Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis a contestat în instanță amenda de 5.000 de lei primită de la CNCD


Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea de Apel Bucureşti amenda de 5.000 de lei primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în urma unor declaraţii în care acuza PSD că a făcut înțelegeri subterane cu UDMR pentru proiectul de lege referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc.

Acţiunea fost depusă în instanţă vineri şi are ca obiect anularea Hotărârii CNCD 443/20.05.2020, scrie Agerpres. Până în acest moment, instanţa nu a stabilit când va începe procesul.​

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis sancționarea cu 5.000 de lei a președintelui Iohannis pentru „discriminare și încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională" prin afirmațiile despre proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc când a vorbit de un troc PSD - UDMR „pentru a da Ardealul ungurilor".

Klaus Iohannis a acuzat PSD pe 29 aprilie că a făcut o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

„​În timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor", a acuzat președintele Iohannis.

Șeful statului a subliniat că nu va accepta un astfel de proiect de lege cât el va fi președinte.

Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?", a încheiat Klaus Iohannis.

Declarația președintelui a fost făcută după ce un proiect de lege care prevede că limba maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice din Ținutul Secuiesc care va deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în România a fost adoptat tacit de Camera Deputaților pe 28 aprilie. Proiectul a căzut, ulterior, la vot în Senat, cameră decizională.

Asociația pentru protecția drepturilor minoritare Miko Imre și PSD au depus o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva președintelui Klaus Iohannis pe motiv că a făcut afirmații discriminatorii la adresa etnicilor maghiari în discursul susținut de la Cotroceni.

XS
SM
MD
LG