Linkuri accesibilitate

Predoiu, despre sprijinul SUA: Nu ne fură nimeni mândria națională


Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, critica mândria națională prost înțeleasă a celor care cred că ar trebui ca România să refuze sprijinul statelor partenere în probleme de corupție și criminalitate organizată
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, critica mândria națională prost înțeleasă a celor care cred că ar trebui ca România să refuze sprijinul statelor partenere în probleme de corupție și criminalitate organizată

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a criticat marți seara, într-un interviu acordat Europa FM, falsul patriotism al celor care, dintr-un orgoliu prost înțeles, cred că România, aflată într-o situație critică din punctul de vedere al corupției, al traficului de persoane și al siguranței persoanei, ar trebui să refuze sprijinul statelor partenere.

  • „Statele Unite, care sunt un partener al României, când văd că partenerul are o dificultate într-un anumit domeniu, vin și ajută. Ăsta e un demers generos”, a spus Predoiu referindu-se la desemnarea, de către SUA, a unui consilier juridic pe probleme de corupție și criminalitate organizată pentru România și Bulgaria.
  • „Eu privesc amuzat și trist în același timp toate comentariile acide, legate de această disponibilitate a unor oficiali români, între care mă număr, de a colabora cu partenerii noștri. Noi avem o problemă și vin să ne ofere ajutor. Și eu ce ar trebui să spun? Nu vreau ajutorul dumitale pentru că încalcă, ce? Mândria prost înțeleasă? Orgoliul? Asta nu înseamnă că nu sunt stat suveran. Eu decid să mă las ajutat de dumneavoastră, sau invers, într-o chestiune în care singuri nu reușim”, a comentat ministrul Cătălin Predoiu.

El a amintit despre pericolul creșterii fenomenului de trafic de persoane și a salutat dorința SUA de a sprijini România.

  • „Or, această problemă a traficului de persoane este în evidentă creștere în România. Fenomenul crește, Statele Unite sunt îngrijorate și sunt gata să ajute. Pot să confirm pentru că am avut patru întâlniri oficiale cu Ambasada SUA la minister. (…) Pentru noi e o veste bună și să nu o privim prostește că cineva ne fură mândria națională din dulap. Dacă vreți să fim mândri de ceva, să terminăm cu acest fenomen în câțiva ani, pentru că acum străzile nu mai sunt sigure, la orice oră și zi și din noapte și în orice parte din oraș”, a afirmat ministrul Justiției Cătălin Predoiu.

Departamentul de Justiție al SUA a trimis în România și Bulgaria un consilier juridic regional, Resident Legal Advisor, procurorul federal Jessica H. Kim, care va urmări chestiuni legate de corupție și criminalitate organizată.

Jessica H. Kim va avea biroul la Sofia, însă va veni regulat în România, prima sa vizită la București fiind programată la finalul acestei luni, a anunțat ambasada Statelor Unite ale Americii, într-un răspuns pentru Europa Liberă.

Biroul de presă al ambasadei SUA a precizat că postul în care a fost desemnată Jessica H. Kim „nu este nou.”

Începând cu anul 2016, mai mulți consilieri juridici din cadrul Departamentului Justiției al SUA au colaborat cu Guvernul României pentru a oferi asistență în domeniul justiției în vederea consolidării capacității de combatere a corupției, a detaliat serviciul diplomatic al Statelor Unite în România.

„Ambasada Statelor Unite ale Americii și Departamentul Justiției din SUA colaborează strâns cu Guvernul României pentru a combate corupția. Consilierul Juridic Rezident pentru România și Bulgaria lucrează în domeniul cooperării tehnice și de consolidare a capacităților de aplicare a legii”, se mai arată în răspunsul Ambasadei SUA.

Citește și:

Jessica H. Kim, consilierul juridic rezident al SUA pe probleme de corupție pentru România și Bulgaria, vine la București

XS
SM
MD
LG