Linkuri accesibilitate

 
Guvernul a aprobat prelungirea plafonării prețurilor la electricitate și gaze

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării prețurilor la electricitate și gaze


Guvernul a aprobat prelungirea plafonării prețurilor la gaze și electricitate.
Guvernul a aprobat prelungirea plafonării prețurilor la gaze și electricitate.

Guvernul României a aprobat joi ordonanța de urgență privind prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

„Aprobăm azi continuarea plafonării prețului energiei și gazelor, pentru a proteja populația și a susține economia. La energie, prelungim schema cu 3 luni, până la final de iunie, iar între timp venim cu măsuri pentru a mări volumele din piață, pentru ca prețul să rămână scăzut. La gaze vom păstra plafonarea încă un an ca să refacem stocurile pentru iarna viitoare la prețuri suportabile”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Schema de plafonare va continua astfel:

  • Pentru energia electrică: prelungire cu 3 luni, până la sfârșitul lunii iunie 2025
  • Pentru gaze naturale: prelungire cu un an, până la 1 aprilie 2026

La rândul lui, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că plafonările asigura prețuri mici pentru români.

„Schema de plafonare-compensare a asigurat, conform datelor Eurostat, al cincilea cel mai mic preț la energie electrică, și al patrulea cel mai mic preț la gaz pentru români, din întreaga Uniune Europeană”, a spus Burduja.

Ministrul a precizat că plafoanele la prețurile la energie electrică și la gaze rămân aceleași.

Plafoane la energie și gaze

Plafoane la energie electrică:

  • 0,68 lei/kWh pentru primii 100 kWh consumați lunar.
  • 0,80 lei/kWh pentru consumul între 101 și 255 kWh lunar.
  • 1,30 lei/kWh pentru consumul peste 255 kWh lunar.

Plafon la Gaze Naturale:

0,31 lei/kWh și 0,37 lei/kWh cu TVA inclus, în funcție de tipul de consumator și condiții specifice.

Patronatele și reprezentanții societății civile au dat aviz negativ ordonanței de guvern care prelungește perioadele de plafonare. Sindicatele au avizat pozitiv propunerea.

Patronatele au indicat mai multe probleme puse de plafonarea prețurilor:

  • Alocări bugetare insuficiente: Potrivit patronatelor, în legea bugetului pentru anul 2025 au fost prevăzute doar 3 miliarde de lei pentru plata subvențiilor acordate clienților finali pentru anul 2024 și 2025. Asta în condițiile în care, doar pentru 2024, necesarul estimat pentru decontarea reducerilor de preț ar fi de aproximativ 5 miliarde lei pentru energie electrică și aproximativ 400 milioane lei pentru gaze naturale.
  • Posibilă încălcare a legislației: Proiectul ar putea contraveni Legii societăților comerciale și Legii concurenței, care interzic comercianților să vândă produse sau servicii în pierdere.
  • Lipsa compensărilor: Există riscul ca, în absența compensării complete și la timp a diferențelor de către stat, furnizorii să invoce încălcarea principiilor concurenței și să conteste măsura în justiție.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG