Linkuri accesibilitate

Premieră: Peste 5 milioane de dolari confiscați de la un oligarh rus vor ajuta la reconstrucția Ucrainei


Konstantin Malofeyev, cel mai mare acționar al companiei Rostelcom și fondator al fondului Marshall Capital.
Konstantin Malofeyev, cel mai mare acționar al companiei Rostelcom și fondator al fondului Marshall Capital.

Statele Unite ale Americii au anunțat primul transfer de active rusești confiscate, prin sancțiunile impuse ca urmare a invaziei ruse, către Ucraina, pentru a ajuta la reconstrucția țării.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat vineri că este primul transfer de bunuri confiscate în urma sancțiunilor împotriva unui oligarh rus, iar fondurile vor fi destinate ajutorării Ucrainei, scrie CNN.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu procurorul general ucrainean Andrii Kostin, la Departamentul de Justiție american.

„Am autorizat primul transfer de active rusești confiscate vreodată pentru a fi folosite în Ucraina. Aceste active confiscate urmează anunțului pe care l-am făcut în aprilie anul trecut privind punerea sub acuzare a oligarhului rus desemnat Konstantin Malofeyev, acuzat de evitarea sancțiunilor”, a spus Merrick Garland.

Kyiv Independent scrie că Malofeyev este proprietarul postului de televiziune Tsargrad TV, fiind acuzat că a finanțat proxy-uri rusești în Crimeea.

În luna iunie a anului trecut, câteva milioane de dolari au fost confiscate dintr-un cont bancar din SUA aparținând lui Malofeyev, împotriva căruia Statele Unite au anunțat, în aprilie, sancțiuni „pentru că a acționat sau a pretins că a acționat pentru sau în numele, direct sau indirect” al guvernului rus.

„Cu autorizația mea, fondurile confiscate vor fi apoi transferate Departamentului de Stat pentru a sprijini poporul ucrainean”, a adăugat procurorul general.

„Criminalii de război ruși nu vor găsi niciun refugiu în Statele Unite”, a completat Garland.

La rândul său, procurorul general ucrainean a declarat că „nu va exista imunitate și impunitate pentru crimele internaționale”.

„Asistăm la autorizarea transferului activelor confiscate în valoare de 5,4 milioane de dolari americani către Departamentul de Stat în scopul reconstrucției Ucrainei devastate de război. Suntem recunoscători Statelor Unite pentru eforturile și sprijinul decisiv acordat. Poporul ucrainean nu va uita niciodată acest lucru”, a spus Andrii Kostin.

În decembrie 2022, Senatul SUA a aprobat un amendament care permite transferul activelor confiscate aparținând oligarhilor ruși către Ucraina.

O plângere civilă de confiscare împotriva lui Malofeyev a fost depusă pentru prima dată în SUA la 30 noiembrie 2022, într-o acțiune menită să vizeze persoane care au legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG