Surse din cadrul Ministerul Fondurilor Europene au precizat pentru Europa Liberă că aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi finalizată până la finalul acestei luni, cel mai probabil înaintea vizitei președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la București.
Până pe 16 septembrie urmează a fi parcurși ultimii pași administrativi, însă nu mai pot apărea intervenții sau amânări privind forma actuală a documentului din partea oficialilor europeni. Ulterior, documentul va fi pus pe agenda colegiului comisarilor, ultima etapă.
Aceleași surse au mai precizat că singura întârziere poate fi cauzată de o eventuală răzgândire de la București. Mai exact, dacă politicienii români vor considera că au ceva de adăugat sau modificat.
Vizita Ursulei von der Leyen la București este așteptată pe 24 septembrie. Astfel de vizite au loc în toate statele UE cu ocazia adoptării PNRR.
Planul va fi adoptat apoi în Consiliul European. După această procedură, în România ar urma să ajungă o primă tranșă de 1,82 miliarde de euro. România ar urma să primească un total de 29 de miliarde de euro pentru reformarea unor domenii importante.
Printre acestea se numără:
- Reforma pensiilor - nivel adecvat pentru cei cu venituri mici și sustenabilitate a sistemului de pensii pe termen mediu și lung
- Reforme în politica fiscală - măsuri pentru a crește veniturile la buget din impozite, optimizarea cheltuielilor și sustenabilitatea cadrului fiscal
- Companiile cu capital de stat - revizuirea cadrului legislativ pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă, monitorizare eficientă și control cu accent pe performanță
- Salarizarea în administrația publică - revizuirea sistemului pentru a evita eventuale creșteri bruște ale cheltuielilor cu salariile
- Banca Națională de Dezvoltare - crearea și operaționalizarea
- Administrație publică - un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice și un sistem îmbunătățit de promovare, inclusiv pentru funcții de management
- Justiție - modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție
- Transport fără emisii de carbon - introducerea principiilor taxării verzi, un nou sistem de taxare pentru drumuri, promovarea transportului cu emisii zero.
- Energie Regenerabilă - promovarea eliminării treptate a cărbunelui din mixul energetic, sprijin pentru producția de hidrogen și baterii și o reformă a pieței de energie electrică.
- Venitul minim de incluziune (VMI)
- Prevenție și îngrijire medicală primară
- Creșterea ratei de reciclare
De asemenea, alocările prevăzute în PNRR vor duce la împădurirea a 45.000 de hectare de pădure, realizarea magistratelor de metrou București-Gara Filaret și a magistralei din Cluj Napoca, reabilitarea a 315 de kilometri de cale ferată și realizarea a 430 de kilometri de autostradă, printre care Ploiești-Pașcani sau dotarea și construcția de spitale și școli și combaterea abandonului școlar.