Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen, vine la București. PNRR, gata de aprobare


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine pe 27 septembrie la București, când, cel mai probabil își va da și acordul pentru PNRR.

UPDATE - Premierul Florin Cîţu a confirmat că Planul național de redresare și reziliență al României va fi aprobat în 27 septembrie, când Ursula von der Leyen va veni la București. El s spus că primii bani vor ajunge în România înainte de finalul anului.

„Ursula von der Leyen și-a anunțat programul și vine în România pe 27 septembrie, ceea ce înseamnă că PNRR e aprobat pentru România.

Cealaltă veste bună e că din cei din 48 de miliarde de euro din toate programele de dezvoltare și reziliență din Europa, 9,7 miliarde sunt pentru transporturile din România. O sumă importantă se alocă României pentru transport și PNRR e aprobat efectiv, Ursula von der Leyen vine pe 27 să-l semneze și începem să-l implementăm”, a spus Cîțu.

„Până la finalul anului vine primul avans.”

Știrea inițială

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în vizită la București pe 27 septembrie. Evenimentul face parte din etapa finala de aprobare a Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Pot confirma că finalizăm evaluarea PNRR-ului românesc. Îl vom concluziona în următoarele câteva zile. Președintele va vizita Bucureștiul pe 27 septembrie. Vom oferi mai multe detalii despre vizită cu puțin timp înainte să se întâmple”, a anunțat vineri, la Bruxelles, Dana Spinant, director general adjunct al Departamentului de Comunicare din cadrul Comisiei Europene.

Președinta Comisiei Europene a participat la toate momentele la care s-au semnat programele naționale de redresare și reziliență.

Pe de altă parte, vizita are loc la exact două zile după ce liberalii își vor alege o nouă conducere.

Optsprezece state au apropat deja PNRR iar 12 dintre ele au primit și banii de investiții: Grecia, Letonia, Cipru, Danemarca, Germania, Franţa, Spania, Lituania, Italia, Belgia, Luxemburg şi Portugalia.

România ar urma să primească prin PNRR 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de granturi și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi.

Prin PNRR ar trebui să fie făcute reforme și investiții în următoarele domenii:

  • Transporturi
  • Mediul, schimbările climatice, energia, eficiența energetică și tranziția verde
  • Dezvoltarea localităților urbane, valorificarea patrimoniului cultural, natural și turism
  • Agricultura și dezvoltarea rurală
  • Sănătate
  • Educație
  • Mediul de afaceri
  • Cercetare, inovare, digitalizare
  • Îmbunătățirea fondului construit
  • Reziliență în situații de criză

Pentru europarlamentarul USR-PLUS, Dragoș Pâslaru, co-raportor în Parlamentul European pe monitorizarea implementărilor planurilor naționale de reziliență ale statelor membre, vizita președintei CE după congresul PNL reprezintă o dovadă că șefa CE nu se amestecă în bătăliile politice din România și nici nu vrea să fie asociată cu ele.

„Un semnal potrivit căruia Comisia Europeană nu se amestecă în nicio bătălie politică”, a declarat europarlamentarul USR-PLUS, Dragoș Pâslaru.

„Sunt absolut sigur că prefinanțarea de 1,9 miliarde de euro va veni în acest an. Comisia Europeană este deja pregătită cu sumele din prefinanțare. Începând cu acest moment, în calitate de co-raportor și membru în grupul de lucru de monitorizare al Parlamentului European pentru implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență #MRR, urmăresc modul în care planul nostru aprobat este și respectat”, a spus Pîslaru într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

„Trei culori” a răsunat la Tg. Ocna de Ziua Națională
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
XS
SM
MD
LG