, cât și aproape de sfârșit”.

Mai recent, David Kurten, membru al Adunării de la Londra (nr. echivalentul unui Consiliu Local în România) a scris pe Twitter că există un „pericol real” ca vaccinurile COVID-19 să lase femeile infertile. „Vindecarea ”nu trebuie să fie mai rea decât„ boala ”, a scris Kurten. Nici el nu a răspuns la o cerere de comentariu.

De ce s-a transformat Yeadon din om de știință în sceptic privind vaccinul COVID-19, rămâne un mister. Mii de tweet-uri publicate de la începutul pandemiei până în prezent arată o schimbare dramatică în punctele sale de vedere. Dar oferă câteva indicii pentru a explica evoluția sa radicală.

Unii din foștii colegi de la Pfizer spun că nu-l mai recunosc pe Mike Yeadon pe care l-au cunoscut cândva. L-au descris ca un om inteligent care a insistat întotdeauna să vadă dovezi și, în general, a evitat publicitatea.

Protest în România al coronascepticilor, iulie 2020
Protest în România al coronascepticilor, iulie 2020

Transformarea lui Mike Yeadon

Yeadon s-a înscris pe Twitter în octombrie 2018 și a devenit rapid un utilizator prolific al platformei.

Când pandemia de coronavirus a ajuns în Marea Britanie în martie 2020, Yeadon și-a exprimat inițial sprijinul pentru dezvoltarea unui vaccin. El a scris pe Twitter: „Covid 19 nu dispare. Până când nu vom avea un imunitate de vaccin sau de turmă”- rezistență naturală rezultată din expunerea anterioară la virus - „tot ce se poate face este să-i încetinim răspândirea”.

O săptămână mai târziu, el a scris pe Twitter: „S-ar putea să existe un vaccin spre sfârșitul anului 2021, dacă avem cu adevărat noroc”.

Când un utilizator de Twitter a spus că vaccinurile „dăunează multor, multor oameni”, Yeadon a răspuns: „Ok, vă rog să-l refuzați, dar nu împiedicați furnizarea acestuia către persoane neutre sau cei dornici să-l primească, mulțumesc

După ce Mathai Mammen, șeful pentru cercetare și dezvoltare pentru Janssen, divizia farmaceutică Johnson & Johnson, a postat pe LinkedIn vara trecută că compania sa a început studiile clinice ale unui vaccin, Yeadon a răspuns: „Minunat să văd această etapă, Mathai! "

Dar încă din aprilie, Yeadon începuse să exprime păreri controversate.

În timp ce Marea Britanie se afla încă în primul lockdown în primăvara anului trecut, el a declarat: „nu este nimic deosebit de virulent sau de înspăimântător în legătură cu Covid 19 ... totul va dispărea ... Doar un virus comun și de duzină, la care lumea a reacționat exagerat”. Și a prezis într-un tweet ulterior că este „puțin probabil” că numărul morților în Marea Britanie va ajunge la 40.000.

Până în septembrie 2020, declarațiile lui Yeadon atrăgeau atenția dincolo de Twitter. La acea vreme, în Marea Britanie a apărut o mișcare împotriva carantinei și a altor restricții menite să reducă boala. El a fost co-autor al unui articol lung pe un site web numit Lockdown Skeptics. Acesta a declarat că „pandemia ca eveniment în Regatul Unit este în esență încheiată” și „nu există niciun principiu biologic care să ne determine să ne așteptăm la un al doilea val”. Marea Britanie a intrat la scurt într-un al doilea val mult mai mortal.

Pe 16 octombrie, el a scris un alt articol de mari dimensiuni pentru același site web: „Nu este absolut nevoie de vaccinuri pentru a stinge pandemia. Nu am auzit niciodată asemenea prostii despre vaccinuri. Nu vaccinați persoanele care nu sunt expuse riscului de a lua o boală ".

În noiembrie, Yeadon a apărut într-un videoclip de 32 de minute pentru grupul anti-lockdown, Unlocked, așezat într-o magazie cu o motocicletă în spate. Pe Facebook a apărut o versiune mai scurtă, intitulată „Pandemia s-a încheiat”.

Yeadon a cerut încetarea testelor de masă și a susținut că 30% din populație era deja imună la COVID-19 chiar înainte de începerea pandemiei. În momentul înregistrării, a spus el, nu existau prea multe posibilități pentru ca virusul să se răspândească în continuare în Marea Britanie, deoarece majoritatea oamenilor fuseseră deja infectați sau erau imuni.

Aceste opinii erau contrare concluziilor Organizației Mondiale a Sănătății. În decembrie - la nouă luni de la declararea focarului COVID-19 o pandemie - agenția a spus că testarea a sugerat că mai puțin de 10% din populația lumii a prezentat dovezi de infecție.

Petiția lui Yeadon către Agenția Europeană pentru Medicamente pentru a opri studiile cu vaccin a urmat pe 1 decembrie.

XS
SM
MD
LG