Linkuri accesibilitate

Scandalul facturilor în Coaliție | Cum își acoperă PNL și PSD ineficiența


„Damage control" este ceea ce încearcă PNL și PSD în scandalul facturilor. Fiecare parte vrea să arate că nu este responsabilă și că are măsuri pregătite pentru a depăși situația. Colaj foto: președintele PSD (stânga) și cel al PNL (dreapta).
„Damage control" este ceea ce încearcă PNL și PSD în scandalul facturilor. Fiecare parte vrea să arate că nu este responsabilă și că are măsuri pregătite pentru a depăși situația. Colaj foto: președintele PSD (stânga) și cel al PNL (dreapta).

PSD și PNL se află la putere împreună de 53 de zile, dar nu au luat nicio măsură concretă pentru a evita creșterea facturilor la gaze și energie. Strategii celor două partide încearcă acum să gestioneze situația de criză pentru a ascunde ineficiența guvernării. Contrele din Coaliție amână o decizie.

Partidele parlamentare au votat, în 27 octombrie, legea plafonării facturilor la gaze și curent. Votul a fost consistent „pentru”, neexistând partide care să aibă o altă viziune. Peste o lună, în data de 25 noiembrie, era instalat guvernul Ciucă, format din PSD, PNL și UDMR.

În intervalul 27 octombrie 2021 – 17 ianuarie 2022, actuala Coaliție nu a luat nicio altă măsură prin care să se asigure că facturile la gaze și curent nu vor crește.

Situația s-a schimbat după ce populația s-a plâns de facturile foarte mari, iar mulți agenți economici, dar și instituții ale statului, au reclamat sumele exorbitante pe care trebuie să le achite. În fața sondajelor, care arată că impactul negativ asupra PNL și PSD este foarte mare dacă nu acționează rapid, liderii celor două partide își pasează responsabilitatea.

„Nimeni nu va dori să își asume responsabilitatea. PNL a avut ministrul energiei, iar PSD se afla în opoziție. În realitate, deciziile se iau greu în noua Coaliție și nu a existat un consens între PNL și PSD. Se face damage control, nimeni nu își asumă vina”, a spus un membru al conducerii PSD pentru Europa Liberă.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a evitat să admită că partidul său a votat o lege ineficientă în luna octombrie.

„Aveam niște informații venite de la Guvernul României, analizele de impact asupra costurilor estimate de către guvern și a fost un vot desfășurat în Parlament. Nu cred că la acel moment am fi putut avea noi, ca parlamentari, o estimare corectă asupra creșterii de prețuri”, a declarat Oprea, când a fost întrebat de Europa Liberă dacă PSD a votat o lege ineficientă.

Partidul constată totuși că aplicarea legii nu a avut „efectul dorit”. Social-democrații nu au reacționat până situația nu a devenit critică.

Măsurile propuse de PSD, susțin liderii partidului, ar reduce la jumătate factura. Studiul de impact asupra deficitului bugetar nu a fost însă prezentat, dar depășește, potrivit unor surse din partid, 6 miliarde de lei. Ministrul de Finanțe nu se află în țară pentru a oferi explicațiile necesare, dar conducerea PSD insistă ca noua schemă să se aplice de la 1 februarie.

Reducerea TVA de la 19% la 5%, supra-taxare profit, majorarea plafonului de consum pentru consumatorii casnici, scăderea prețului plafonat anul trecut și renegocierea contractelor se numără printre măsurile pe care PSD dorește să le aplice de la 1 februarie.

„Dacă s-ar aplica, toți consumatorii casnici ar beneficia de facturi scăzute”, a susținut Radu Oprea.

Cîțu critică comunicarea PSD și pasarea responsabilității

Măsurile cu care conducerea din Kiseleff s-a prezentat la negocieri nu au fost bine recepționate de președintele PNL, Florin Cîțu. Acesta s-a arătat deranjat că PSD a anunțat deja măsurile în presă înainte de ca ele să discutate în Coaliția de guvernare.

„Și mie îmi e foarte ușor să fac propuneri de pensii de 40% sau de salarii cu 60% și apoi să vin să spun că nu se poate că nu vor ceilalți. Spuneți că au propus, nu au propus nimic. Aștept soluțiile de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor de la Guvern și vedem dacă ele se încadrează în deficitul bugetar”, a reacționat liderul PNL.

El a precizat că nu este de acord cu depășirea deficitului bugetar asumat. Florin Cîțu nu este de acord ca reducerea TVA să se aplice doar în domeniul legat de gaze și energie.

„Partidul Național Liberal va avea două propuneri simple. Pentru consumatorul casnic este varianta de a ne întoarce, pe o perioadă determinată, până în șase luni de zile, la un preț reglementat. Pentru consumatorul companii mici și mijlocii, trebuie să discutăm variante de compensare de la buget", a fost soluția avansată de Florin Cîțu înaintea Coaliției.

În timp ce președintele PNL susținea că stilul de comunicare al PSD este deranjant și necolegial, Marcel Ciolacu posta pe Facebook măsurile propuse de PSD.

„Propun să gândim măsuri care să ne ducă în 2026 la securitatea energetică a României, să avem un procent din PIB pentru investiți în acest domeniu”, a afirmat Cîțu.

Liberalul a insistat că dacă măsurile care sunt în vigoare ar fi aplicate corect, factura la energie s-ar reduce cu 33%.

„Trebuie să ne uităm că în toată Europa și în toată lumea au crescut prețurile la energie, nu doar în România, iar astfel de măsuri, cred că trebuie să ne gândim nu ajută decât pe termen scurt, ajută populația și trebuie să venim cu ele, dar trebuie să găsim o soluție pentru România pe termen mediu și lung”, a precizat președintele PNL.

Premierul Nicolae Ciucă a susținut că reducerea TVA ar trebui să se aplice de la 1 aprilie, când încetează efectele legii privind plafonarea prețului la gaze și energie. Decizia finală urmează să fie luată în Coaliția de guvernare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG