Linkuri accesibilitate

Prețurile la gaz și electricitate, plafonate de la 1 februarie


 Plafonarea va fi făcută prin ordonanță de urgență și va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, urmând ca impactul bugetar să fie de 3 miliarde de lei.
Plafonarea va fi făcută prin ordonanță de urgență și va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, urmând ca impactul bugetar să fie de 3 miliarde de lei.

Coaliția de guvernare a decis luni seară plafonarea, de la 1 februarie, a prețului la gaz și energie electrică și creșterea limitei de consum. Totodată, facturile greșite vor stornate și corectate, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Plafonarea va fi făcută prin ordonanță de urgență și va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, urmând ca impactul bugetar să fie de 3 miliarde de lei.

El a spus că, în privința energiei electrice, liderii coaliției au căzut de acord asupra prețului de 0,8 lei pe kW, cu o creștere a consumului de la 300 la 500 de kWh.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per kW”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, luni seară, după întâlnirea partidelor coaliției la Parlament, citat de Agerpres.

De asemenea, limita consumului va crește de la 300 de kWh la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ, „practic, reiese o compensare de 0,291 lei per kW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe kW”, spune Nicolae Ciucă.

Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe kW, a anunțat premierul.

El a mai spus că plafonul la gaz va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe kW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW.

„De asemenea, se va aplica un discount de 40 la sută, de la 33% la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei pe kW”, a mai precizat premierul.

Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici și industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei pe kW, a mai spus Nicolae Ciucă.

„Este o plafonare a prețului, nu se renunță la liberalizare”, a adăugat el.

Premierul a dat asigurări că facturile emise greşit, circa un milion până în prezent, vor fi stornate şi retrimise fără ca beneficiarii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi.

„Vreau să asigur populația că vom lua toate măsurile ca să nu mai avem astfel de greșeli care să speram că nu sunt voit facute, că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora. OUG nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare”, a adăugat premierul.

Premierul a recunoscut că nu a fost discutată în coaliție situația facturilor greșite dar plătite deja de consumatori.

El a spus că marţi dimineaţă va avea o discuție cu furnizorii şi distribuitării de gaze și energie electrică pentru a stabili și detaliile tehnice care vor fi cuprinse în documentul ce va fi adoptat de guvern.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG